· · Komentara: 0
MENOPAUZA

Promenite životne navike: Pet NAČINA da lakše prebrodite menopauzu

Menopauza je najčešća u periodu od 49. do 51. godine, a period posle 70. godine naziva se senijum. Prevremena nastupa ne samo iz genetskih razloga, već i zbog medicinskih tretmana ili hirurškim uklanjanjem jajnika.

depositphotos_322809514-stock-photo-middle-aged-woman-cooling-herself-5ec67273c9df4.jpg
Moguće je ublažiti tegobe Foto: Depozitfoto

Ipak, promenama životnih navika i načina ishrane mogu da se olakšaju neprijatni simptomi koji se često povezuju i sa stresom.

Pročitajte još: Ovih PET simptoma su najsigurniji dokaz da ste ušli u PREDMENOPAUZU: Da li smete da ih pročitate?

Hormonska terapija se predlaže kao kombinacija estrogensko-progesteronskih pilula. Ova terapija čini pacijentkinju energetski snažnom, bez tegoba, a štiti od osteoporoze, poremećaja sna i valunga. Zbog mogućeg rizika od kancera dojke, moždanog i srčanog udara i tromboze, neophodna je indikovana upotreba, krajnje individualni pristup sa najmanjim dozama hormona i- što kraće vreme korišćenja. 

Prim. dr. LJubica Presetnik 

Fitoterapija najbolji učinak pokazuju izoflavonoidi soje, koji, osim što uklanjanju tegobe, kod duže primene imaju pozitivan uticaj na koštanu masu i na holesterol. Od odstalih biljaka ženšen, žuti noćurak, indijski začini, nemaju toliko dobar efekat, a neke imaju i placebo efekat. 

Pročitajte još: Pušenje, slana hrana i stres - tri su najveća neprijatelja žena: Možete ih se rešiti uz pomoć bilja

Komplementarna medicina  od svih najveći učinak na smanjenje tegoba ima akupunktura, a u poslednje vreme i homeopatija.

 Izbalansirana ishrana može da ublaži tegobe i da spreči pojavu bolesti. Ekstrakti biljaka koji imaju estrogeno delovanje dele se na: izoflavone, lignane i kumestane i od njih se prave suplementi i supstituciona fitoterapija. Tu spadaju: soja (50-100g na dan), lan, leblebije, sočivo, crvena detelina, peršun, celer, indijski orah, semenke bundeve, brokoli, kiseli kupus, susam. Pored fitoterapije dobre su i namirnice koje sadrže dovoljnu količinu vitamina, minerala i aminokiselina, nezasićenih masti.

Pročitajte još: MIT je srušen: MIDULT vlada svetom

Fizička aktivnost važna je zbog smanjenja telesne mase, poboljšava raspoloženje i utiče na očuvanje mentalnog zdravlja. Savetuju se brza šetnja, joga, vežbe istezanja, trčanje ili vožnja biciklom.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.