· · Komentara: 0
VEROVANJA

"Pu, pu, da kucnem o drvo": Da li znate odakle verovanje da OVA FRAZA donosi sreću?

Praznoverje “kucanje o drvo” poznaje nekoliko kultura, koje veruju da će se time prizvati sreća ili odbiti nesreća

1594304060_knock-knock-1439837-640x480.jpg
Foto: freeimage.com

Ovaj običaj potiče iz 19. veka i u svakoj kulturi postoji različito objašnjenje.

Pročitajte još: NAJBOGATIJI! Da je mario za novac, Tesla bi kada je umro imao TAČNO OVOLIKO NOVCA NA RAČUNU! (VIDEO)

Jedno od najčešćih objašnjenja je da ovaj običaj potiče iz vremena Kelta, koji su verovali da bogovi žive u stablima drveća. Najverovatnije su tako pokušavali da dobiju zaštitu od natprirodnih bića i oraspolože se. Po drugim autorima, želeli su da se zahvale za dobro raspoloženje koje ih prati.

Kod hrišćana se ovaj fenomen povezuje sa Hristovim raspećem., odnosno drvo o koje kucaju povezuju sa drvetom na kom je On bio razapet. Prema većini teorija “kucanje o drvo” je povezano sa natprirodnim bićima, ali u različitom kontinentima. Istoričari međutim, smatraju da je ovaj običaj povezan sa novijim vremenom.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.