· · Komentara: 0
TRADICIJA

Vrnjačka Banja ima 100 istorijskih vila, a mi izdvajamo PET koje morate videti (Foto)

Svaka šetnja Vrnjcima je putovanje u istoriju, jer su se u vilama koje je krase odigravali važni događaji ne samo u Srbiji nego i svetu

sotirovic-5tr.jpg
Foto: TO Vrnjačka Banja

Kraj reke bilo je nanizano šest bisera: "Gostuški, "Albala", "Radak", "Esplanada", "Turković" i "Arnovljević", ali su zbog izgradnje hotela "Breza" srušene prve četiri. To je dovoljan razlog da u Banju poklonite pažnju "preživelim " vilama.

Vila "Turković"
Foto: TO Vrnjačka Banja

Pročitajte još: Znate li zašto poštovaoci Dostojevskog kupe karanfil i izađu na trećoj stanici, kod manastira Aleksandar Nevski?

"Brezu" je projektovao čuveni Ive Antić, a četiri prelepe vile izgradili su još čuveniji banjski lekari, a ceo kompleks je bio ukras Banje. Na sreću, turisti i danas mogu da se dive dvema, preostalim.

Vila "Turković" je imala posebno važnu ulogu u istoriji. Prvo, u njoj su živele dve najlepše Vrnjčanke: Teodora Dora i Afrodita. Drugo, ovde 1941. godine bila smeštena nemačka komanda i upravo ovde je osmišljen "desant na Drvar". Zbog toga je posle rata i dobila ime "Partizanka".

Vila "Arnovljević"
Foto: TO Vrnjačka Banja

Vilu "Arnovljević" je izgradio stari banjski lekar Svetor i koji je ovde radio u vreme Prvog svetskog rata, a kasnije i njegov sin Mirko. I brat Vojislav je bio poznati kardiolog i član SANU.

Vila Švajcarija je bila stecište srpske elite

Elitni hotel "Aleksandar" je bivši sanatorijum "Živadinović" koji je izgradio znameniti Dragutin, a poznata je po poznatim gostima Oskaru Daviču, Koči Popoviću... Druga znamenitost je njegova supruga Desanka, prvi srpski dijetetičar i poznavaoc zdrave hrane. Hotel se dugo zvao "Beograd" i bio zapušten.

Vila "Mon repo"
Foto: TO Vrnjačka Banja

Kod stare škole niže se nekoliko vila: "Mon repo", "Vidaković", "Leđenski" i "Zoraida" u kojoj je spavao kralj Aleksandar.

Prvu gostionicu otvorio je nesvršeni student Kosta Rakica i zvala se "Narodna gostionica"
Vila "Jela"
Foto: TO Vrnjačka Banja

Blizu crkve, pripijena uz brdo ušuškana je vila "Jela" koju je izgradio pesnik Dragutin, brat Vojislava Ilića. Podigao je posle posete grofu Lavu Tolstoju u Jasnoj Poljani. U vreme prvog svetskog rata u njoj je boravio dr Vladan Đorđević, lični lekar Milana Obrenovića, osnivač Crvenog krsta i pisac trilogije "Car Dušan", a odavde je interniran u Austriju.

Po brdu se niži vile "Grlica", "Carić", "Slavuj", "Proleće" i u njima su spavali umetnici, kako piše Ognjan Topalović u "Vrnjačkim stazama.

Pročitajte još: Da li ste znali da na svetu postoji čak 6 Kipova slobode i to nije sve: Evo saveta šta bi trebalo obavezno da posetite

Najlepša vila je Zamak kulture Jovana Belimarkovića koji je bio najvažnija ličnost Obrenovićeve Srbije i na čijem stepeništu je stari đeneral dočekivao sve same ministre. Ali, blizu se nalazi niz drugih vila. Sa pažnjom treba pogledati vilu "Đorđević" koju je izgradio bankar, a u kojoj je bila smeštena OZNA, pa vrtić.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.