· · Komentara: 0
BIBLIOTEKA

Pročitajte ŠEST korisnih saveta kako da konačno sredite police sa knjigama

Vlasnici polica prepunih knjiga imaju pravo blago, a pored toga što će uživati u dobrom štivu, mogu i da se fizički razgibaju i mentalno opuste sređujući svoju biblioteku.

Depositphotos_224635974_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Ko ima mnogo knjiga, taj poseduje veliko bogatstvo, koje će mu naročito dobro doći u danima kada smo osuđeni na to da sve vreme boravimo u domu. Jer, osim što može da bira književne naslove kojima će prekratiti doba izolovanosti, ima i priliku da barem tri dana utroši kvalitetno, na njihovo sređivanje. Ako ne znate odakle da krenete, evo korisnih saveta stručnjaka.

Pročitajte još: Kompletno ispraznite ORMAN, odgovrite na PET pitanja i znaćete šta da radite

Procenite celu zbirku

Bez obzira na to da li ste celog života sakupljali knjige ili tek sada pravite kućnu biblioteku, napravite popis onoga što se trenutno nalazi u vašoj kolekciji. Pre nego što počnete da uređujete knjige, neophodno je da odlučite šta želite da zadržate, a šta da poklonite (roman koji vam se nije dopao, duplikat knjige...). Osim toga, odlučite i kolika treba da bude vaša biblioteka. Mada, ako je suditi po rečima profesionalnog organizatora, NJujorčanina Džejmija Šenera, "knjiga nikada, ali zaista nikada, nije previše".

Sređena biblioteka se češće koristi Foto: Depozitfoto

Stavite ih tamo gde su najpotrebnije

Mnogi bibliofili imaju knjige u gotovo svakoj prostoriji doma. To je sasvim u redu. Šener predlaže da knjige ređate tamo gde će vam najviše biti od koristi. To znači da kuvare držite u kuhinji ili ostavi, omiljene romane za večernje čitanje - u spavaćoj sobi, i tako redom.

Iskoristite prednost vertikalnog prostora

Ukoliko imate biblioteku koja seže sve do plafona, onda ste već ispoštovali jedan od Šenerovih saveta, da knjige treba ređati uvis i tako maksimalno iskoristiti prostor. U velikoj ste prednosti i ako su gornje police zastakljene, jer ćete knjige zaštititi od prašine. Na vrh ređajte naslove koje najmanje koristite.

Na najvišim policama su knjige koje su pročitane i retko se koriste.

Grupišite ih po kategorijama i potkategorijama

Šenerov "recept" glasi: slične sa sličnim. On preporučuje da prvo kolekcije knjiga sortirate u opšte kategorije kao što su, na primer, fikcija i nefikcija. Zatim fikciju rasporedite u skladu sa žanrom (romantika, misterija...), pa autore poređajte po abecednom redu. Drugu grupu možete da podelite u kategorije kao što su: istorija, putovanja, biografije, umetnost.., a njih zatim rasporedite tematski. Na primer, umetničke knjige grupišite u potkategorije (neoklasicizam, impresionizam...). Ovo će vam pomoći da imate bolju predstavu o tome koje knjige imate i da lakše odlučite koje naslove želite da sačuvate.

Aplikacija za katalog
Ako vas baš bude inspirisala ideja da organizujete svoje knjige, možete da koristite veb-strane ili aplikacije posvećene ovoj temi. Postoje besplatna mesta na kojima možete da napravite katalog svoje kolekcije na mreži i na taj način održavate kućnu biblioteku. Takođe, ima i veb-adresa na kojima pasionirani čitaoci ocenjuju i preporučuju omiljene knjige, pa mogu i vama da daju ideju koji novi naslov biste mogli da nabavite za vašu kolekciju.

Napravite ravnotežu između lepog i funkcionalnog

Možda ćete poželeti da ređate knjige po boji, ali na vreme odustanite jer to nije dobra ideja. Prizor jeste lep. Ipak, teško da ćete tako pronaći određenu knjigu kada za to dođe vreme.

Metar zelenih knjiga su stvar neukusa.

- Naježim se kada u magazinima za uređenje stana vidim fotografije na kojima su sve knjige uvijene u beli papir ili police sređene po bojama - kaže Šener.

Lepu i organizovanu biblioteku možete da imate i ako na police dodate neki keramički predmet, skulpturu i slično. Ovo sortiranje knjiga treba da vam pomogne da se lakše snalazite u vašoj biblioteci, a ne da ona bude naoko lepa.

Pročitajte još: LJubitelj ste savremenog i modernog stila? Ipak, to ima svoje mane

Sredite i dečje knjige

Podstaknite decu da razviju lepu naviku čitanja, tako što ćete im obezbediti minijaturnu biblioteku. "Dečje knjige izgledaju divno na policama, u svim dečjim sobama. Uz knjige, stavite na police i neku njihovu omiljenu figuricu ili uramljeni crtež koji je njihovih ruku delo", poručuje Šener.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.