· · Komentara: 0
Basnoslovno

Najskuplji SAT na svetu košta preko 30 MILIONA dolara! Namenjen je Mariji Antoaneti, a iza svega se krije LJUBAVNA PRIČA

Najskuplji časovnik na svetu procenjen je na više od 30 miliona dolara, a satkan je od zlata, platine, safira, rubina

Prema poslednjoj proceni, iz sada već davne, 2013. godine najskuplji sat na svetu je "Bregej broj 1160 grand kompilacija", poznatiji kao "Marija Antoaneta" ili jednostavno "Kraljica".

Sat, koji je u vlasništvu jednog muzeja, je tada procenjen na 30 miliona dolara, pa mada je u međuvremenu, par satova "Patek-Filip" prodato za nešto veću sumu, smatra se da bi ovaj sat sa lakoćom, na nekoj od aukcija, dostigao rekordnu cenu.

Ilustracija "Depozitfoto"

Priča o ovom satu je neprocenjiva. Sve je "zakuvao" jedan švedski plemić. Grof Hans Aksel von Fersen bio je švedski admiral, vrhovni sudija, diplomata, učestvovao je u ratu za nezavisnost Amerikanaca (na njihovoj strani) protiv Engleza, diplomata na dvoru Francuske...

Pročitajte još: TIJARA princeze Margarete je mogla što NIJEDNA DRUGA, zato je prodata za MILION FUNTI

I tu je ovaj Šveđanin, koji je rođen 4. septembra 1755. godine, upoznao poslednju kraljicu Francuske Mariju Antoanetu. Očaran kraljicom, a kažu da su bili i više od prijatelja, odlučio je da joj pokloni nešto nesvakidašnje pa je kod čuvenog švajcarskog majstora za izradu satova Abrahama-Luja Bregeja 1782. godine naručio specijalan sat.

Foto: Skrinšot You Tube " Buy Luxurius"
 

Mnogo vatre je zapalila Francuska tih godina u Evropi, pa su se i radovi na satu otegli punih 45 godina!

Završio ga je sin uvaženog majstora tek 1827. iako je naručilac posla Grof Fersen linčovan u uličnim nemirima 20. juna 1810. u Stokholmu.

Pročitajte još: Elizabet Harli u ŠESTOJ deceniji obukla haljinu staru 21 GODINU!

Zlato, platina, safiri, rubini, čudesni mehanizam koji pored vremena pokazuje i "večiti kalendar", ima i štopericu, pokazuje temperaturu, ima prvi u svetu "anti-šok" sistem, nezavisnu sekundaru, još mnogo drugih čudesa...

Sve je to, pored čudesne istorije, utkano u vrednost ovog sata. Naravno, satu se nije divila ni Marija Antoaneta koja je, 16. oktobra 1793. ostala ne samo bez sata već i bez glave.

Foto: Skrinšot You Tube " Buy Luxurius"

Sat je bio u posedu Bregej familije sve do 1877. kada je celu firmu kupio ser Spenser Barton.
Jedan drugi engleski lord, ser Dejvid Lajonel Salamons je 1920. svojoj kolekciji satova "Bregej" priključio i ovaj.

Posle smrti, 1927. ser Salamona otkriveno je da je on u svom testamentu najvredniji deo svoje kolecije od 57 satova, među kojima je i "Kraljica" zaveštao jednom muzeju u Jerusalimu.

Sat je ukrao 1983. kažu jedan od najboljih lopova svih vremena, zvesni Nahaman Diler, ali je pronađen i vraćen u muzej 2007.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.