· · Komentara: 0
Zdravlje

LEČENJE DEKUBITA HEMOGLOBINOM: Kada rane mogu disati, brže zarastaju

Svi ti pacijenti, teško pokretni ili nepokretni zahtevaju veliku negu.

naslovna.jpg
Foto: Promo

Kada se govori o hroničnim ranama misli se prvenstveno na dobro poznate i često prisutne dekubituse, venske rane ali i na ulcerozne promene i gangrene kod dijabetesnog stopala.

Svi ti pacijenti, teško pokretni ili nepokretni zahtevaju veliku negu.

Komplikacije hroničnih rana su najčešći uzrok netraumatskih amputacija.

Kod gotovo svih hroničnih rana postoji neki problem sa lokalnom cirkulacijom krvi u malim krvnim sudovima.

Postoje četri stadijuma razvoja hroničnih rana.

Foto: Promo

I pored tzv. „etiološke” terapije (kojom se otklanja uzrok nastanka rane, reguliše glikemija i venski protok), adekvatne antibiotske terapije prema brisu rane, kao i stručne obrade rane, zarastanje neće biti uspešno bez adekvatne oksigenacije tkiva (snabdevanja tkiva kiseonikom). Kiseonik je neophodan za pravilno funkcionisanje ćelija.

Padom količine kiseonika u tkivu ispod određenog nivoa dolazi do izmene u metabolizmu ćelije, tkivo postepeno menja boju i konzistenciju i na kraju odumire, dolazi do nekroza uz pojavu „kratera” različitih dubina.

Hronične rane su gotovo uvek u hipoksiji, i to baš u fazi kada su potrebe za kiseonikom znatno povećane!

Kiseonik je neophodan u sve 4 faze zarastanja rana i zato u uslovima nedovoljne količine kiseonika u tkivu nema zaceljivanja rana, bez obzira na svu prethodnu terapiju.

Problem terapije kiseonikom je njegova slaba rastvorljivost u tečnostima, tako da su za efikasnu terapiju neophodni specifični transporteri kiseonika.

Sve trenutno dostupne prekrivke (obloge) za ranu ili samo upijaju višak eksudata ili sprečavaju razvoj mikroorganizama, ali nijedna nije mogla da obezbedi neophodni dodatni kiseonik!

Najbolji transporter kiseonika je hemoglobin-protein koji se prirodno nalazi u eritrocitima u ljudskoj krvi i transportuje 97% kiseonika do tkiva.

Kada se eksudat iz rane i hemoglobin pomešaju, omogućava se transport kiseonika u ćelije na površini rane, nivo kiseonika u ćelijama raste i obolelo tkivo se brže oporavlja.

Tako je nastao HEMOGLOBINSKI SPREJ (GRANULOX®) kojim se hemoglobin direktno nanosi na ranu. Hemoglobin na površini rane zahvata molekule kiseonika iz atmosferskog vazduha i prenosi ga ćelijama na dnu rane.

Foto: Promo

Pojavom hemoglobina u obliku spreja široj populaciji pacijenata omogućena je terapija kiseonikom pri svakom previjanju u ambulantnim i kućnim uslovima.

GRANULOX® hemoglobonski sprej je nastao u nemačkoj, a proizvodi ga poznati švedski proizvođač prekrivki za rane Molnlycke®.

Upotreba hemoglobinskog spreja ( GRANULOX® ) je jednostavna.

Info linija za dodatne informacije:
063/287-977, 063/287-860, 063/287-841, 011/383-65-22

Rana se prvo dobro obradi i očisti antiseptikom (na primer GRANUDACYN®-om) do zdravog tkiva.(Ukoliko koristite druge antiseptike ,posle obrade rane, ranu treba isprati fiziološkim ratvorom.) GRANUDACYN® je sterilni antiseptik koji ima veoma širok spektar dejstva, veoma brzo dejstvo (15 do 20 sekundi) i pritom je netoksičan i ne iritira zdravo tkivo. Nije ga potrebno ispirati sa rane jer su naše ćelije otporne na aktivnu supstancu ovog antiseptika, za razliku od bakterija. Zbog ovih karakteristika se i koristi u operacionim salama. Ne smemo zanemariti ni činjenicu da ovaj antiseptik ne peče prilikom upotrebe. Ukoliko na rani postoje nekrotične naslage potrebno je omekšati ih sa GRANUDACYN® GELOM.

Nakon obrade rane, naprskati GRANULOX® SPREJOM hemoglobin po površini rane u tankom sloju (jedan sekund prskanja,tj samo razliti hemoglobin po rani) i ranu prekriti sterilnom gazom. U zavisnosti od stanja rane, previjanje se vrši svaki dan ili svaki drugi dan. Upotrebom GRANULOX® SPREJA brzina zaceljenja rane povećava se za 50% u odnosu na standarne metode.

Pojava hemoglobinskog spreja je zaista veliki korak napred u modernoj terapiji, kako hroničnih, tako i akutnih rana, što je potvrđeno međunarodnim priznanjima i preporukama na stručnim skupovima (EWMA) koji se bave lečenjem rana.

Na kraju, skrećemo pažnju da je kod terapije hroničnih rana vrlo važno poštovati osnovnu terapiju i savete lekara, bez kojih je nemoguće lečiti hronične rane i njihove komplikacije.

Dr Saša Kitanović

www.farmix.rs

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.