· · Коментара: 0
ДОБРЕ НАВИКЕ

Три једноставна трика: Како да продужите животни век свог лаптопа?

Упркос релативно кратком радног веку преносних рачунара, стручњаци саветују да уведемо три једноставне навике у свакодневном коришћењу лаптопова

work-1627703_960_720.jpg
Фото: Pixabay

Животни век лаптопова може се и дуплирати применом исправних навика у коришћењу, саветују стручњаци. 

Уместо мењања уређаја након три године, можете се ослонити на неколико врло корисних навика које постају значајније након што проведете неколико година свакодневно користећи ваш Mac или PC. Прва навика које бисмо се сви требали држати је снимање сигурносне копије.

Прочитајте још: Како пребацити податке са једног на други оперативни систем мобилног телефона? (ВИДЕО)

Backup пре свега

Отворите свој рачунар и проверите када сте задњи пут направили сигурносну копију система. Осим ако ваш рачунар не користи аутоматски систем backup-а и уколико немате спољни диск на који сте га похранили, велике су шансе да ће вам нешто такво бити од велике користи једног дана када притиснете дугме за паљење и ваш рачунар се не покрене.

Лаптоп може да се прегреје у торби!

Прочитајте још: Лажним вестима се стаје на пут: Ево које су прве на удару!

Правилно гасите уређај и пазите на каблове

Када је упаљен или унутар мода за спавање, не прекривајте га тканином и не остављајте на месту где не постоји проток ваздуха обзиром да Windows прави сигурносне копије или надоградње, а да се рачунар након тога не угаси. То може проузроковати прегревање уређаја већ у торби за лаптоп.


Фото: Pixabay

Такође, немојте га бесконачно држати упаљенох на пуњачу. Повремено скидање са пуњача пружа бољи увид у стање батерије. 

Прочитајте још: Заустављена највећа светска "зомби" бот мрежа која је крала личне податке корисника

Ако имате кућне љубимце, никад није на одмет понекад прегледати каблове и проверити да ли на њима има трагова зуби. Прегрижени каблови неће уништити ваш лаптоп, али ћете морати да издвојите значајну своту новца за нове каблове.

Чистите уређај редовно

Основну дозу свакодневног одржавања рачунара врло је лако занемарити, посебно ако га користите сваког дана. Мале нечистоће на улазима попут оног за USB или HDMI.

Такође, треба водити рачуна о талозима прашине на вентилаторима које је неопходно редовно чистити.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.