· · Коментара: 0
ПРЕВЕНТИВА

Реуму можете да ублажите без лекова: Састојке за природне рецепте имамо КОД КУЋЕ, а ево како да их направите

Свака четврта одрасла особа у Србији болује од хроничног реуматизма.

Depositphotos_90075292_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Ако се зна да су реуматске болести најчешћи здравствени проблем данашњице и да значајно утичу на квалитет живота (неке чак могу бити и животно угрожавајуће), јасно је да се траже увек нови начини и терапије да се ублаже тегобе.
Према речима проф. др Браниславе Глишић, реуматолога из Београда, ова обољења погађају све узрасте и оба пола, а ризик од оболевања повећавају пушење, прекомерна тежина, генетски фактори и старије животно доба.

Прочитајте још: Зашто бебе треба да носе ћилибар? Жуто балтичко сунце на огрлици штити од болести

Проф. др Глишић наводи да треба бити опрезан када је у питању “природно” лечење, јер је очекивање да се само променом животних навика, чајевима, тинктурама, мелемима могу излечити реуматске болести трајним инвалидима. Ипак, наглашава да је вековима добро познат благотворан ефекат коре беле врбе.

Народна медицина сачувала је многе биљне рецептуре које могу да умање реуматске болове.

Чај од коприве
Дневно пити четири шоље чаја од коприве. Ујутру и увече додатно по шољу чаја од преслице. Кашика траве прелије се с 2дл провреле воде и пари пет минута. Чајеве пити у гутљајима, распоређене на цео дан. Ако је дошло до деформација зглобова на руци, у зглобове утрљавати тинктуру од гавеза или маст гавеза.

ЧАЈЕВИ

Од брезе

Помешајте по 20г коре младе врбе и листа брезе са пупољцима и по 10г цвета зове, цвета липе, листа коприве и раставића. Кашику мешавине ставити у 500мл воде, поклопити и кувати пет минута. Кад се охлади, процедити и засладити медом. Пити на три сата три до пет кашика.

Од листа бруснице

Две кашичице уситњених листова бруснице прелијте чашом кључале воде и кувајте десетак минута па процедите. Чај се пије хладан и у малим гутљајима, током дана. Добар је за артритис и реуму.

Прочитајте још: У царској Русији важио је за ИЗУЗЕТАН ЛЕК, а излечио је Чехова и Толстоја - сада га можете спремити сами код куће

Од раставића

Помешати исте количине раставића, хајдучке траве и петровца. Кашика мешавине прелије се са 2дл вреле воде. Пари се пет минута. Пију се три шоље дневно.

ОБЛОЗИ

Облози од гавеза, коприве, рена, купуса или јабуковог сирћета посебно су делотворни за сузбијање отока и за отклањање болова у зглобовима.

Рен и лук

Ситно нарендати рен, додати исецкани црни лук и мало млевеног бибера, па превити на болно место. Држати док не почне да пецка.

Прочитајте још: Руси "одлепили" за гардеробом од КОПРИВЕ И КОНОПЉЕ: Тканине спречавају РАК КОЖЕ, а верује се да постоје и друга лековита својства

Сирће и со

Загрејати со у рерни и ставити у платнену кесу. Кесу држати на болном месту пола сата. Могу се и више пута на дан стављати вруће облоге од јабуковог сирћета.

Купус и кељ

Добро испеглати лист купуса, кеља или раштана па премазати маслиновим уљем и привити на болна места. Мењати три пута дневно. На болна места може се ставити и лишће брезе. Облог треба да је што дебљи, а најбоље је да се ставља увече.

Антиреуматска уља
Уља лаванде, камилице, ловора, чичка или бадема имају антиреуматска својства и одлични су савезници у ублажавању и отклањању многих тегоба везаних уз реуматизам. Пију се уље боражине, ђумбира, мајорана и црног кима.

Ракија

У три децилитара јаке ракије убацити 25 језгара из коштице шљиве, оставити недељу дана на топлом уз повремено мућкање. Овом ракијом масирати болна места.

Дивизма

Препоручује се да реуматска места намажете дивизминим уљем. Више од пола флаше напуни се исецканим листом дивизме. Наспе се маслиновим уљем и на сунцу држи шест седмица.

Прочитајте још: Путин на радном столу држи посебан КРИСТАЛ, а ево зашто се не одваја од њега

Камилица

Шест капи уља камилице додати у чашицу бадемовог уља, помешати и умасирати у болна места. Можете три капи рузмариновог уља додати у чашицу сојиног уља и масирати болна места. Понављати док болови не престану.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.