· · Komentara: 0
ZANIMLJIVOSTI

Znate li kako je nastalo ime KOSOVO I METOHIJA?! Potvrđeno da Albanci nemaju veze sa tim!

Kosovo potiče od slavenske reči, a Metohija od grčke

kosovo-ilustracija-5ee38fce887df.jpg

U vezi sa Kosovom se svi slažu da je sveta zemlja, krvlju natoljena, koju pokušavaju da nam otmu, ali da će ono ipak zauvek ostati srce Srbije. A da li znamo kako je Kosovo dobilo ime?

Pročitajte još: Da li ste čuli za DIGRAFIJU? Samo SRBI, na celom svetu, imaju tu VEŠTINU (FOTO)Foto: Depozit

Reč dolazi od slavenske reči kos, koje je ime za vrstu crne ptice. Postoje indicije da je postojalo mesto sa istim imenom, po kojem je i čitava regija dobila ime. Inače, za pticu kos Albanci nemaju adekvatnu reč, te je to još jedan dokaz da je južna pokrajina odvajkada bila srpska.

Naziv Metohija koriste samo Srbi

Kosovo je inače uobičajen naziv mnogih mesta u Bosni i Hercegovini, Dalmaciji i severnoj Albaniji.

Pročitajte još: Nikada nećete pogoditi ŠTA JEDU KOSMONAUTI: Iako im svemir miriše na ROŠTILJ, nije NI BLIZU toga

Metohija pak potiče od jedne grčke reči, odnosno izraza koji označava zemlju u vlasništvu manastira. Ovaj naziv koriste isključivo Srbi.

Pročitajte još: Ona je NAJPAMETNIJA ŽENA na svetu, ipak JEDNU STVAR nikada nije uradila (VIDEO)

NJegova upotreba je neretko izazivala i tenzije među Srbima i Albancima. Srbi navode da upotreba ovog termina ne predstavlja uvredu i nema političke tendencije, dok drugi na to gledaju kao na politički, tendeciozni pojam..

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.