· · Коментара: 0
ПРЕВЕНЦИЈА

Корона вирус поново прети! Ево како да ПРАВИЛНО ДЕЗИНФИКУЈЕТЕ свој телефон

Не испуштамо их из руку, али већина нас ретко чисти свој телефон. Правилно чишћење паметних телефона могло би у великој мери допринети бољем здрављу свих нас

1592947199_ciscenje-mobilnog.jpg
Фото: Depositphotos

Да ли сте знали да су мобилни телефони прљавији од тоалетне шоље у купатилу? Ово је само једна од разлога због кога је потребно редовно дезинфиковање мобилног телефона, посебно у условима светске пандемије корона вируса.

Прочитајте још: Како да сакријете да сте прочитали поруку на Viber, Facebook или WhatsApp?

Пратите наше кораке и упознајте се са правилном процедуром чишћења мобилног телефона како бисте били сигурни да се вируси и бактерије не налазе на њему.

Телефон морамо редовно чистити и поново дезинфиковати у време светске пандемије вируса

Без хемијских производа за чишћење

Први корак је брисање паметног телефона влажном тканином, која не оставља влакна и избегавање хемикалија. Наиме, кориштење средстава за чишћење која у себи имају нагризајућа својства, поготово  алкохол нагриза посебан заштитни премаз којим је сваки телефон премазан.

Фото: Depositosphotos

Прочитајте још: Ево како да ЗАТАМНИТЕ екран на Gmail апликацији

За најбољу заштиту од корона вируса и за максимално умањивање могућности да се корисник зарази путем свог паметног телефона, таблета, тастауре и осталих уређаја, препоручује се да корисници свакодневно чисте такве уређаје.

Процес чишћења уређаја

Најпре, очистите кућиште и поклопац кућишта паметног телефона Ако на телефону можете одвојити поклопац кућишта, лакше и једноставније ћете га очистити. Тај поклопац можете очистити чак и алкохолом и можете га испрати водом и сапуном. 

Прочитајте још: Стигао је, КОНАЧНО! Ево како да WhatsApp ради и на десктоп рачунару

У случају да се код телефона кућиште не можете отворити, најбољи начин за чишћење кућишта је уз помоћ влажних марамица и након тога брисање меканом тканином. Тканина за брисање не сме да буде груба, јер бисте у супротном могли да огребете телефон. 

Дезинфекција мобилног уређаја

Уколико је ваш мобилни телефон уређај који је водоотпоран на воду, стручњаци кажу да свој уређај можете ставити испод млаза воде. Након што сте телефон опрали испод млаза воде, оставите га нека се осуши или га пребришите сувом крпицом.

Прочитајте још: Заборавите на СЕЛФИ! Нисте у тренду ако не радите ОВО

Ако телефон није водоотпоран, узмите влажну, мекану крпу. Док свој телефон бришете, пазите на улазе за пуњач, слушалице и камеру на задњој страни. 

За чишћење пекрана немојте користити алкохолна средства и избјељиваче јер можете оштетити сам екран. Користите штапић за чишћење ушију. Можете га потопити у медицински алкохол и њиме лагано можете очистити сву прљавштину која се накупила унутар тих отвора.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.