· · Коментара: 1
Опрез

Ако кренете у Грчку, МОРАТЕ ИМАТИ ОВАЈ ПАПИР, иначе вас Македонци враћају НАЗАД

Шта вам све треба од дукомената, какви су саобраћајни прописии казне у земљи Хелена, али и Северној Македонији

more-naslovna.jpg
Фото:"ФЦА"

Време короне полако остаје иза нас и велика већина наших суграђана се спрема за одлазак на море. О прописима у омиљеним дестинацијама везаним за корону знамо све, али требало би се подсетити и шта нам све треба од докумената када путујемо колима на море.Ако кренете правцем преко Северне Македоније до Грчке треба обавезно да имате бројна документа.

Фото:"ФЦА"

Наравно пасош и, препоручује се, обавезно путно здравствено осигурање. Неопходна вам је возачка дозвола, саобраћајна дозвола, дозвола за управљање туђим возилом (ако се аутомобил не води на веше име), а препоручује се и међународна возачка дозвола (савет АМСС).

Са Северном Македонијом Србија нема потписан споразум о обавезном ауто-осигурању па вам је неопходан и „зелени картон“. Обавезно је да имате упаљена дневна или кратка оборена светла, рефлектујући прслук. Општа граница за брзину у насељеним местима је 60 км/х, али често се саобраћајним знаковима граница смањује на 40 км/х због лоших путева. Млади возачи са возачком доволом краћом од 2 године подлежу нижим максималним брзинама: 100 км/х на аутопутевима, а за остале важи 130 км на час.

Прочитајте још: Шта вам је све потребно када путујете колима у иностранство?

Казне се плаћају искључиво у денарима и нису нимало мале. Вожња под утицајем алкохола ће вас коштати 15.300-24.600 денара, прекорачење брзине у селу за 20км/х  2.800, вожња кроз црвено светло 18.500, невезивање сигурносног појаса 1.250, непрописно паркирање 2.800, коришћење мобилног телефона у току вожње 2.800 денара. У Северној Македонији у последње време направљено је 250 км новог аутопута. Путарине се могу плаћати у готовини, кредитним или електронским картицама. Цена електронске картице је 1.200 денара и могу се купити на наплатним станицама.

Фото:"Алфа Ромео"

Дете млађе од 12 година не сме седети на предњем седишту, изузетак је дете млађе од 2 године уколико се превози у дечијем седишту окренуто уназад на сувозачкој страни али само уколико се ваздушни јастук може механички искључити. Дете до 5 година старости на задње седишту мора седети у дечијем седишту које је прилагођено његовој висини и тежини. Деца од 5-12 година треба да седе у ауто бустеру везана сигурносним појасом.

Прочитајте још: Све више возача купује камере, а можете је набавити за 1.500 динара

Долазак у Грчку

Стижете у Грчку. Поред пасоша, саобраћајне и возачке дозволе (Грци не траже међународну возачку дозволу) није вам потребна ни „зелена карта осигурања“ мада се препоручује путно здравствено осигурање. На аутопутевима је ограничење 130 км на час, на осталим 50 односно 90. Иако грчки саобраћајци више указују на грешке и делују превентивно, казне су папрене, па поштујте прописе.

Прочитајте још: Ако се у ОВОЈ ЗЕМЉИ заразите корона вирусом, они вам ПЛАЋАЈУ лечење и ТРОШКОВЕ ВАШЕ РОДБИНЕ

Ево неких од казни: Вожња под утицајем алкохола -1.200 евра, прекорачење брзине у селу за 20км/х 100, вожња кроз црвено светло 700, невезивање сигурносног појаса 350, непрописно паркирање 40-80 , и коришћење мобилног телефона у току вожње 100 евра. У Грчкој има више од 2.000 км аутопута и њихово коришћење се плаћа. Путарине су отвореног типа, па се путарина плаћа у одређеном износу за одређени део аутопута. Превоз деце у возилу се строго контролише па зато: дете млађе од 11 година и до 135 цм мора бити везано у дечјем седишту које одговара дететовој висини и тежини.

Дете такође може бити смештено на сувозачевом месту у дечијем седишту окренутом уназад, али само уколико се ваздушни јастук може механички деактивирати.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.