· · Komentara: 0
ENIGMA

Na nebu se pojavila "crvena lopta od vatre" koja je pratila avione: Priče pilota i danas su obavijene velom misterije

"Fu fajteri“, preteča NLO-a, najčešće su viđani iznad zapadne Evrope, ali uprkos sumnjama da su Hitlerovo „tajno oružje“, nikada nisu napali nijedan saveznički avion, a snimili su ih i nemački piloti, čije letelice su takođe pratili.

UFOmuzejRozvelu.png
Foto: arhiva Novosti

Dvadeset i sedmog novembra 1944. godine, avion „Bristol Bofajter“, američkog 415-tog Borbenog eskadrona, u noćnom letu pratio je tok reke Rajne, nešto severnije od Strasbura, blizu francusko-nemačke granice. Noć je bila delimično oblačna, a mesec u prvoj četvrtini.

Kapetan tvrdi da ih je video

Pročtiajte još: Ko je Valentina Tereškova, živa legenda Rusije? Prva žena koja je letela u svemir, a lik njene ćerke krasio je omot svima poznate ČOKOLADE

Pilotirao je kapetan Ed Šlojter, a poručnik Donald Mejers pratio je radar. Prvi koji je primetio nešto neobično na nebu, s leve strane aviona, bio je poručnik Fred Ringvold. „Pitam se šta su ta svetla, tamo na brdima?“, rekao je. Ove „loptice“ isijavale su narandžastu svetlost i kretale se, njih osam do deset, u formaciji.

Snimak iznad Italije

Tada ih je Šlojter video i na desnoj strani avionskog krila, i prvo što su avijatičari pomislili da su svetla možda neka vrsta nemačkog vazdušnog oružja, pa su se pripremili da dejstvuju po objektima. Ali, kada se avion usmerio prema njima, svetla su nestala.

Mejers je uspostavio vezu sa komandom na zemlji i dobio odgovor da na njihovim radarima nisu registrovali nikakve letelice, ali nešto kasnije „svetleće lopte“ ponovo su se pojavile, malo izdalje prateći avion nekoliko minuta, a zatim iščezle.

Po sletanju, posada je u štabu vazdušnih snaga dala izjavu o doživljaju koji su imali u toku noći, i Donald Mejers je bio veoma uzbuđen opisujući „crvenu loptu od vatre“, koja se činilo da ih prati tokom različitih brzinskih manevara.

Strip o vatrogascima

Na nevericu pretpostavljenih da objasni šta je to moglo da bude, kada nije viđeno na radaru, Mejers je iz džepa jakne izvukao popularni strip o vatrogascu Smoki Stoveru, čija je uzrečica bila: „Gde ima fuuu – tamo ima i vatre“ (fuuu – oponašanje buktanja plamena).

Gde ima fuu - tamo ima i vatre!

Bacio ga je na sto pred Ringvolda, obaveštajnog oficira, rekao: „To je bio jedan prokleti fu-fajter!“ i izjurio iz sobe.

Poigravali se sa pilotima

Kada je u decembru dopisnik „Asošijeted presa“ u Parizu poslat u 415-ti Borbeni eskadron da sazna o incidentu, koji nije bio prvi takve vrste, komandant eskadrona Harold Augsperger, u nedostatku boljeg naziva koristio je Mejersov termin, koji je zatim štampa široko prihvatila!

Majersov termin je štampa brzo prihvatila.

Ova neobična svetla vešto su manevrisala na svaki pokušaj da budu izbegnuta, menjala poziciju, udaljavala se pa se vraćala, da bi posle izvesnog vremena jednostavno iščezla. Činilo se da se poigravaju s pilotima i posadama i niko nije mogao da shvati, ako je reč o objektima a ne optičkim varkama izazvanim sa zemlje, jer one ne bi mogle da usporavaju ili ubrzavaju niti prolaze kroz oblake, šta je mogao da bude cilj lansiranja takvih naprava?

Pročitajte još: „Jovane, zar ne želiš da se srpska trobojka prva zavijori na Marsu?“ Tesla je pre 128 godina tajno došao u Srbiju sa ZADATKOM

U decembru 1944. blizu Brajsaha, u Nemačkoj, pilot je leteo na visini od 243 metra kada je video „pet ili šest bljeskajućih crvenih i zelenih svetla raspoređenih u obliku slova T“. Rekao je da su ga pratila na razdaljini od oko 300 metara, a zatim nestala neobjašnjivo kako su se i pojavila.

Danju su lopte
Po danu dobijala oblik čvrstih predmeta, a o „fu fajterima“ svedoči raport iz Istočne vazdušne komande za Jugoistočnu Aziju o događaju od 3. maja 1945. koji se odigrao iznad atola Truk u Mikroneziji. Avion „B-24“ suočio se sa fenomenom lopti od svetla „kakve je ranije viđala posada  „B-29“ iznad japanskog kopna i nalik iluminacijama prethodno primećenim od pilota iznad Pacifika“.

„Kornjača“ na gasni pogon

Prema nepotvrđenom izveštaju, jedan od takvih „fu fajtera“ bio je navodno oboren od savezničkih snaga, kada se skupio u manju vatrenu loptu i pao na zemlju.

Dugo se mislilo da se radi o nacističkom oružju "fojerbol", ali kraj rata je pokazao da nisu.

Čak i tada nije bilo uzvraćanja niti neprijateljskog delovanja prema avionima, mada je najpopularnija teorija o njihovom poreklu da je reč o nacističkom oružju „fojerbal“ (vatrena lopta), koje je izgledom podsećalo na kornjačin oklop i letelo na gasni pogon. Taj gas je, navodno, stvarao svetleći efekat. Mislilo se i da su to bili projektili lansirani sa zemlje koji su se nalazili u fazi testiranja.

Tajanstvena svetla

Kako su nacisti gubili rat, verovalo se da su istraživanje i razvoj projekta bili prekinuti i izgubljeni. Ovo mišljenje zastupao je autor Renato Vesko u izdanju „Presretnuti UFO“ iz 1994. godine, tvrdeći da je bila reč o automatski vođenim protivavionskim minama na mlazni pogon, kojima su rukovale specijalne jedinice SS-a. Senzorni mehanizam u njima usmeravao ih je da odstupe ako se na njih otvori vatra, a osim „ofanzivne sposobnosti“ - da elektrostatičkim pražnjenjem prouzrokuju pad aviona, trebalo je da zbunjuju i ometaju pilote. Međutim, nijedan saveznički avion zbog njih nije pao!

Bilo je i teorija da je to "vatra svetog Elma" ali i da su to vanzemaljci koji su nadgledali rat.

Druge teorije odbacivale su mogućnost čudnih letelica ili navođenih raketa-projektila i zagovarale su da su svetleće lopte bile efekat poznat kao „vatra svetog Elma“ – tip sijajućeg plazmatičnog, elektrostatičkog pražnjenja stvoren ukrštanjem sa elektromagnetnim poljima. Naredna je govorila o „refleksiji sa ledenih kristala“, a svakako pojavila se i teorija o vanzemaljcima koji su, zbog nekih svojih motiva, „nadgledali“ rat, ali nisu hteli u njega da se mešaju.

Eksperiment na pilotima
Aprila 1945. Američka mornarica počela je eksperiment sa „vizualnim iluzijama koje su iskusili noćni letači“. Mornarički medicinski biro, na čelu sa dr Edgarom Vinackim kao vodećim letačkim psihologom izašao je sa konceptom „avijatičarske vrtoglavice“, tvrdeći da piloti nemaju dovoljno informacija o fenomenu disorijentacije i „slabo razumeju sopstvena osećanja“.

Šta je znao Verner fon Braun?

Posle rata, 1953. godine, kada je naziv „fu fajtersi“ zamenjen „letećim tanjirima“, formiran je „Robertsonov panel“, grupa od šest naučnika, predvođena Hauardom Robertsonom, da ispita da li svetla predstavljaju opasnost za nacionalnu bezbednost.

Oformljena komisija nije dala odgovore na pitanja.

CIA je bila direktno zainteresovana da objasni brojne izveštaje o pojavi NLO-a u leto 1952. godine, naročito u oblasti Vašington. Robertsonova komisija sastala se u januaru 1953. godine, ali nije dala definitivne odgovore o „fu fajterima“ niti najezdi „neidentifikovanih letećih objekata“ u posleratnim godinama.

Fon Braun je "oprao" nacističku prošlost
Operacija "Spajalica" je dovela nastičke stručnjake u SAD koji su nastavili eksperimente.

Iza svega toga, smatraju mnogi, mogao je da stoji raketni stručnjak Verner fon Braun, koji je u okviru operacije „Spajalica“ doveden u Sjedinjene Američke Države i angažovan da radi za vojni program. Zatim u NASA, gde je omogućio Amerikancima da se prvi spuste na Mesec. U toku rata, za naciste je konstruisao raketu „Fau-2“, kojom su 1944. bombardovani evropski gradovi.

Verneru fon Braunu je nacistička prošlost bila „oprana“ dolaskom u Ameriku, i o njoj je opširnu sliku dao Si-En-En tek 1985. godine, ali ne i uvid u to da li je i kakva tehnologija koju je razvijala „Luftvafe“ sa njime dospela u ruke Amerikanaca?!

Pročitajte još: Otkriveno kako su nastale piramide? Na isti način dogodilo se nešto i na Tibetu, a o tome postoji strogo čuvan SNIMAK

U nedostatku konkretnih dokaza, ili dok se oni ne pojave, odgovori na ovo pitanje mogu da se baziraju samo na pretpostavkama, ili popularno nazvanim „teorijama zavere“, zajedno sa traganjem za objašnjenjem misterije „fu fajtera“. 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.