· · Коментара: 0
ЕГИПАТ

Сунце залази иза ДЕСНОГ РАМЕНА Сфинге: Узбуркан научни свет, сви говоре о ЈЕДНОМ

Фотографија снимљена на пролећну равнодневицу како сунце залази иза десног рамена Сфинге, неочекивано је узбуркала научни свет. Досадашња тврдња да је место за споменик изабрано насумично, доживела је ревизију, и то од стране египтолога који важи за највећег противника нових теорија о египатској прошлости.

То што је видео и затекао у близини Сфинге, подстакло је египтолога Захи Хаваса да начини фотографију која ће, како се сматра, унети „револуцију“ у приступу историји древног Египта, поготово у питањима везаним за њихово познавање астрономије и кретање небеских тела!

Прочитаје још: Арапи су вриштали од страха, а из вина су избијале варнице: Шта се крије на ВРХУ ПИРАМИДА?

Хавас је, наиме, закључио да залазак сунца изнад десног рамена овог колоса лављег тела и људске главе доказује да је његова позиција усклађена са пролећним еквиноцијумом – једним од два дана у години када су дан и ноћ једнаког трајања. Египатско Министарство за старине објавило је слику, а лист „Египат данас“ пише да се „традиционално, позиција Сфинге није сматрала као посебно значајна“ и да је дуго било сматрано да су „Египћани нашли стену и претворили је у сфингу“. Они, као и магазин „Њузвик“, преносе речи познатог археолога и египтолога Хаваса да „позиционирање Сфинге показује изванредну научну супериорност древних Египћана“.

Чувени Хавас Фото: Youtube / screenshot HISTORY

Забрањивао истраживања

Захи Хавас је до „исламског пролећа“ 2011. године био на челу Министарства за антиквитете Египта, али је његов утицај остао. Познат је по тврдњама да пирамиде не крију никакве мистерије и све оне који су постављали разне теорије о њиховој функцији и пореклу назвао је „пирамидиотима“.

Називао је пирамидиотима све који верују у мистерије.

Није се устручавао да забрањује истраживања а нарочито се „прославио“ 1993. године када је Гантенбринкову екипу, која је у Кеопсовој пирамиди открила тунеле пречника 20 центиметара у којима се налазе враташца са бакарном кваком, натерао да за мање од једног дана напусти Египат!

Напао БиБиСи
Хавас је револт према „песудонаучницима“ исказао пре неколико година, када је, због емисије о тајнама Велике пирамиде и Сфинге, најављене на телевизији Ен-Би-Си, упао у представништво за стране дописнике у Каиру и осуо паљбу на све који се не слажу са званичним ставовима археолога.

Сада верује да има убедљив доказ да је Сфинга била изграђена уз коришћење астрономских калкулација и да је њен положај одређен у односу на кретање Сунца у току пролећне равнодневице. Колико год било необично да то до сада још није примећено, доктор Хавас наводи у „Њузвику“ да „Залазак сунца између Кеопсове и Кефренове пирамиде указује на астрономску повезаност ових грађевина и Сфинге“.

Три пирамиде су поравнате са звездана у сазвежђу Ориона.

Роберта Бувала, белгијског грађевинског инжењера са талентом за астрономију, сви су игнорисали када је тврдио да је Сфинга окренута истоку и излазећем сунцу као јасан маркер за пролећни еквиноцијум. Он је доказивао да су три пирамиде – Кеопсова, Кефренова и Микеринова – поравнате са звездама у сазвежђу Ориона. Првобитно, Сфинга је имала лављу главу, а сунце се тада у време пролећног еквиноцијума рађало у констелацији Лава.

Веза са Орионом Фото: Youtube/ screenshot SteveHuges
Сфингу није подигао Кефрен, јер је много старија.

Док ортодоксни египтолози тврде да су трагови ерозије на Сфинги настали током времена услед киша и ветрова, Бувал и Роберт Шок, амерички професор природних наука, указали су да Сфинга лежи на рубу Сахаре, у региону који је безводан последњих 5000 година и није могла да буде изложена влаги и ерозији, па су се промене на њој догодиле раније, када је било киша. Дакле, Сфинга је старија и пада у воду прича да ју је подигао Кефрен, Кеопсов син.

Пирамиде ротиране као казаљке?

Бувал и Шок су сврстани у „пирамидиоте“, али не и инжењер Глен Деш када је 2018. године у „Журналу древне египатске архитектуре“ објавио студију у којој је образложио „упадљиво поравнање положаја пирамида у односу на јесењи еквиноцијум“.

Легенда се предомислила  Фото: Youtube/ screenshot Arheological Paths
Користили су Сунце и технику "штап и канап".

Глен је написао да су Велика, Кефренова и Црвена пирамида тако подигнуте да имају врло малу грешку у оријентацији, јер су благо ротиране у односу на кретање казаљке на сату!
- Нажалост, древни Египћани нису оставили инжењерске нацрте или архитектонске планове који би нам пружили техничко објашњење таквог подухвата, а није пронађено да су имали компас или софистицирану опрему којом би извршили мерења приликом утврђивања положаја својих храмова или пирамида  -рекао је Деш за „Њузвик“.

Прочитаје још: Откривено како су настале пирамиде? На исти начин догодило се нешто и на Тибету, а о томе постоји строго чуван СНИМАК

Глен Деш претпоставља да су користили технику – „штапа и канапа“, познату као „индијски метод круга“. На дан еквиноцијума је пободен штап и, помоћу канапа, означаване тачке на врху његове сенке; врх сенке би ишао у правој линији са истока на запад, тако да је на крају дана добијено кретање сунца са тачним положајима и местима изласка и заласка.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.