· · Komentara: 0
BEZ ODGOVORA

Manastir Kumanica krije NAJVEĆU SRPSKU TAJNU: Mošti Svetog Save NISU SPALJENE?!

Pola godine je prošlo od trenutka kada je pisac Vlada Arsić otvorio "srpsku priču milenijuma", ali svaki deo priče krije neku tajnu.

VolimPravoslavlje.PNG
Manastir Kumanica Foto:Youtube/ screeenshot Volim Pravoslavlje

Hram Svetog Save je podignut na mestu gde je, prema uverenju svih Srba, Sinan paša spalio mošti srpskog svetitelja 27. aprila 1592. godine. Da li je, baš, tako?

Vlada Arsić Foto: Privatna arhiva

Pročitaje još: Kada grob bude nađen SVET ĆE PRESTATI DA POSTOJI: Kako je sahranjen najveći osvajač i kakve veze sa tim ima KAMILA

Vekovima se šuška da mošti Svetog Save nisu spaljene na Vračaru, već na drugom mestu. Priča se i da nikada nisu spaljene, već se i danas čuvaju u pećini kod reke Tare. Mit o lomači od pre četiri veka tema je kojom se bavi Vlada Arsić u knjizi "Osinje gnezdo". On ima sasvim novu teoriju.

Manastir Kumanica krije najveću srpsku tajnu.

- Mošti Grigorija Kumaničkog su mošti Svetog Save, a inicijalna kapisla za ovu tvrdnju je bio moj boravak u manastiru Kumanica sredinom 2011. godine kada mi je nekoliko osoba, među kojima i veoma obrazovane ličnosti, ispričalo da u to sumnjaju  - kaže Vlada Arsić.

Zanimljiva je tvrdnja direktora Narodnog muzeja u Prijepolju o pronalasku moštiju 1999. godine, kao i zabrani da se o tome govori. Arsić se pitao kako je moguće da su Turci spalili mošti, a ostavili su kivot, štap, pa i ruku srpskog svetitelja?

Knjaz Miloš manipulant?
Postoji teorija da su mošti spaljene na Tašmajdanu i na tom mestu je knjaz Miloš podigao crkvu Svetog Marka. Mesto za Hram Svetog Save na Vračaru odabrano je zato što se vidi iz svih delova Beograda.
Spalili su mošti, a ostavili kivot, štap i ruku?

Za početak, Vračar se u 16. veku nije nalazio tu gde je danas. Na mestu Trga Slavija nalazila se bara, a Vračar je bio močvara. U  vreme spaljivanja mošti, Beograd je bio turska kasaba, a naselje se nalazilo oko Kalemegdanske tvrđave. Do Cvetnog trga su se prostirale romske čerge, a centar Vračara je bio današnji Tašmajdan. Ako je Sinan paša, zaista, na brdu podigao lomaču i zapalio mošti srpskog svetitelja to je mogao da učini kod kafane "Šansa".

Arsić je sve napisao
Vračar je tada bio močvara, a pravi Vračar je bio Taš.

Ukoliko bi se dozvolila DNK analiza moštiju Grigorija Kumaničkog i ostalih Nemanjića brzo bi se doznala čitava istina i prekinule sve priče i legende o tome da Turci nisu spalili Svetog Savu na Vračaru, već njegove mošti monahinje i danas celivaju. Zanimljivo je da je patrijarh Pavle prvi "kočio" ovakvu analizu.

Patrijarh Pavle je nekoliko godina pred smrt rekao nabližima da se mošti Svetog Save nalaze u manastiru Ždrebaonik, ali da to ne želi da saopšti javnosti. Priča se i da je vladika Nikolaj Velimirović znao za Savine mošti, ali im navodno, rekao: "Srbi u ovom trenutku nisu dostojni da dočekaju svetitelja, kad dođe trenutak sam će se pojaviti...".

Pročitajte još: OVO NIKO NIJE ZNAO! U zgradi BORBE postoji BUNAR iza kog se krije NEVEROVATNA PRIČA (FOTO/VIDEO)

- Čitava priča je šuplja kao "švajcarski sir", imali su šest meseci da demantuju i opovrgnu knjigu "Osinje gnezdo", pa ili nemaju čime ili znaju da nemaju šta da demantuju - zaključuje Arsić.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.