· · Коментара: 0
Баснословно

Најскупљи САТ на свету кошта преко 30 МИЛИОНА долара! Намењен је Марији Антоанети, а иза свега се крије ЉУБАВНА ПРИЧА

Најскупљи часовник на свету процењен је на више од 30 милиона долара, а саткан је од злата, платине, сафира, рубина

Према последњој процени, из сада већ давне, 2013. године најскупљи сат на свету је "Брегеј број 1160 гранд компилација", познатији као "Марија Антоанета" или једноставно "Краљица".

Сат, који је у власништву једног музеја, је тада процењен на 30 милиона долара, па мада је у међувремену, пар сатова "Патек-Филип" продато за нешто већу суму, сматра се да би овај сат са лакоћом, на некој од аукција, достигао рекордну цену.

Илустрација "Депозитфото"

Прича о овом сату је непроцењива. Све је "закувао" један шведски племић. Гроф Ханс Аксел вон Ферсен био је шведски адмирал, врховни судија, дипломата, учествовао је у рату за независност Американаца (на њиховој страни) против Енглеза, дипломата на двору Француске...

Прочитајте још: ТИЈАРА принцезе Маргарете је могла што НИЈЕДНА ДРУГА, зато је продата за МИЛИОН ФУНТИ

И ту је овај Швеђанин, који је рођен 4. септембра 1755. године, упознао последњу краљицу Француске Марију Антоанету. Очаран краљицом, а кажу да су били и више од пријатеља, одлучио је да јој поклони нешто несвакидашње па је код чувеног швајцарског мајстора за израду сатова Абрахама-Луја Брегеја 1782. године наручио специјалан сат.

Фото: Скриншот Yоу Тубе " Буy Луxуриус"
 

Много ватре је запалила Француска тих година у Европи, па су се и радови на сату отегли пуних 45 година!

Завршио га је син уваженог мајстора тек 1827. иако је наручилац посла Гроф Ферсен линчован у уличним немирима 20. јуна 1810. у Стокхолму.

Прочитајте још: Елизабет Харли у ШЕСТОЈ деценији обукла хаљину стару 21 ГОДИНУ!

Злато, платина, сафири, рубини, чудесни механизам који поред времена показује и "вечити календар", има и штоперицу, показује температуру, има први у свету "анти-шок" систем, независну секундару, још много других чудеса...

Све је то, поред чудесне историје, уткано у вредност овог сата. Наравно, сату се није дивила ни Марија Антоанета која је, 16. октобра 1793. остала не само без сата већ и без главе.

Фото: Скриншот Yоу Тубе " Буy Луxуриус"

Сат је био у поседу Брегеј фамилије све до 1877. када је целу фирму купио сер Спенсер Бартон.
Један други енглески лорд, сер Дејвид Лајонел Саламонс је 1920. својој колекцији сатова "Брегеј" прикључио и овај.

После смрти, 1927. сер Саламона откривено је да је он у свом тестаменту највреднији део своје колеције од 57 сатова, међу којима је и "Краљица" завештао једном музеју у Јерусалиму.

Сат је украо 1983. кажу један од најбољих лопова свих времена, звесни Нахаман Дилер, али је пронађен и враћен у музеј 2007.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.