· · Komentara: 0
NARODNI OBIČAJI

POSTITE KAKO TREBA: Počinje PETROVSKI POST, a evo kakav jelovnik PO DANIMA treba da bude

Nakon trapave nedelje ili Duhovske nedelje počinje post koji traje sve do Petrovdana, praznika Svetih apostola Petra i Pavla koji se obeležava 12. jula

Petar-i-pavle.jpg
Foto: Eparhija-Žička

Petrovski post jedan je od četiri velika posta vernika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Iako manje strožiji od Božićnog posta, tokom posta Svetih Apostola ne jede se meso, beli mrs i jaja.

Jedan od četiri velika posta kod pravoslavnih vernika

Pročitajte još: Manastir Kumanica krije NAJVEĆU SRPSKU TAJNU: Mošti Svetog Save NISU SPALJENE?!

Post na vodi i ulju
U toku ovog posta ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi. Utorak i četvrtak se postena ulju, dok su subota i nedelja na ribi.

Nakon trapave nedelje ili Duhovske nedelje, u kojoj je obeležen praznik Svete Trojice, počinje Petrovski post koji traje sve do Petrovdana, praznika Svetih apostola Petra i Pavla koji se obečežava 12. jula.

Pročitajte još: Dete iz Šapca nije izgovaralo NI REČ: Nakon umivanja i ispijanja SVETE vode, prvo što je reklo bilo je BOŽE, BOŽE

Početak Petrovskog posta je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, a završetak je nepokretan. Tako Apostolski post najkraće može da traje jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica.

Sveti apostoli Petar i Pavle - Petrovdan, Foto: SPC

Svrha postane može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primer potom sledili Bogorodica i apostoli.

Pročitajte još: Knez Lazar je bacio KLETVU na jedno selo kod Jagodine, a ona se obistinila 2010. godine!

Stepeni svakog posta
Kada jedanput u toku dana uzimamo hranu bez ulja i vina, i to pretežno nekuvanu, suvu to je post uz suhojedenje. Kada uzimamo hranu, takođe bez ulja i vina, više puta na dan, ali kuvanu u vodi to je post na vodi.Kada uzimamo hranu koja je spremana sa uljem, više puta u toku dana. Tada možemo koristiti vino i ribu to je post na ulju i vinu.Kada uzimamo hranu koja je spremana sa ribom, takođe više puta u toku dana to post na ribi.

Ovaj post ustanovljen je na osnovu uspomene na Apostole koji su posle Silaska Svetoga Duha, a pre odlaska na propoved Sv. Jevanđelja, postili.

Nije strog kao Božićni post, ali sreda i petak se poste na vodi

Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Apostolski post najkraće može trajati jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica.

Ovaj post sličan je Božićnom, mada nešto blaži. Za vreme njegovog trajanja ne jede se meso, beli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, naravno, srede i petka koji se poste na vodi.

Pročitajte još: BOŽJA OPOMENA? Hrastovi kod Jagodine PADAJU, a meštani govore o ZAPISU STAROM 250 GODINA

Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Na dan Rođenja Sv. Jovana Krstitelja jedemo ribu, iako padne u sredu ili petak. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.

Pročitajte još: "Idite gde ste pošli i ništa ne pričajte": Jovan je na GROBLJU video tri žene u belom i rešio sve da OTKRIJE

Sveti Jovan Lestvičnik, veliki učitelj vere, zapisao je u svojim poukama da je "post gašenje plamena telesne požude, odstranjenje rđavih misli, spas od ogrubelosti, olakšica sna".

U narodu vlada uverenje da onaj ko može da se uzdrži od prekomernog jela, ima snage i da se uzdrži od zlih misli i dela.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.