· · Коментара: 0
СРЕЋА

ДЕТЕЛИНА СА 4 ЛИСТА доноси СРЕЋУ, а шта доноси она са 5, 6 или 7 листова?

Још од давних времена присутна су разна веровања о томе да неке ствари којима смо окружени доносе одређена предсказања.

1595238390_four-leaf-clover-19776_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Од давнина човек је давао смисао свему што га је окруживало, а што је на неки начин одударало од уобичајеног. Тако је и детелина са 4 листа постала симбол среће.

Детелина са четири листа је резултат генетске мутације која се јавља код листа неких врста детелина, а чија природа још није тачно утврђена. Ова појава је доста ретка и јавља се код једне од 10.000 јединки. Зато постоји широко распрострањено веровање да пронаћи детелину са четири листа доноси срећу.

Прочитајте још: МИРИСАН, јефтин и бујно цвета: КАРАНФИЛ испуњава све ЖЕЉЕ!

Појава четврте лиске на детелини најчешће се јавља код широко распрострањене беле детелине.

Фото: Пиксабеј

Ређе се јављају листови са пет, још ређе са шест лиски и тако даље. Према Гинисовој књизи рекорда, рекорд у броју лиски на једном листу детелине је 56, а ову детелину пронашао је Шигео Обара из града Ханамаки, у Јапану.

Прочитајте још: ОВИХ 5 љубичастих биљака МОРАТЕ имати у врту: Привлаче ЛЕПТИРЕ, а терају КОМАРЦЕ

У традицији многих народа постоји веровање да детелина са четири листа доноси срећу.

Детелина - Света биљка
Код Ираца се знаком добре среће сматра свака детелина, па су је у прошлости млади парови често размењивали приликом веридбе. Још у келтској митологији била је света биљка и симбол поновног буђења пролећа, а верује се да ју је и свети Патрик користио како би народу објаснио смисао хришћанства, тако да је детелина са три листа у Ирској постала симбол Светог Тројства. И данас многи Ирци носе амајлије у облику детелине.
Живи као у детелини.

За особу која добро пролази у животу често се каже да „живи као у детелини”. Ова изрека вероватно потиче од чињенице да стока најбоље напредује када се храни детелином.

Сходно веровању да детелина уопште доноси срећу може се претпоставити да би проналажење листа детелине са четири листа морало донети изузетну срећу, а најсрећнија је она која се нађе случајно.

Прочитајте још: Да ли сте чули за ЕНКАУСТИКУ? Стара техника, оживљена на нови начин! (ФОТО/ВИДЕО)

Срећне су оне са 4, 6, 8 и 9 листова. Што је више листова то је више среће.

Несрећу доносе детелине са 5 и 7 листова, па уколико их пронађете, треба да их уништите.

Кад пронађете срећну детелину треба да је откинете ноктима или зубима, да је ставити у свилену марамицу и да је носите уз срце, а о њој никоме не причајте. Срећна детелина са девет листова веома је ретка, а носи се уз себе и ноћу и дању.

Прочитајте још: Јужноафричка ЛЕПОТИЦА није за ГРОБЉЕ, него младин БИДЕРМАЈЕР јер доноси СРЕЋУ

Неки људи верују да четворолисну детелину, када се пронађе, треба ставити у ципелу, док је најпопуларније место за чување пресованог листића породична Библија.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.