· · Komentara: 0
kosa

Da li i vi odlazite na spavanje sa MOKROM KOSOM? Saznajte zašto to ni(je) dobro

Nekome je odlazak na spavanje sa mokrom kosom normalna stvar, dok u drugima izaziva čuđenje.

1594375325_Depositphotos_345691372_s-2019.jpg
Foto: Deposit

O ovoj temi se malo priča, pa smo rešili da istražimo da li je ovaj ritual štetan ili doprinosi jačanju kose. Šta se to dešava sa kosom ujutru i da je istina da je prirodno sušenje bolje od fena? Imamo odgovore.

Ima tih dana kada smo užasno umorne i nemamo mnogo vremena za nemaštanje frizure, posebno u večernjim časovima. To je normalno i prirodno stanje. Odlazak u krevet sa peškirom i mokrom kosom ima brojne prednosti, ali i mane. 

Pročitajte još: KAKO da se OVOG leta NAŠMINKAMO uz neizostavnu MASKU

Najveće prednosti su u tome što nećete potrošiti ni minut vremena na sušenje i stilizovanje kose. Jednostavno, to sve možete da uradite ujutru. Znamo da nepravilno sušenje fenom može da bude okidač za oštećenu kosu. Retko ko od nas poštuje pravilo udaljenosti fena na 20-30 cm od temena. Kada nam je potrebno brzo sušenje, uključićemo fen na najjaču temperaturu, a to nikako nije pametno. U skladu sa tim, peškir na glavi čini se kao dobra ideja.

Foto:Deposit

Hajde da reč, dve kažemo i manama. Istina je da mokra kosa sklona lomjenju. Dok je kosa mokra, zaštitni sloj na vlasima je otvoren, i tada kosa nije otporna na nagle pokrete koje uvek pravimo prilikom spavanja. Sigurno znate i da je češljanje nepreporučljivo kada je kosa vlažna, iz istog razloga, kako je dodatno ne bismo oštetili i kako vlasi ne bi pucale na pola. 

Pročitajte još: Pravite li OVE GREŠKE sa svojim kupaćim kostimom? Koban POTEZ zbog kog izgleda OFUCANO

Da li ova pravila važe za sve ili ipak postoje srećnice koje mogu da odu na spavanje sa mokrom kosom, bez ikakvih posledica? 

Postoje žene koje spadaju u grupu onih čija je kosa jaka i snažna i kao rezultat, odlazak sa mokrom kosom uzrokovaće samo lepu, talasastu frizuru nakon buđenja. Ako ne spadate u tu grupu žena, onda vam ne preporučujemo da krenete na spavanje dok ne osušite kosu.

Osim što mokra kosa uzrokuje lomljenje i pucanje krajeva vlasi, ovaj ritual nije nimalo bezbedan za zdravlje, posebno kada je hladnije vreme. Možete se probuditi sa glavoboljama, samo zato što niste izdvojili desetak minuta da osušite kosu fenom. 

Pročitajte još: Opuštena, elegantna, buntovna i OBAVEZNI deo letnje garderobe

Još jedna stvar koja ne valja jeste ta što je vaš jastuk mokar. Mokar jastuk, pomešan sa toplotom vašeg tela, može da stvori razne bakterije. One su nevidljive, ali od njih možemo da dobijemo perut na temenu ili bubuljice na licu. Kako biste smanjili rizik od pojave ili od pogoršanja peruti, važno je da bar nekoliko sati pre spavanja sušite kosu na prirodnoj temperaturi, ako ste već rešili da ne uključujete fen.

Foto:Deposit

Zapravo, šteta ne bi bila toliko velika, ukoliko ne upotrebljavate farbe, ukoliko ne stilizujete često kosu presom ili figarom. Ako to već radite, onda nemojte dodatno da lomite kosu i nemojte odlaziti na spavanje dok je skroz mokra.

Savet plus - Ako niste spremni da menjate navike, promenite jastučnicu. Svilene jastučnice neće izazivati toliko trenja koliko pamučne, pa vaša kosa neće biti toliko ugrožena dok spavate i dok se pomerate u snu. 

I za kraj, ne zaboravite - Mislite o svojoj kosi danas, kako bi ona sutra bila lepa i zdrava.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.