· · Komentara: 0
ZARAZE

"Da, prijatelju moj, to su crne boginje“: POZNATI UMETNIK u Moskvu doneo zarazu, a onda je počela TRKA SA SMRĆU

Čuveni sovjetski umetnik koji je krajem 1959. došao iz Indije, sa sve suvenirima koje je podelio prijateljima, doneo je u Moskvu epidemiju zaboravljene bolesti – velikih boginja. Borba je tajala 44 dana, i variola vera je zauvek iskorenjena.

Depositphotos_316366748_s-2019.jpg

U trenutku kada se mislilo da je variola vera iskorenjena 1959. godine glavnom gradu SSSR pretilo je masovno umiranje od velikih boginja.

Pročitajte još: RAZOTKRIVENO! Amerikanci su pre Kineza oboleli od korone, ali su mislili da je GRIP - postoji DOKAZ da je virus nastao u SAD!

Prva se vakcinisala Katarina Foto: Youtube/ screenshot HBO

Do početka 19. veka u Evropi je od boginja svake godine umiralo do milion i po ljudi. Od nje stradali su i obični ljudi, i oni kraljevske krvi. U Rusiji su boginje ubile mladog cara Petra Drugog, i zamalo koštale života Petra Trećeg, a uticale su i na „lep“ izgled Jozefa Staljina.

Zbog boginja Staljin nije imao lepo lice.

Katarina Velika je 1768. zbog boginja je pozvala londonskog lekara Tomasa Dimsdejla. Sve je čuvano u tajnosti, a carica je otišla u Carsko selo, gde se vakcinisala. Problem velikih boginja u Rusiji bio je „polu-rešen“ sve do boljševika - 1919. godine komesari sa kacigama i kožnim jaknama delovali su prisilom.

U Srbiju je bolest stigla 1972. zahvaljujući hodočasniku Ibrahimu Hotiju, i bili smo poslednja zemlja koju je zahvatila epidemija.
Lice mu uništile boginje Foto: Youtube/ screenshot History Rider

 Zato su sovjetski građani koji su putovali u opasne krajeve obavezno vakcinisani. Grafički umetnik Aleksej Aleksejevič Kokorekin, majstor propagandnih plakata, otišao je 1959. godine u Indiju, gde su i dalje harale velike boginje. Tamo je prisustvovao i kremaciji bramana, pa je kupio pokojnikov tepih, ne pitajući od čega je umro. Deset dana pre Nove 1960. godine, Aleksej je stigao u Moskvu i odmah poklonio rodbini i prijateljima suvenire iz Indije. Fizičku slabost pripisao je umoru od puta.

Pročitajte još: Ruski naučnik tvrdi da vanzemaljci postoje, a on zna gde i kako nas kontrolišu

Hihurg veteran je hladno rekao: Da prijatelju, to su crne boginje.

Otišao je u polikliniku, gde mu je dijagnostikovan grip, ali je posle dva dana hospitalizovan u bolnici Botkin. I dalje su ga lečili od teškog gripa, misleći da je osip posledica alergije na antibiotike. Umetnik je umro 29. decembra 1959. Pošto se radilo o poštovanom sovjetskom umetniku, rešeno je da se podrobnije istraži uzrok smrti. 

Strašni prizori Foto: Youtube/ screenshot Altime10s

Hirurg Jurij Šapiro je u svojim memoarima tvrdio da je patolog Nikolaj Krajevski, zbunjen čudnim rezultatima ispitivanja, pozvao kolegu iz Lenjingrada, koji je bio u poseti Moskvi, na konsultacije. A 75-godišnji veteran, ispitavši tkiva nesrećnog umetnika, mirno je rekao Krajevskom: „Da, prijatelju moj, to je variola vera – crne boginje“.

Pročitajte još: Tajanstvena sudbina Anastasije Romanov: Bila je najmlađa kći ruskog cara, a 90 godina kasnije otkrivena je istina

Vrlo brzo, nekoliko zaposlenih u bolnici, kao i pacijenti, počeli su da pokazuju simptome bolesti. U roku od nekoliko sati, najbolji operativci u zemlji „obradili“ su sve Kokorekinove veze i pratili svaki korak koji je on preduzeo po povratku u SSSR: ne samo prijatelje i poznanike, već i carinike, taksistu itd. Jedan od prijatelja umetnikovih prijatelja  krenuo je u Pariz, pa je „Aeroflotov“ avion vraćen u Moskvu, a svi koji su bili u njemu poslati su u karantin.

Trka sa smrću je završena za 19 dana, sa samo troje umrlih.
Moskva je pobedila bolest Foto: Depozitfoto

Bila je to prava trka sa smrću. Pod nadzorom je bilo 9.342 kontakata, ali sovjetska vlada nameravala je da uništi svaku šansu da se bolest „povampiri“. Na hitnoj osnovi, započela je proizvodnja vakcina. Do 25. januara 1960. godine vakcinisano je 5.559.670 Moskovljana i više od četiri miliona žitelja Podmoskovlja. Nigde i nikada nije izvedena tako velika operacija vakcinacije stanovništva u tako kratkom roku.

Pročitaje još: „Jovane, zar ne želiš da se srpska trobojka prva zavijori na Marsu?“ Tesla je pre 128 godina tajno došao u Srbiju sa ZADATKOM

Poslednji slučaj boginja u Moskvi zabeležen je 3. februara 1960. godine. Ukupno su prošla 44 dana od početka do prestanka epidemije, a svega 19 dana od trenutka kada su preduzete hitne mere zaustavljanja širenja zaraze. Konačni skor epidemije u Moskvi bio je – 45 zaraženih i samo troje mrtvih.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.