· · Komentara: 0
PRIRODA

Ovih 5 BILJAKA, koje rastu kraj puta, mogu da vam SPASU ŽIVOT

Ujed insekta, opekotine, posekotine, visoka temperatura i proliv mogu se izlečiti travama koje rastu svuda oko nas.

1594292784_deteprroda.jpg

Izuzetno je korisno poznavati lekovita svojstva biljaka koje okružuju naše podneblje, jer njihovim pravilnim korišćenjem mogu čoveku da spasu život.

Pročitajte još: Ukoliko imate problem sa bubrezima, KOPRIVA je rešenje! Svima je dostupna, a EVO RECEPATA

Nekoliko biljaka bi trebalo da se nađe u svakoj bašti, jer u brojnim slučajevima iznenadnih bolesti, bolova ili povreda mogu da budu efikasna prva pomoć. Da bi olakšali sebi i život svojih najmilijih, treba posmatrati biljke i u svakom trenutku znati gde se nalazi potencijalni lek koji može da spasi život čoveku.

Štavolj Foto: Piksabej

Dijareja

Ukoliko dijarea počne na mestu gde nema lekova i apoteke, treba se okrenuti oko sebe i ubrati štavolj.

Štavolj, kupine i žalfija za dijreju.

Štavolj je biljka koja se kod nas smatra korovom, a najčešće raste pored puta i u kratkom roku zaustavlja proliv. Nekoliko listova se prelije prokuvanom vodom i popije kada se prohladi.

Kupine su ukusno i veoma hranljivo voće,ali mogu pomoći da se zaustavi dijareja. Ukoliko nema plodova kupine, može da posluži njihovo korenje. Dovoljno je očistiti i žvakati koren kupine i ubrzo će se osetiti olakšanje u stomaku.

Žalfija je još jedna biljka čiji listovi popareni vrelom vodom stvaraju čaj koji pomaže kod stomačnih tegoba.

Bokvica Foto: Piksabej
Operite list, sažvaćite i stavite na ranu.

 Uejd insekta

Ukoliko se primeti crvenilo i počne svrab, treba odmah ubrati nekoliko zelenih listova bokvice i oprati. Listovi se žvaću i kada se napravi smesa, isppljunu se i stave na mesto ujeda.

Posekotine i opekotine

Kada se čovek poseče i krv počne nekontrolisano da kaplje, a u tom trenutku nema hidrogena i alkohola, dovoljno je iz cigarete izvaditi duvan i posuti po rani. Krvarenje će odmah prestati.

Foto: Piksabej
Posekotine leči duvan, hajdučka trava i aloja.

Alojin lepljivi gel, koji se nalazi unutar debelih i sočnih listova, ima jaka antibakterijska svojstva, koja pomažu ne samo kod posekotina, već i opekotina i za lečenje od uboda insekata. Dovoljno je iseći list i prisloniti ga na obolelo mesto.

Hajdučka trava se lako prepoznaje na livadi, poveže se na ranu ovu biljku kao oblog.

Pročitajte još: Rusi "odlepili" za garderobom od KOPRIVE I KONOPLJE: Tkanine sprečavaju RAK KOŽE, a veruje se da postoje i druga lekovita svojstva

Visoka temperatura

Ukoliko dođe do povišene temperature treba odmah reagovati i ubrati metvicu.  Crveni cvetovi se potope u toplu vodu dobija se čaj prepun antibakterijskih svojstava, koji je snižava temperaturu.

Pomaže i čaj od lišća resnika (konopljuša, grozničnica, ustuk, Dušanovo perje, konopljika) ili  macine trave, poznate kao "očajnica", a može se videti na svakom proplanku.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.