· · Komentara: 0
SVEMIR

Nikada nećete pogoditi ŠTA JEDU KOSMONAUTI: Iako im svemir miriše na ROŠTILJ, nije NI BLIZU toga

Da bi zadržali besprekorno medicinsko stanje, astronauti primenjuju poseban režim ishrane, baziran upravo na ruskoj tradiciji, a neke od ovih saveta možete da primenite i vi

1321532210.jpg
Nema čvrste hrane Foto: Ruski travar

Alge i sušeni insekti - tako će, po mišljenju naučnika, izgledati obrok na Međunarodnoj kosmičkoj stanici u bliskoj budućnosti. Kosmonati nisu oduševljeni takvom perspektivom, ali dijetolozi tvrde: ovaj proteinsko-vitaminski meni će pomoći osvajačima svemira da izdrže ekstremna preopterećenja.

Pročitajte još: Ko je Valentina Tereškova, živa legenda Rusije? Prva žena koja je letela u svemir, a lik njene ćerke krasio je omot svima poznate ČOKOLADE

Dok jela od buba i cvrčaka još uvek nisu postala deo običnog ručka posade MKS, nutricionisti različitih država sastavljaju jelovnik za svoje kosmonaute u skladu sa nacionalnim tradicijama. Amerikanci šalju svojim zemljacima na orbitu kolu i bekon, Japanci - suši, Italijani - lazanju, a Rusi - boršć i sitni sir. Osim toga, ruski kosmonauti takođe konzumiraju puno biljnih čajeva i tinktura koji čuvaju njihovo zdravlje tokom mnogomesečnog svemirskog leta.

Trpeza u svemiru
Amerikanci u svemir šalju kolu i bejkon, Japanci suši, Italijani lazanju, a Rusi boršč.

Kosmička kuhinja

Svemir miriše na roštilj - tako tvrde članovi posade MKS koji su sprovodili izlazke van kosmičke letelice. Naučnici objašnjavaju: izvor ove arome su proizvodi raspada zvezda, kometa i meteora. U susednim galaktikama su proporcije kiseonika i ugljenika drugačije pa i miris različitih delova svemira nije isti: ponegde podseća na karamelu, a ponegde i na mućak.

Ne izgleda, ali je ukusno Foto: Ruski travar

U samoj svemirskoj stanici, kao i u svakom domu, često miriše na nešto ukusno: kod Italijana na kafu, kod Rusa na boršć, a kod Francuza čak i na tartufe. U svakom odeljku MKS se spremaju tradicionalna jela, a nedeljom međunarodni tim pravi zajednički ručak.

Red za tvirig sa borovnicom
Na orbiti ruska jela su veoma popularna i među članovima posada drugih država. Strani astronauti bukvalno staju u red da bi dobili malo tvoroga, odnosno sitnog neslanog sira sa šumskom borovnicom ili drugim bobicama.
Hrana više nije u tubama, nego vakuum-kesama.

Kosmonauti dobijaju gotovu hranu, ali ne u tubama - one su otišle u istoriju i sada se koriste samo za napitke i tečna jela. Sada se hrana za kosmonaute pakuje u vakuum-kese. U Rusiji proizvodnjom takvih namirnica bavi se Birjulevska eksperimentalna fabrika. Kosmičku hranu može da kupi i običan čovek: ona se prodaje u planetarijumima.

 Hrana kao lek

Ma koliko da je zdrav član posade MKS, u svemiru je izložen ekstremnim preopterećenjima.Tokom dugog leta imuni sistem slabi i zdravlje se pogoršava. Negativne promene se događaju u celom organizmu: zbog odsutstva gravitacije remeti se cirkulacija krvi, atrofiraju mišići i zglobovi, a kosti gube normalnu tvrdoću i postaju lomljive.

Obilje hrane
Kosmonauti stalno imaju glavobolju i nesanicu.

Manjak kiseonika izaziva stalnu glavobolju, razdražljivost i nesanicu, što može da dovede i do depresije. Ali najopasniji neprijatelj kosmonauta je radijacija: svaki član posade dobija prekomernu dozu zračenja, koja provocira rak.

Jurij Gagarin tokom prvog leta u svemir dobio je za ručak pire od kiseljaka, paštetu od džigerice i sok od crne ribizle. Kiseljakje veoma popularna u Rusiji trava, koju često dodaju u različita jela, posebno u supe.

Gagarin je pred let jeo pire od kiseljaka ipaštetu od džigerice i pio sok od crne ribizle.
Kompletan obrok

Ako čovek redovno jede kiseljak, on nikad neće patiti od avitaminoze i anemije. Kiseljak podstiče varenje, poboljšava rad jetre, ima protivoupalno i antitoksičko dejstvo. Džigericaje bogat izvor vitamina A - za dobar vid.

Crna ribizla je moćan prirodan antioksidans, jača imunitet, izbacuje iz organizma slobodne radikale i smanjuje negativan uticaj radijacije. Zahvaljujući vitaminu C ona stvara kolagen koji je značajan za strukturni materijal u kostima, ligamentima, tetivama i hrskavici.
 
Izvor snage

U poređenju sa jelovnikom savremenih ruskih kosmonauta ručak Gagarina je bio veoma skroman. Danas članovi posade MKS-a imaju bolji izbor jela nego u elitnom restoranu.

Pročitajte još: Skinu odeću sa sebe, pa se međusobno ŠIBAJU KOPRIVAMA: Postoji RAZLOG zašto se vodi BITKA

Svakog jutra na orbiti, kao i u svakoj ruskoj kući, za doručak se služi kaša od ovsa ili od heljde.
Heljda je jedna od najzdravijih žitarica na svetu koja zamenjuje meso, mleko i jaja. Heljda daje snagu organizmu, povećava izdržljivost i poboljšava tonus mišića.
Ovas su u Rusiji vekovima koristili i kao hranu, i kao lek. Ovsena kaša je lako svarljiva, sadrži puno hranljivih materija, snabdeva organizam energijom i pojačava imunitet.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.