· · Komentara: 0
OSTAVA

ŠPAJZ je ogledalo svake domaćice, prvo ga pogledajte, a onda uredite na sledeći način

Ko ima ostavu, to znači da u njegovoj kuhinji vlada red, pa tako i u celom domu. Sve dugotrajne namirnice, sezonske šerpe, zimnicu, električne aparate i još mnogo toga možemo da smestimo u ovu najmanju prostoriju u kući.

Depositphotos_36497811_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Ostavi se s vremena na vreme treba posvetiti, a kao i u slučaju detaljnog sređivanja garderobera, najpre izbacite sve iz špajza, odvojite stvari koje ćete vratiti i one koje možete da bacite. Detaljno sve očistite, ako je potrebno okrečite ili napravite nove police koje će više odgovarati vašim potrebama.

Pročitajte još: Kompletno ispraznite ORMAN, odgovrite na PET pitanja i znaćete šta da radite

Pregledan špaiz Foto: Depozitfoto

Na niže police se ređaju niže čajevi i začine. Na taj način ćete maksimalno iskoristiti prostor. Možete  da napravite i nekoliko fioka.

Budući da u špajz odlažemo najrazličitiju ambalažu, nemoguće je postići nekakav estetski sklad. Zato, neka police i zidovi budu beli. To važi i za vrata koja bi, kako biste što bolje iskoristili prostor, trebalo da budu klizna.

Gajbice su savršene za namirnice koje se brzo koriste.

Ako imate mogućnosti, uklonite klasična i na njihovo mesto stavite ona "na šinu". Na unutrašnju stranu vrata možete da stavite kuke ili metalne police.
Na najviše police ređajte šerpe koje ređe koristite, a na niže sve što češće upotrebljavate. Veće tegle, zbog težine, držite na samom dnu.
Da biste uveli red i kako-tako postigli i vizuelni sklad, od velike pomoći će vam biti plastične kutije, korpice, tegle... Najbolje su providne, jer ćete odmah videti šta se u njima nalazi.

Uredan špajz je raj za oči Foto: Depozitfoto

Ukoliko ste kreativni, kontejnere za odlaganje namirnica možete da napravite i od običnih gajbica, koje ćete ofarbati u omiljene boje. U njih, ako se nalaze na samom podu (gde je najtamnije i najhladnije), možete da odlažete i povrće, samo vodite računa da luk i krompir ne budu u istoj, kako se krompir ne bi brže pokvario.

Grupišite namirnice, jer ćete ih lakše koristiti i pronaći kada vam budu trebale"

Kada ređate namirnice po kategorijama, na jedno mesto grupišite one u konzervama, na drugo ulja, na treće testeninu, na četvrto one za spremanje hleba i peciva (šećer, brašno...), odmah pored njih i prašak za pecivo, vanilin šećer, kakao, cimet i slično. Tako će i vaši ukućani, kada ih pošaljete u špajz po nešto, lakše moći da se snađu.

Pročitajte još: LJubitelj ste savremenog i modernog stila? Ipak, to ima svoje mane

Na deo zida na kojem nisu police stavite kuke, na koje možete da okačite cegere, metlu, kućne merdevine...
I nastojte da dvaput mesečno proverite da li je sve na svom mestu, kako naredni put ne biste ponovo proveli sate sređujući ostavu.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.