· · Komentara: 0
CVEĆE

Biljka koje se daruje u ime ljubavi i vernosti: Suza zaljubljene boginje za lenje baštovane

Jedna od retkih biljaka koje cvetaju zimi izuzetno se lako gaji i retko se zaliva pa se obično poklanja ljudima koji nemaju vremena da gaje cveće

depositphotos_46456891-stock-photo-kalanchoe-house-plant.jpg
Foto: Depozitfoto

Kalanhoja se lako gaji, dugovečna je i cveta zimi. Zovu je još "boginja suza", jer je po legendi nastala iz suze zaljubljene boginje. Zahvaljujući takvom poreklu, biljka se daruje u ime ljubavi i vernosti.

Pročitajte još: Da biste imali lepe ruže, obavezno ih početkom proleća orežite i uradite VERTIKULIRANJE

Kalanhoja raste nisko i zbijeno i ima brojne listove pljosnatog oblika. Cvetovi su sitni i sklupljeni u cvasti crvene, žute, narandžaste, roze, ljubičaste i bele boje, a pojavile su se i dvobojni varijeteti.

Ne baca se posle cvetanja
Foto: Depozitfoto

Većina onih koji su biljku gajili bacaju je nakon cvetanja, što je pogrešno jer se biljka može sačuvati i trajati još neko vreme. Kad cvetovi izblede, treba ih orezati, ostaviti na hladnije mesto i ne zalivati. U narednih šest nedelja, biljka treba da bude u tamnoj prostoriji ili zamračena 16 sati dnevno, tačnije ne izlaže se svetlosti osam sati dnevno. Na taj način se stvara fenomen veštačkih kratkih dana koji kalanhoju pripremaju za novo pupljenje. Kad se pojave novi pupoljci, biljka se iznosi na svetlije mesto, počinje se sa zalivanjem i prihranjivanjem.

Kalanhoja je sa Madagaskara doneta u Evropu 1939. godine, a najveći proizvođači su Danci koji su zaslužni i za razvoj novih sorti.

Rast biljke je relativno spor i njena prosečna visina je 20 do 40 centimetara. Stablo starijih biljaka postaje drvenasto, dok listovi mogu da akumuliraju vodu, pa kalanhoja može izdržati sušni period. Dobro podnosi boravak u grejanim prostorijama, ali ne treba da budu blizu izvora toplote. Odgovara joj temperatura od oko 15 stepeni Celzijusa. Ne zahteva često zalivanje, jer su listovi akumulatori vode.

Priprema za cvetanje
Pripada biljkama kojima odgovaraju kraći dani, jer tada prestaje da raste i počinje da stvara pupoljke. To se kod nas dešava u novembru i decembru, posle čega treba da usledi i pravo cvetanje, obično od januara do aprila.

Zimi se zaliva jednom u dve nedelje, a leti jedanput nedeljno. Kad se biljka zaliva, treba dobro natopiti zemlju u saksiji, ali ne sme da bude viška vode, zbog čega je bitno da postoji drenažni sloj na dnu. Pri zalivanju treba izbegavati polivanje preko listova i cvetova.

Pročitajte još: NE BACAJTE GAJBICE: Pet načina da se dobije NOV nameštaj, a ništa ne košta

Kalanhoja je vrlo izdržljiva zbog čega je pogodna za ljubitelje cveća, koji nemaju naviku da često zalivaju biljke.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.