· · Komentara: 0
SPC

DANAS JE BLAGI DAN: Vernici, ispoštujte ove običaje i OBAVEZNO idite u crkvu, EVO I ZAŠTO!

Ovaj dan je u srpskom običajnom kalendaru označen kao Blagi dan.

1593414098_Depositphotos_7758888_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Sveti Tihon Amatunski Čudotvorac je hrišćanski svetitelj i asketa. Rođen je u Amatuntu na Kipru. Čistota njegovog života i revnost prema Pravoslavlju preporučili su ga da, nakon upokojenja blaženog Memnonija, bude izabran za episkopa Amatunskog.

Pročitajte još: Pred Vidovdan sve reke u Srbiji teku KRVAVE, a kukavice ZANEME

U to vreme još je bilo mnogo nehrišćana na Kipru i Sveti Tihon ih je apostolskom revnošću preobraćao u Hristovu veru. Čuda je činio od rane mladosti. Otac mu je bio pekar. Kad god bi ga ostavio samog u dućanu, on je hleb razdavao siromasima.

Jednom ga otac prekori, i on se pomoli Bogu te se njihova žitnica napuni do vrha. Drugi put je posadio suvi lastar od loze, i on je ozeleneo i doneo rod.

Foto: Depozit

Nazvan je Čudotvorac zbog mnogih čuda koja je učinio za života, ali i po smrti, Međutim, detaljnih objašnjenja o životu i čudima svetog Tihona nema i to zbog čestih najezda agarjana koji su mnoge crkve opustošili, a crkvene knjige i zapise uništili. Od mnogih čudesa svetog Tihona do našeg vremena sačuvani su zapisi o dva njegova čuda.

Pročitajte još: Ovu BABU cela Srbija poštuje: Znamo joj samo IME, a ima veze sa DRUGIM SRPSKIM USTANKOM

Prvo čudo ostvario je dok je još kao dečak živeo sa svojim roditeljima. Otac mu je bio pekar i kad god bi ga ostavio u prodavnici samog on je siromašnima delio hleb besplatno. Kad je saznao, otac se naljutio na njega, a Tihon mu je rekao da je te hlebove samo dao kao zajam Bogu i da će mu biti vraćeno stostruko… Otac se uverio u to onog trenutka kad je, do tada prazan ambar, zatekao prepun čistom pšenicom.

Drugo čudo se desilo kada je pokupio suve loze koje su bacili radnici u jednom vinogradu i posadio ih u svojoj bašti. Onda se pomolio Bogu da njegovom vinogradu podari darove: prvo, da se suve loze prime, puste koren i porastu; drugo, da njegov vinograd izobiluje rodom; treće, da grožđe bude slatko i korisno po zdravlje; četvrto, da grožđe u njegovom vinogradu sazreva ranije nego u drugim vinogradima. Već sutradan je video da su njegove molitve uslišene jer su se suve loze primile. Kad su počele da rastu iste godine su donele obilan rod.

Pročitajte još: Kako Srbi prave kuće? Na prozoru nana, U TEMELJU ZMIJA, na krovu KUKURUZ

Umro je oko 425. godine.

Pravoslavna crkva proslavlja ga na danšnji dan, 29. juna.

Danas je Blagi Dan na koji treba otići u crkvu na Svetu liturgiju, kako bi vas pratila sreća.

Molitva Svetom Tihonu:

Kao pustinjski žitelj i u telu Anđeo i čudotvorac, pokazao si se bogonosni oče naš Tihone. Postom, bdenjem i molitvama, nebeske darove si primio, isceljujući bolesti onih koji ti sa verom dolaze. Slava Onome koji ti je dao snagu, koji te je proslavio i koji kroz tebe daruje svima isceljenje.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.