· · Коментара: 0
МЕНОПАУЗА

Промените животне навике: Пет НАЧИНА да лакше пребродите менопаузу

Менопауза је најчешћа у периоду од 49. до 51. године, а период после 70. године назива се сенијум. Превремена наступа не само из генетских разлога, већ и због медицинских третмана или хируршким уклањањем јајника.

depositphotos_322809514-stock-photo-middle-aged-woman-cooling-herself-5ec67273c9df4.jpg
Могуће је ублажити тегобе Фото: Депозитфото

Ипак, променама животних навика и начина исхране могу да се олакшају непријатни симптоми који се често повезују и са стресом.

Прочитајте још: Ових ПЕТ симптома су најсигурнији доказ да сте ушли у ПРЕДМЕНОПАУЗУ: Да ли смете да их прочитате?

Хормонска терапија се предлаже као комбинација естрогенско-прогестеронских пилула. Ова терапија чини пацијенткињу енергетски снажном, без тегоба, а штити од остеопорозе, поремећаја сна и валунга. Због могућег ризика од канцера дојке, можданог и срчаног удара и тромбозе, неопходна је индикована употреба, крајње индивидуални приступ са најмањим дозама хормона и- што краће време коришћења. 

Прим. др. Љубица Пресетник 

Фитотерапија најбољи учинак показују изофлавоноиди соје, који, осим што уклањању тегобе, код дуже примене имају позитиван утицај на коштану масу и на холестерол. Од одсталих биљака женшен, жути ноћурак, индијски зачини, немају толико добар ефекат, а неке имају и плацебо ефекат. 

Прочитајте још: Пушење, слана храна и стрес - три су највећа непријатеља жена: Можете их се решити уз помоћ биља

Комплементарна медицина  од свих највећи учинак на смањење тегоба има акупунктура, а у последње време и хомеопатија.

 Избалансирана исхрана може да ублажи тегобе и да спречи појаву болести. Екстракти биљака који имају естрогено деловање деле се на: изофлавоне, лигнане и куместане и од њих се праве суплементи и супституциона фитотерапија. Ту спадају: соја (50-100г на дан), лан, леблебије, сочиво, црвена детелина, першун, целер, индијски орах, семенке бундеве, броколи, кисели купус, сусам. Поред фитотерапије добре су и намирнице које садрже довољну количину витамина, минерала и аминокиселина, незасићених масти.

Прочитајте још: МИТ је срушен: МИДУЛТ влада светом

Физичка активност важна је због смањења телесне масе, побољшава расположење и утиче на очување менталног здравља. Саветују се брза шетња, јога, вежбе истезања, трчање или вожња бициклом.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.