· · Komentara: 0
PREVENTIVA

Reumu možete da ublažite bez lekova: Sastojke za prirodne recepte imamo KOD KUĆE, a evo kako da ih napravite

Svaka četvrta odrasla osoba u Srbiji boluje od hroničnog reumatizma.

Depositphotos_90075292_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Ako se zna da su reumatske bolesti najčešći zdravstveni problem današnjice i da značajno utiču na kvalitet života (neke čak mogu biti i životno ugrožavajuće), jasno je da se traže uvek novi načini i terapije da se ublaže tegobe.
Prema rečima prof. dr Branislave Glišić, reumatologa iz Beograda, ova oboljenja pogađaju sve uzraste i oba pola, a rizik od obolevanja povećavaju pušenje, prekomerna težina, genetski faktori i starije životno doba.

Pročitajte još: Zašto bebe treba da nose ćilibar? Žuto baltičko sunce na ogrlici štiti od bolesti

Prof. dr Glišić navodi da treba biti oprezan kada je u pitanju “prirodno” lečenje, jer je očekivanje da se samo promenom životnih navika, čajevima, tinkturama, melemima mogu izlečiti reumatske bolesti trajnim invalidima. Ipak, naglašava da je vekovima dobro poznat blagotvoran efekat kore bele vrbe.

Narodna medicina sačuvala je mnoge biljne recepture koje mogu da umanje reumatske bolove.

Čaj od koprive
Dnevno piti četiri šolje čaja od koprive. Ujutru i uveče dodatno po šolju čaja od preslice. Kašika trave prelije se s 2dl provrele vode i pari pet minuta. Čajeve piti u gutljajima, raspoređene na ceo dan. Ako je došlo do deformacija zglobova na ruci, u zglobove utrljavati tinkturu od gaveza ili mast gaveza.

ČAJEVI

Od breze

Pomešajte po 20g kore mlade vrbe i lista breze sa pupoljcima i po 10g cveta zove, cveta lipe, lista koprive i rastavića. Kašiku mešavine staviti u 500ml vode, poklopiti i kuvati pet minuta. Kad se ohladi, procediti i zasladiti medom. Piti na tri sata tri do pet kašika.

Od lista brusnice

Dve kašičice usitnjenih listova brusnice prelijte čašom ključale vode i kuvajte desetak minuta pa procedite. Čaj se pije hladan i u malim gutljajima, tokom dana. Dobar je za artritis i reumu.

Pročitajte još: U carskoj Rusiji važio je za IZUZETAN LEK, a izlečio je Čehova i Tolstoja - sada ga možete spremiti sami kod kuće

Od rastavića

Pomešati iste količine rastavića, hajdučke trave i petrovca. Kašika mešavine prelije se sa 2dl vrele vode. Pari se pet minuta. Piju se tri šolje dnevno.

OBLOZI

Oblozi od gaveza, koprive, rena, kupusa ili jabukovog sirćeta posebno su delotvorni za suzbijanje otoka i za otklanjanje bolova u zglobovima.

Ren i luk

Sitno narendati ren, dodati iseckani crni luk i malo mlevenog bibera, pa previti na bolno mesto. Držati dok ne počne da pecka.

Pročitajte još: Rusi "odlepili" za garderobom od KOPRIVE I KONOPLJE: Tkanine sprečavaju RAK KOŽE, a veruje se da postoje i druga lekovita svojstva

Sirće i so

Zagrejati so u rerni i staviti u platnenu kesu. Kesu držati na bolnom mestu pola sata. Mogu se i više puta na dan stavljati vruće obloge od jabukovog sirćeta.

Kupus i kelj

Dobro ispeglati list kupusa, kelja ili raštana pa premazati maslinovim uljem i priviti na bolna mesta. Menjati tri puta dnevno. Na bolna mesta može se staviti i lišće breze. Oblog treba da je što deblji, a najbolje je da se stavlja uveče.

Antireumatska ulja
Ulja lavande, kamilice, lovora, čička ili badema imaju antireumatska svojstva i odlični su saveznici u ublažavanju i otklanjanju mnogih tegoba vezanih uz reumatizam. Piju se ulje boražine, đumbira, majorana i crnog kima.

Rakija

U tri decilitara jake rakije ubaciti 25 jezgara iz koštice šljive, ostaviti nedelju dana na toplom uz povremeno mućkanje. Ovom rakijom masirati bolna mesta.

Divizma

Preporučuje se da reumatska mesta namažete divizminim uljem. Više od pola flaše napuni se iseckanim listom divizme. Naspe se maslinovim uljem i na suncu drži šest sedmica.

Pročitajte još: Putin na radnom stolu drži poseban KRISTAL, a evo zašto se ne odvaja od njega

Kamilica

Šest kapi ulja kamilice dodati u čašicu bademovog ulja, pomešati i umasirati u bolna mesta. Možete tri kapi ruzmarinovog ulja dodati u čašicu sojinog ulja i masirati bolna mesta. Ponavljati dok bolovi ne prestanu.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.