· · Komentara: 1
SVEMIR

VANZEMALJCIMA smo pre 43 godine poslali PLOČU, nećete verovati šta je na njoj SNIMLJENO!

Pet sati muzike, 115 fotografija i uputstvo kako da puste ploču - dobiće prvi vanzemaljac koji pronađe "Vojadžer 1", svemriski brod koji je lansiran sa Zemlje 6. ceptembra1977. godine.

Septembra 2013. godine NASA je objavila da je "Vojadžer 1" napustio sunčev put i prelazi u sferu zvezda, otvorenog svemira. To je prvi objekat sa Zemlje koji je napustio orbitu.

Pročitajte još: 1999. otkriveno SVETILIŠTE: Staro je 4.300 godina, a kraj drvenih stubova pronađene su lobanje dece i žena

Ove godine će biti isključeni prvi instrumenti na svemirskom brodu, a do 2025. godine i ostali će prestati da rade. Naučnici su sa zemlje još 1990. godine isključili kamere, kako bi sačuvali energiju za dalje putovanje "Vojadžera 1" kroz svemir. Poslednja fotografija koju je snimio je plava tačka (Zemlja) u crnom svemiru.

Uputstvo za korišćenje Foto: Youtube/ screenshot Busines Insider
Ploča će za 40.000 godina stići do prvih civilizacija

Te 1990. godine svemirski brod je prošao Plutonovu orbitu i nastavio dalje. U Kuperov kaiš je stigao novembra 2004. godine. Sada se, dakle, nalazi u zvezdanoj sferi. "Vojadžer 1" će do prvih civilizacija stići tek posle 40.000 godina.

Letelica u sebi nosi pozlaćenu ploču sa zvucima i slikama Zemlje. Ploča je, ustvari, od bakra i pozlaćena je, a nalazi se u kapsuli. Šta se nalazi na njoj?

Bitlsi tražili honorar?
Sagan je želeo da pošalje pesmu  "Here Comes the Sun" gupe Bitls, ali je izdavač tražio 50.000 dolara.

Pre svega, vanzemaljcima smo poslali uputstvo kako se pušta ploča, a dobro bi došlo i današnjim generacijama koje ne umeju da koriste gramofon, jer se tehnologija brzo menjala.

Kreketanje žaba, zvuk traktora, brbljanje, poljubac, Betoven...

Na ploči su razni zvuci, poput automobila, autobusa, traktora i voza. Vanzemaljci će čuti i otkucaje srca, sirene, blejanje ovaca, udarce kovača, zvižduk vetra, morskih talasa, kiše, kreketanje žaba, lajanje uličnih pasa, pucketanje vatre, koraka, brbljanja, poljupca i razgovor majke sa bebom. Na ploči je snimljen i Betovenov koncert broj 13.

Jedna od slika Youtube/ screenshot Vox
Nisu poslali slike rata, kriminala, bolesti, a ni Adama i Evu, zbog morala...

Komitet koji je odlučivao šta ćemo poslati predvodio je Karl Sagan, čuveni pisac, a zaključili su da ne treba slati slike ratova, nesreća siromaštva, bolesti, kriminala i ostalih nesreća koje su svakodnevne na Zemlji. NASA, takođe, nije dozvolila ni da se pošalje slika golog muškarca i žene koji se drže za ruke poput Adama i Eve.

Ovde možete odslušati pet sati zvukova koje smo poslali u svemir

Pročitajte još: Ovo je DOKAZ DA VANZEMALJCI POSTOJE?! Prve reči Armstronga sa Meseca NISU BILE ONE KOJE SVI ZNAMO (VIDEO)

Žena u supermarketu

Pored zvuka poslali su i 115 fotografije raznih prizora sa Zemlje, neki su u boji, a većina je crno-bela. Tu su čuvene građevine Kineskog zida, Tadž Mahala, ovaca u pustinji, čoveka koji jede, mljacka i srče, ženu u radnji i slično. Poslali su i slike narcisa i sekvoja, vilinog konjica i delfina.

Poslali su koordinate Zemlje da nas lakše nađu!

Pored fotografija tu su matematičke formule, prikaz DNK, fetusa i procesa kako nastaje čovek. Amerikanci su poslali i korodinate zemlje u odnosu na ostale planete, kao i strukturu zemlje, a to se mnogima nije u tom trenutku dopalo, jer su mislili da nije mudro odavati položaj pošto se ne zna da li su vanzemaljci miroljubivi.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.