· · Komentara: 1
NIKAD OBJAVLJENO

OTKRIVAMO! Slobodan Milošević spasio CRKVU U RUSIJI, zbog toga oni danas pišu Ujedinjenim nacijama

U Tobolsku, udaljenom 3.500 kilometara od Beograda, svi su čuli za Srbiju

Tobolsk je duhovna prestonica Sibira, a najlepša, saborna Sofisko-uspenska crkva spašena je od vlage i rekonstruisana.

Sofijsko uspenska crkva

To se dogodilo zahvaljujući Slobodanu Miloševiću, tadašnjem predsedniku Srbije, koji je poslao inženjere da spasu ovaj pravoslavni biser od propadanja.

Tobolsk je osnovao car Ivan Grozni odmah posle Jermakove pobede nad Turkemnistancima. Rusi ga nazivaju "Anđeo" i "Dedica Sibira". Ovde je rođen čuveni naučnik Mendeljejev. Ovde je napisana šriča o konjiću Grbonjiću. Ovde je Dostojevski ležao u tamnici. Ipak, za ovaj grad mnogi su čuli tek kada je snimljen ruski blok-baster "Tobolsk" u kojem jednu od glavnih ulogu igra čuveni brkati kuvar Barinov.

Pročitajte još: PRE AMERA! Na Mesec je prva stigla ĆIRILICA, a da li ste znali da je ima i na VENERI

Ulaz u tobolski Kremlj

Nažalost, i pored odličnog filma, prva asocijacija na Tobolsk je porodica Romanov koja je u ovom gradu provela poslednju zimu, pre nego što su ih komunisti streljali. U njihovu čast, od pre dve godine kroz Tobolsk prolazi Imperatorska tura.

Ovde svi znaju za Srbiju, jer je vaš predsednik spasio crkvu!

Iz Tobolska je Rusija vladala teritorijom od Urala do Pacifika. Danas u njemu živi 10.000 ljudi, a nekada je vrilo. Istorijski centar čini Kremlj - tvrđava na brdu iznad ušća reke Tobol u Jirtiš, sa gostionicom za karavane i prvom kamenom crkvom Sofijsko-uspenskom.

Irina ispred carevog stola
Tobolsk i Peć su gradovi pobratimi i stalno pišemo Ujedinjenim nacijama da zaštite Patrijaršiju

Posetioci obično u nju uđu kroz nekadašnji Gostiljni dvor, u kojem su odsedali karavani i odu pravo do prelepe Crkea Svete Sofije iz 1681. godine. U ovoj crkvi sa tirkiznim kupolama i zlatnim krstom se svakog dana održava večernja služba, a koja se prenosi preko razglasa na trgu.

- Ovde su svi čuli za Srbiju, jer je vaš predsednik Slobodan Milošević devedesetih godinama, kada je nama bilo najteže, poslao inženjere da spasu crkvu od propadanja - kaže vodič Irina Sergejeva Vladimirovna.

Devedesetih godina je bilo teško u Srbiji, ali još teže u Rusiji. Crkvu je "izjedala" vlaga, a  Slobodan Milošević poslao srpske inženjere da pomognu u rekonstrukciji Sofijsko-uspenske crkve.

- Tobolsk je bio grad-pobratim Peći i mi redovno pišemo Ujedinjenim nacijama tražeći da se zaštiti Pećka patrijaršija - ističe Irina.

Dobrodošli kući
Dobrodošli u kući - šale se na tjumenskom aerodromu domaćini iz Turisitičke organizacije Tjumen. Pošto stranci često mešaju Srbiju i Sibir, u ovom delu Rusiju svi znaju gde je i šta je Srbija!

Pročitaje još: Da li znate gde se nalazi NAJVEĆI spomenik na SVETU? Krenite novom PATRIOTSKOM rutom po Rusiji

I zaista, tragovi Srbije mogu se sresti na svakom koraku u ovom dalekom delu Rusije.

Ovde redovno dolaze monahinje manastira Lelić.

Na ovom hodočasničkom putovanju, turisti vide ne samo u privatne odaje Romanovih u kojima su živeli u zatočeništvu, već i mesto gde su, pod okriljem noći 4. avgusta 1917. godine, ukrcan u parobrod "Rus", kojim su prevezeni do Tobolska. Tu se nalazi spomenik koji čuva sestrinstvo iz Preobraženskog manastira sa kozacima, ali i još jedno iznenađenje - srpska zastava!

Kozak sa srpskom zastavom
Kozaci su od pobratima iz Srbije dobili zastavu.

-  Našem sestrinstvu iz Preobraženskog manastira često dolaze posestrime iz manastira Lelić, a kozaci u muzeju čuvaju srpsku zastavu koju su im poklonila braća iz Srbije - kaže monahinja Olga iz tobolsko- tjumenske eparhije.

Pročitajte još: Znate li zašto poštovaoci Dostojevskog kupe karanfil i izađu na trećoj stanici, kod manastira Aleksandar Nevski?

U Tobolsku se nalazi i spomenik vojskovođi Eremaku koji je osvojio Sibir. Na njegovo postamentu je seo admiral Kolčak tokom dvogodišnjeg izgnanstva koje je proveo u vozu kroz Sibir. On je tada shvatio da se više ne vredi boriti protiv komunista.

Na postamentu je na trenutak seo i Vladimir Vladimirovič Putin, a meštani tvrde da je tom prilikom odlučio da se ponovo kandiduje za predsednika.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.