· · Komentara: 0
PSIHOLOGIJA

OPROSTI, ALI - ako vam neko ovo kaže, evo šta ustvari misli

Nije teško reći “izvini”, a da li je svako izvinjenje gest istinskog pokajanja? Kako prepoznati da li je neko to iskreno izgovorio?

Depositphotos_43010477_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Psiholog Herijet Lerner je za portal Psychology Today rekla da čovek u takvim situacijama može sam da oseti “učinak” i snagu izgovorenih reči, ali treba imati na umu da svako izvinjenje mora da sadrži nekoliko osnovnih elemenata.

Pročitajte još: Sve osobe koje vole crni humor imaju jednu zajedničku KARAKTERISTIKU

Ništa ne znači ako nekome kažete “oprosti, ali...”. To automatski poništava izvinjenje i gotovo uvek vodi u kritiku ili izgovor. Nije dovoljno ako samo kažete: “Žao mi je što te je povredilo ono što sam rekao”. Recite i da ste bili nepažljivi i bez saosećanja, jer je to znak da ste dobro razmislili o svemu.

Pravo izvinjenje ne trpi preterivanje. Fokusirajte se na prepoznavanje osećanja povređene strane, a ne na to da je zasenite svojim kajanjem. Ne treba da se bavite time ko je kriv ili ko je pokrenuo vašu lošu reakciju i ponašanje. Možda je vaša krivica minimalna, možda vas je druga osoba provocirala. I dalje je najbolje rešenje da se iskreno izvinite.

Iskreno pokajanje mora da bude potkrepljeno delima. Ako vam sestra kaže da je poslednjih nekoliko puta platila zajedničke večere, izvinite se i recite joj da će ubuduće odlazak u restoran  biti na vaš račun. I to uradite. Jer izvinjenje “ne pije vodu” ako nastavite isto da se ponašate. Takođe, kada se nekome izvinite ne znači da ste odmah “kvit”, niti je to način da izađete iz neprijatne situacije, razgovora ili svađe.

Pročitajte još: ŽENE su najlepše sa 23 i najplaćenije sa 39 godina, a MUŠKARCI u svemu kasne!

Ne treba se izvinjavati samo da biste se osećali bolje, ako će zbog toga drugoj strani biti još gore. Nije svako izvinjenje dobrodošlo, ono može da bude deo ozdravljenja, ali ako povređena strana ne želi to da čuje treba pronaći drugi način. Istinsko izvinjenje se prepoznaje ako je osoba koja to izgovori svesna da “oprosti” nije dovoljno. Ozbiljne uvrede, svađe ili izdaje zahtevaju popravljanje odnosa duže vreme kako bi se ponovo uspostavilo poverenje.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.