· · Komentara: 1
GRČKA

Više od milion Srba lane letovalo je u Grčkoj, a evo šta je najnoviji HIT u ovoj zemlji

Skoro milion srpskih turista letovalo je 2019. godine u Grčkoj, što je povećanje od deset odsto u odnosu na prethodnu godinu

Depositphotos_108670540_s-2019.jpg
Foto: Depozitfoto

Iako su od prošle godine u Grčkoj u trendu potpuno nova odredišta i drugačiji način odmora, srpski turisti i dalje najviše vole sever Egejskog mora.

Osmeh ispod brkova

Grčka je omiljena destinacija srpskih turista i broj naših turista na Egejskom moru svake godine je sve veći. Međutim, Sofija Lazaridu, direktorka Turističke organizacije Grčke, smatra da ne treba uvek isticati brojke i statističke podatke, već srdačan odnos koji imaju grčki domaćini i srpski gosti.

Pročitajte još: Cvijeta je bila u Dolini SMRTI iz koje se mnogi nisu VRATILI, a pročitajte kako je ona USPELA

Zevs je zaštinik turista
Kultura, gastronomija i gostoprimstvo su ključni sastojci grčkog turizma.Grčka je moderna i tradicionalna, raznolika i bogata, a gostoprimstvo na grčkom  “philoxenia” nam je u genima – kaže Lazaridu.- Bog Zevs je nazivan i „Zeus Xenios“, jer je bio zaštitnik putnika, odnosno turista!

Lazaridu smatra da glavni razlog zašto srpski turisti već decenijama obožavaju Grčku leži u  bezbednosti, koju pruža ova zemlja, ali i međusobnoj bliskosti, jer naše goste u ovoj zemlji uvek dočekuju sa osmehom.

- Grčka nudi najviše izbora i najrazličitiji odmor od ostalih odredišta u Mediteranu po svačijem ukusu, od luksuza do pristupačnog letovanja za svačiji džep, ali srpskim turistima se najviše dopada međusobno razumevanje koje imaju sa domaćinima - kaže Lazaridu.
 

Grčka ima 3.000 ostrva i 13.767 kilometara obale

Poslednjih godina Grčka polako menja imidž i od destinacije koja je čuvena po moru i suncu, polako postaje odredište na kojem sezona traje 365 dana. Pored "gradskog predaha", izuzetno je popualrno pešačenje po Olimpu i ostalim planinama, kajaking, ronjenje i aktivan odmor.

Sofija Lazaridu: Kada ste u Grčkoj poručujte lokalnu hranu i osetite autentične mirise i ukuse Foto: Lična arhiva

Papucaki i sirtaki

Grčka sve više promoviše unutrašnjost zemlje koja ima prijatniju klimu od vrelih letovališta, nudi  zenilo, jedinstvena sela, bogatu istoriju, nasmejane ljude i neverovatnu lokalnu različitost.

Rani buking planuo
prema podacima JUTA do novogodišnjih praznika 30.000 srpskih turista već je uplatilo letovanje u Grčkoj.- Grčka je čitav svet destinacija i svaka je različita - kaže Lazaridu.- Mi smo najčuvenije odredište za letovanje i pravi vodeni raj, jer imamo 3.000 ostrva i beskonačnu obalu. Slobodno odaberite svoje parče peska na kojem ćete spustiti peškir.

Unutrašnjost Grčke, kaže Lazaridu, krije reke i jezera, zamkove i manastire, kanjone i vinograde.
Pošto su Grci među najdugovečnijim Evropljanima već godinama se veruje da je uzrok tome mediteranska hrana koja se bazira na maslinovom ulju.
- Tradicionalnu grčku gastronomiju čine masline, riba, voće, povrće, meso i vino, a kada se tome dodaju med i jogurt, jasno je zašto smo mi Grci toliko dugovečni – ističe Lazaridu.
Ona kaže da grčki sto u kafani podseća na šarenu sliku naslikanu da pruži uživanje. Od antičkog doba do danas, grčka filozofija "srećnog života" je druženje, rituano deljenja sa dragim osobama i opuštena atmosfera.
- Kada putujete po Grčkoj uvek poručujte lokalnu hranu da bi osetili sveže mirise i nove ukuse – savetuje Lazaridu.

Pročitajte još: Petkom u Sremskoj Mitrovici svi jedu RIMSKI HLEB, šta mislite zašto?

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija JUTA očekuju da će i predstojećeg leta najveći broj srpskih turista letovati u Grčkoj.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.