· · Komentara: 0
NEOBJAŠNJIVO

Eusapija je vezanih ruku pomerala stvari, svirala na instrumentima koji su lebdeli oko nje, a do smrti je pratila NEPRAVDA

Seansama su prisustvovali mnogi naučnici, među njima i Pjer Kiri

Sto-je-levitirao-na-ocigled-prisutnih.jpg
Foto: arhiva Novosti

Krajem 19. i početkom 20. veka spiritualista i medijuma čije trikove je bilo lako raskrinkati, a o tome su se posebno brinuli članovi takozvanog „Komiteta za medijume“ koji je osnovao „Američki naučni magazin“, na čijem čelu je bio poznati mađioničar i skeptik prema svemu što je smatrano za natprirodno, Hari Hudini.

Pročitajte još: Asteroid Junona vlada do septembra i ne donosi dobre vesti

Eusapija je postala slavna sa 40. godina
Foto: Arhiva Novosti

Ali, niko nije bio sa toliko žestine i sistematski progonjen kao Eusapija Paladino, spiritista koja je svojim seansama plenila pažnju publike širom Evrope i Amerike. Ona je komunicirala sa mrtvima, pokretala predmete na daljinu, levitirala stolove, svirala na muzičkim instrumentima koji su lebdeli oko nje, i još mnogo toga što je bilo karakteristično za onovremenske predstave toga tipa.

Bila je udata za putujućeg izvođača Rafaela Delgaiza.

Eusapija je rođena u Italiji, u seljačkoj porodici i veoma mlada udala se za pozorišnog artistu i putujućeg izvođača Rafaela Delgaiza. Pretpostavlja se da ju je on naučio kako da nastupa pred publikom, što joj je omogućilo da napravi neverovatnu karijeru. Drugi muž joj je bio Frančesko Niola, trgovac vinom.

NJena slava je počela dosta kasno, kada je već imala oko 40 godina i kada ju je, krajem 1893. godine, u Varšavu pozvao poznati psiholog dr Julijan Okrovic da pokaže svoje čudesne sposobnosti. Kod Okrovica je boravila nekoliko meseci i tokom seansi kontrolisali su je on i doktor Segard. Psiholog nije prihvatio tvrdnju da su u pitanju duhovi, ali je zaključio da su fenomeni bili prouzrokovani pomoću „fluidnog delovanja“ nastalog usled medijumovih sopstvenih moći i energije drugih učesnika u seansama.

Prusa je inspirisala
Foto: Arhiva Novosti
Novelista Boleslav Prus je napisao roman "Faraon" po liku Eusapije.

Eusapijina rastuća popularnost donela joj je poziv da poseti Englesku. U julu 1895. ona je boravila u kući Frederika V. Henrija Mejersa, pesnika, filologa i osnivača Društva za psihička istraživanja u Britaniji (SPR). On, kao i istraživači Henri Sidžvik i Frenk Podmora, smatrali su da Eusapija nekako oslobađa ruke, za koje su je držali u toku seansi, stopalom, koje takođe izvlači dok su joj noge bile vezane za stolicu, „levitira“ sto.

„Britanski medicinski žurnal“ je 9. novembra objavio tekst pod naslovom: „Isterajte Eusapiju!“ Članak je doveo u pitanje naučnu kvalifikovanost SPR da ispituje medijuma sa reputacijom varalice.

Drugačiji pristup fenomenu Paladinove imali su fizičari i dobitnici Nobelove nagrade Pjer i Marija Kiri, kada je Eusapija 1905. došla u Pariz. Kirijevi su smatrali medijumske seanse kao „naučni eksperiment“ i prema istoričaru Ani Hurvic, oni su mislili da je moguće da u spiritizmu pronađu izvor neke nepoznate energije, koja će otkriti tajnu radioaktivnosti.

Pjer Kiri je smatrao da su seanse zanimljive
Foto: Arhiva Novosti
Pjer Kiri je prisustvovao Paladinovim seansama.

Pjer je 24. jula izvestio svog prijatelja Luj Žorža Goja, fizičara:
„Imali smo seriju seansi sa Eusapijom Paladino u Društvu za psihička istraživanja. To je bilo veoma zanimljivo i zaista fenomeni koje smo videli čine se neobjašnjivim kao trikovi – stolovi su se podizali na sve četiri noge, objekti su se pokretali na daljinu, osećali smo ruke koje su nas štipale ili milovale, bilo je svetlosnih aparacija. Svi prisutni smo se poznavali i nije moguće da je imala pomagača. Jedini mogući trik jeste da je sve to rezultat neverovatne veštine medijuma kao mađioničara. Ali kako vi objašnjavate fenomen kada neko drži njene ruke i noge i kada je svetlo dovoljno jako da možete da vidite sve što se događa?“, napisao je Pjer Kiri.

Eusapija Paladino sve do svoje smrti, 1918. godine, bila je izložena neprestanim napadima, prvenstveno od strane pripadnika naučne zajednice, koji su gotovo svaki njen nastup pratili vestima da je „uhvaćena u prevari“, a nisu se ustručavali ni da iznose tvrdnje koje su često bile kontradiktorne.

Lombroz je optuživao Eusapiju da ga je zavela
Foto: Arhiva Novosti
Osporavali su je do smrti.

Pročitajte još: "Jednom zaražen, niko ne živi više od dvadeset četiri sata": Korona virus predviđen pre 30 godina, a šta je PRAVA ISTINA

Tako na primer, kada su u Napulju krajem 90-ih godina 19. veka sa Eusapijom eksperimentisali Čezare Lombrozo, italijanski lekar i kriminilog, osnivač teorije o posebnoj telesnoj konstituciji kriminalaca, i Šarl Riše, proglasili su da ih je ona „zavela“ i da su je njih dvojica podržavali jer su bili u ljubavnim odnosima sa njom! Nakon toga, kada je Lombrozova kćerka izjavila da je njen otac u to vreme već bio star i senilan i da ga je zato Paladinova mogla lako prevariti, i to je prihvaćeno kao argument.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.