· · Komentara: 0
TRADICIJA

Kako Srbi prave kuće? Na prozoru nana, U TEMELJU ZMIJA, na krovu KUKURUZ

Bacajte stare i redovno cepajte nove strane kalendara, jer ako to ne radite nemojte se čuditi što vam ne ide dobro u životu.

1593167612_21072010NOVAVAROS03.jpg
Foto: Arhiva Novosti

Naši preci su gradili kuće od prirodnih materijala pronađenih u okolini koje odgovaraju vremenskim uslovima na mestu gde se nalaze. Krov je bio pokriven ćerpičem, šindrom ili slamom, a upravo ovi materijali su danas najtraženiji i najskuplji.

Pročitajte još: VANZEMALJCIMA smo pre 43 godine poslali PLOČU, nećete verovati šta je na njoj SNIMLJENO!

Kako se bira plac?

Koje se drvo koristi?
U gradnju kuće se nikada ne ugrađuju daske suvog drveta, onog koje je udario grom ili su, ne daj bože, preostale od sanduka.

Najvažnije je bilo pronaći dobar plac, a pre nego što ga iskrče i izgrade kuću bilo je važno uveriti se da je mesto pravo. Ova provera se radila uz pomoć životinja.

Ako su životinje mirne i zanoće - plac je dobar.
Na prozoru bilje koje tera komarce

Naime, puštali su na ispašu ovce, krave ili konje, pa ako su životinje mirne - mesto je odlično. Tamo gde stoka legne i zanoći - idealno je mesto za kuću.

Kako se bira mesto za kuću?

Postavi se kamenje na planiranom mestu, pa se ostavi nekoliko dana. Ukoliko se posle nekoliko dana ispod kamena nađu bubice, stonoge i slične životinjice, to je znak da je mesto dobro za život. U današnje vreme se stavljaju kante sa vodom, pa ukoliko upadnu bubice mesto je pogodno.

Početak gradnje je uvek u ponedeljak, nikako na praznik ili usred nedelje!

Kada počinje gradnja?

Gradnja uvek počinje u ponedeljak. Nikada se posao ne počinje u sred nedelje, na praznik ili dan kada se posti, sreda ili petak. Na svaki ugao se postavi grumen tamjana i zapali, a zakolje se petao, ovan ili svinja, kako u kom kraju. Ovo je veoma važan običaj, jer se tako "prinosi žrtva" i osigura da niko neće stradati tokom gradnje.

Krov se ukrasi, a domaćica umesi pogaču i spremi dobar ručak.
Preci su znali red

Kako se gradi krov?

Kada se stigne do krova domaćica napravi pogaču, a na "rogovi" se ukrase parčetom pogače, klipom kukuruza, cvećem, zavisi šta raste i cveta u tom trenutku. Tog dana se ponovo pravi bogat ručak.

Šta se unosi u kuću?

U kuću se unosi vatra sa starog ognjišta, a prva ulazi mačka, pa deca sa pogačom, malo soli i bokalom vode.

Zmija čuvarkuća
Zmija čuvarkuća živi u temeljima kuće, retko se pojavljivala i ako je ukućani vide - desiće se nešto loše. Kada su, pak, u nevolji zmiju su "zvali" na večeru, jer je ona predstavnik rodonačelnika porodice.

Zna se gde šta stoji

Ispred kuće je uvek bila bašta sa cvećem (šeboj, karanfil, bosiljak, neven, božur, nana, zdravac...) , a u dvorištu su: vajat,  ambar,  mlekar, koš. U  donjoj  avliji su bili torovi za stoku, drvljanik.  

Pročitajte još: 1999. otkriveno SVETILIŠTE: Staro je 4.300 godina, a kraj drvenih stubova pronađene su lobanje dece i žena

Ispred kuće se sadio drvored bagrema ili duda, a u dvorištu voće: jabuke, kajsije, kruške... Bunar je bio pokriven santračem, limenim krovom koji je ukrašavan zvončićima, a oko bunara je cveće i nana. Bunar se kitio za Đurđevdan i Božić.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.