· · Коментара: 0
поврће

Може да спречи КАНЦЕР? У ЛЕТЊИМ МЕСЕЦИМА највише једемо ово поврће, а нисмо знали све његове ПРЕДНОСТИ

Током врелих летњих месеци нема бољег "зеленог" освежења од краставца.

1594889149_salad-2756467_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Вода чини чак 96 посто овог поврћа, па ће, ако га редовно једете, организам бити хидриран све време. "Лајф стајл" форсира и зелени сок од овог поврћа, па је "смути" са краставцем идеалан за почетак дана...

Прочитајте још: Лече АКНЕ, уклањају НЕСАНИЦУ, појачава жељу за СЕКСОМ и још 7 РАЗЛОГА зашто их треба јести

Шта садржи краставац?
Краставци су веома хранљиви: садрже витамине Ц и К, Б1, Б5 и Б7, калијум, магнезијум, манган и бакар

 Ајурведа учи да се конзумацијом овог поврћа подстиче отпуштање вишка топлоте из виталних органа. Обилују влакнима и водом, а имају мало калорија (само 16 у 100г), па су прави избор за оне који на здрав начин желе да изгубе вишак килограма. Подстичу пробаву, јер у кори имају нетопива влакна која помажу да се сварена храна брже креће кроз црева и елиминише отпад из организма.

У краставцима су и топива влакна која током пробаве попримају структуру гела, што даје дужи осећај ситости.

Прочитајте још: Користи се у козметици, хигијени и ИСХРАНИ: Моћ ЧУДЕСНЕ биљке која датира још ПРЕ НОВЕ ЕРЕ

 Свеж, садржи лигнане и кукурбитацине - биоактивне супстанце које имају снажно заштитно дејство на здравље. Студије су показале да лигнани у краставцима делују против рака – јајника, простате и дојке, а чувају и здравље срца.

Одличан борац против срчаних обољења и рака!
Фото: Пиxабаy

Научници су изненађени учинком кукурбитацина да сматрају да ће се у будућности користити као лек против рака, јер "кочи" раст ћелија карцинома. Доказано је да кукурбитацини Б могу уништити чак 80 посто рака панкреаса.

Прочитајте још: Рукола салата са БРЕСКВАМА

Краставци могу смањити хипертензију и хипергликемију, а имају и јака антиоксидантна и антиалергијска својства. Осим витамина Ц, садрже и флавоноиде, попут кверцетина и кемферола и утичу на здравље коже. Делују против дијабетеса, смањују ниво холестерола, штите здравље мозга, чувају здравље зглобова, ублажавају артритис, смањују стрес...

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.