· · Коментара: 1
ТУРЕ

Ове зграде се разликују од сви других у Србији: ДВЕ капије дочекују, а ТОБЛЕРОНА људе и данас шокира

Најпопуларнија социјалистичка бетонска чуда могу се купити на интернету од папира и деца могу да их саставе као 3Д зграде.

101435715_707263579818340_2511387078709739520_n.jpg

Чувена бруталистичка бициклистичка тура, после тромесечне паузе, поново почиње да се организује сваког викенда. Тура је, до сада била намењена страним туристима којима се допадало да српску престоницу упознају са два точка.

Порочитајте још: Ове земље ће вам ПЛАТИТИ да дођете на летовање, нуде ГРАТИС НОЋЕЊЕ

Овог лета ће "Бруталистичка тура" бити осмишљена за домаће туристе, а цене - преполовљене. Тура  води до бисера социјалистичке архитектуре: СИВ-а, хотела "Југославија", куле "Генекс", популарних "телевизорки"...

-- Југоносталгичарске туре "стојадином" и "југићем" су биле веома популарне међу странцима, јер је то био занимљив начин да виде историју града - каже Ралф ван дер Зејен.

Архитекте, које су у том периоду дизале из пепела Југославију, идеје и трендове у архитектури пратиле су уз помоћ француских и јапанских часописа. Велики број уметника несвесно је усвајао бруталистичке форме, а на тај начин су успели да испоштују потребе времена - да зграде буду практичне.

Лепота једна

Прочитајте још: Зграде које су међусобно повезане МОСТОВИМА или РОТИРАЈУЋИ апартман - Грађевине које одузимају дах

Источна капија, познати "Рудо", оставља утисак на све који у град долазе са истока, три солитера висине 85 метара са по 28 спратова. У ова три небодера може да се смести 1.400 станара.

Београд има две легендарне капије: источну "Рудо" и западну "Генекс".
Пет идиота и црвенкапа
Београђани су заниљмивим зградама одувек давали шаљива имена. "Пет идиота" у солитери на Бањици, "потковица" је у блоку 28. "кифла" је на Карађорђевом тргу у Земуну, "мерцедеске" у Блоку 38, "кинески зид" у Блоку 21, а "црквенкапа" је у Блоку 12.

Наспрам њих налази се Западна капија, која је са 135 меатара, некада је била највиша грађевина у Југославији. Јединственост ове грађевине огледа се и у томе што су два небодера спојена мостом на врху. У овом мосту је требао да се се налази стан архитекте Михаило Митровић, а у кругу ресторан, али на крају од тога није било ништа.

Прочитајте још: Драгица је пронашла СЕДАМ најскривенијих углова СРБИЈЕ на којима се морате сликати (Фото)

На бруталистичком "списку" су и зграде на Јулином брду,  Урбанистички завод, куле на Бањици, Палата правде. На овом списку нашла се и позната "Тоблерона" архитекте Ристе Секеринског.

 

Због свог необичног изгледа и оштрих форми, које доминирају на фасади, изазива и различите реакције код суграђана, али једно је сигурно - нико није имун на њен изглед. Ова зграда је самачки хотел.

Прочитајте још: За најлуксузније путовање на свету резервише се годину дана унапред, а кошта 2 МИЛИОНА ДИНАРА (Видео)

Послератни период у Југославији условио је појаву великих бетонских зграда, овај материјал дозвољавао је јефтину, ефикасну и економичну градњу функционалних објеката. Избор материјала био је сужен, а средином прошлог века владало је мишљење да је бетон вечан.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.