· · Komentara: 0
ZAŠTITA LIČNIH PODATAKA

Vaš telefon je kloniran, a da toga niste ni svesni?! Proverite da li imate neke od znakova krađe podataka sa SIM kartice

Ilegalno kloniranje mobilnog telefona podrazumeva da su hakeri imaju jedinstveni identifikacioni broj aparata vašeg mobilnog telefona i dupliranu vašu SIM karticu, čime mogu da upravljaju svim vašim podacima i aplikacijama

Depositphotos_282611464_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Kloniranje mobilnog uređaja znači da je kompletan identitet telefona ukraden od strane hakera, jedinstveni identifikacioni broj aparata (IMEI) i dupliranu vašu SIM karticu. Ovi podaci dovoljni su da se preprogramira naš lični telefon i napravi njegov klon.

Pročitajte još: Da li smo ugroženi? Tokom rada od kuće svi smo koristili ovu APLIKACIJU, a Gugl ju je ZABRANIO iz opravdanog razloga

Klonirani mobilni telefon u stanju je da koristi sve aplikacije, koje mi inače koristimo na ličnom telefonu. Tako se sa kloniranog uređaja mogu obavljati pozivi koji će vama biti naplaćeni, na njega će stizati poruke. Ukoliko se klonirani i originalni telefon nalaze u blizini istog repetitora moguće je čak i prisluškivati razgovore.

Pratite znakove kloniranja i ukoliko prepoznate da se vama upravo to dogodilo, potrebno je da u što kraćem roku kontaktirate svog provajdera koji bi trebalo da lako lociraju klonirani uređaj i blokiraju ga.

Pročitajte još: Sačuvajte svoje vreme: Kako da na najlakši način pronađete željenu fotografiju na Guglu?

Znakovi da je telefon možda kloniran

Primanje neočekivanih SMS poruka u kojima se zahteva da se uređaj restartuje je prvi znak da je telefon kloniran. Naime, restartovanje uređaja hakeru otvara vrata da učita klonirani telefon sa vašim kredencijalima.

Nepoznati pozivi i poruke u listingu na kraju meseca su drugi znak potencijalnog kloniranja. Ove SMS poruke i pozivi izgledaju kao da su napravljeni sa vašeg uređaja i biće vam naplaćeni. Neuobičajeno visoki računi prvi su signal da proverite listing svoje SIM kartice.

Pročitajte još: Stručnjaci su utvrdili nešto ŠOKANTNO kod video poziva, SIGURNO ćete se složiti sa njima

Registrovanje vašeg uređaja na lokacijama na kojima niste bili jasan je signal da nešto sa telefonom i SIM karticom nije u redu. Ukoliko imate iPhone to možete proveriti preko Find My iPhone opcije, dok kod Android telefona iskoristite opciju Find My Device. Ukoliko vam je telefon na stolu, a ove aplikacije prikazuju da se nalaze na nekoj drugoj lokaciji, jasno vam je da postoji problem.

Pročitajte još: Veliki poduhvat: Google spreman da parira Netflix i Disney platformama?

Poruka od operatera u kojoj se tvrdi da je vaša SIM kartica apdejteovana jasan je signal da je telefon potencijalno kloniran. Ukoliko se vaši kredencijali aktiviraju na drugom uređaju, vaš provajder će vam najverovatnije poslati poruku u kojoj potvrđuje da je došlo do njihovog apdejtovanja.

Isključivanje sa vaših naloga na kojima ste inače prijavljeni može biti znak da proverite svoj uređaj. Tako možete dobiti mail sa vašeg naloga na društvenoj mreži u kome vam javljaju da mu je pristupljeno sa novog uređaja.

 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.