· · Komentara: 0
MEDICINA

Ako vam opada više od 100 vlasi dnevno, nešto nije u redu, odmah idite kod doktora

Nije tek tako nastala krilatica da je lepa, kvalitetna kosa pola dobrog izgleda svake žene. Razumljivo je što postaju zabrinute kada im opada više dlaka nego što bi trebalo, kosa postaje tanka i beživotna, a pogotovo ukoliko se toliko proredi da se vidi koža glave.

Depositphotos_227919204_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Zašto i kada dolazi do preteranog opadanja kose, a šta se smatra normalnim gubitkom vlasi, objašnjava dermatolog docent dr Tatjana Radević, iz Klinike za kožne i polne bolesti Vojnomedicinske akademije koja kaže: Pod normalnim opadanjem se smatra gubitak od 60 do 100 dlaka dnevno.

Pročitajte još: Do zdrave i lepe kože u tri koraka: Ovo su ključne stavke za pravilnu negu

Pojačano opadanje se kreće između 150 do čak 700 vlasi dnevno. Da nešto sa kosom nije u redu obično se primeti prilikom njenog češljanja ili pranja. Kod petine populacije pojačano opadanje prisutno je u jesenjem i prolećnom periodu. Ova pojava nije zabrinjavajuća jer je privremena. Posle toga dolazi do ponovnog rasta vlasi.

Postoje brojni tretmani
Foto: Depozitfoto

- Za proređivanje kose mogu da budu odgovorna brojna zdravstvena stanja - kaže dr Radević.

I pilule za kontracepciju mogu izazvati gubitak kose

Među najčešćim uzrocima se navode operacije, bolesti praćene visokom temperaturom, oboljenje štitne žlezde sa smanjenom funkcijom. Tu su i autoimune bolesti, anemija sa deficitom gvožđa, nedostatak vitamina, minerala i proteina, teži psihički stresovi, upotreba određenih lekova za lečenje epilepsije, kao i lekovi u terapiji i prevenciji tromboze. Za opadanje i gubitak kose odgovorni su citostatici, inovativni lekovi za lečenje malignih bolesti, ali i kontraceptivne pilule.

Početak opadanja može biti postepen, a nekada pojačan i koža glave počinje da se providi. Ukoliko se radi o areatnoj alopeciji, kosa može da opada i u pečatima.

Genetski uzrokovana ćelavost se vidi tek posle menopauze, ali je primetna već posle 40. godine.

- Tada je važno da se pacijentkinje jave lekaru čim primete prve simptome intenzivnijeg opadanja kose, da bi na vreme započele terapiju i zaustavile dalji proces - ističe dr Radević.

Obavezno kod lekara
Kada se drastično proredi kosa žena treba da kod dermatologa dobije pravu dijagnozu, pa se pribegava stimulaciji rasta dlake, uz istovremeno lečenje uzroka koji su izazvali ovakvo stanje. Rezultati se uočavaju tek nakon više meseci.

Pročitajte još: Zategnite kožu lica i vrata prirodnim putem: Potrebno vam je samo 10 minuta dnevno

Postoji genetski uzrokovana ćelavost koju nazivamo androgena alopecija, a podložne su i žene. Da bi do toga došlo neophodno je zajedničko delovanje većeg broja gena, koje nasleđujemo od jednog ili oba roditelja. Kod žena ova pojava počinje da se uočava obično nakon menopauze, iako proces tanjenja dlake kreće oko 40. godine. Za razliku od muškaraca, kod žena se najčešće zadržava prednja linija kose prema čelu, a centralni deo se proređuje.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.