· · Коментара: 0
ТЕСТ

Пажљиво одабран дизајн, цена 1.500 долара: Тестирали смо амерички хибрид европског оружја (ФОТО)

Помно смо тестирали пушку М10X инспирисану совјетским, швајцарским, белгијским и америчким оружарским достигнућима

MM10x-1b-5e55194e4fed3.jpg
М10X Олег Волк

Иако се пушка М+М Индустриес М10X први пут појавила 2015. на америчкој манифестацији "НССФ СХОТ Схоw", тек прошле године смо били у прилици да из прве руке сазнамо више детаља, јер је наш дугогодишњи пријатељ и сарадник Олег Волк био привилегован да тестира и истражи реалне домете новог оружја

Прочитајте још: Заводљиво лепа, црна и смртоносна: Промоција прототипа српске јуришне пушке "Морана"

Приликом првог сусрета са М+М Индустриес М10X, деловало нам је како једна потпуно непозната фирма покушава да придобије део тржишта САД простом надоградњом основних делова провереног АК система. Међутим, 2017. године појавила се редизајнирана варијанта названа М10X Интернатионал Дефенсе Рифле.

Концепт близак СИГ Сауеру

Према речима Олега Волка, М10X је концепт приближнији рафинираној пушци Сиг Сауер 550, коју с пуним правом неки чланови редакције "Калибра" већ годинама сматрају најбољим серијски произвођеним моделом војничког стрељачког наоружања. Истина, калибар 7,62x39 мм, оквири и начин њихове деблокаде су преузети са АК серије, из много разлога. Конструктор Мајкл Мејер (по чијим иницијалима се фирма и зове "М+М Индустриес"), у складу са својим швајцарским пореклом, добро је знао да СИГ 540, 550 и 551 представљају варијацију непролазног "калаша".

Карактеристике

Шта по цени од 1.500 долара добија купац ове интересантне пушке. Најпре, цев дужине 42 цм је у категорији "слободно плутајуће" и заштићена нитрањем. Ручица затварача може да се по жељи корисника премешта на леву или десну страну, а кочница је обострана. Истичемо и регулатор барутних гасова са више позиција. На горњој страни сандука су целом дужином постављени Пицатиннy шина и М-ЛОК подлога за надоградњу корисних помагала. Нарочито нам се допао разбијач праска и пламена на устима цеви, који има и улогу компензатора трзаја. Услед свега набројаног, баланс пушке је неупоредиво бољи од стандардне војничке пушке АК система, па у рукама М10X делује као да је укупна маса мања од 3,85 кг (без оквира) колико показује на ваги.

Прочитајте још: "ДОГОВОРЕНО ОРУЖЈЕ": Нова руска пушка изазвала велико интересовање јавности (ФОТО)

Дериват калаша

Завирили смо у унутрашњост оружја и опазили како је пажљиво одабран дизајн затварача налик оном на СИГ Сауер пушкама серије 540. То подразумева ротациони затварач са ејектором чаура заснованим на потисном клипу. С друге стране, треба обратити пажњу како је напуштен добро познати склоп носача затварача са клипом, већ су ти делови сада одвојени у две посебне целине. Мала, али и те како битна измена у односу на АК и генералне узоре.

Врхунски ППУ метак
Као искрени љубитељ и поштовалац производа нашег "Првог партизана" из Ужица, Олег је испробао М10X, ППУ муницијом са ПСП зрном масе 123 грејна и резултати су били испод 2 МОА, што је веома добро за комерцијални метак. Поређења ради, идентичан резултат је добијен са знатно скупљом "Wинцхестер" ФМЈ зрна исте масе.

По мери цивилних корисника

Тек на стрелишту је амерички новитет показао све своје квалитете. Користећи седећи стрељачки став и наслон, пробраном такмичарском муницијом Хорнадy ССТ, Цор-Бон ДПX или Федерал Премиум Фусион, пунећи ручно по један метак или коришћењем добоша са једноредним увођењем муниције, наш тест стрелац Волк је успевао да оствари групе погодака од 0,7 МОА. Наглашавамо да је ово резултат када се користи оптички нишан.

Међутим, стандардном полуаутоматском паљбом и употребом уобичајених АК оквира са дворедим распоредом метака, групе су биле знатно шире. Тачније, остварени су два до три пута лошији резултати од 1,5 до 2 МОА. Поново се исказала позната "бољка" да пушке које користе такве оквире, сложе поготке у две мале групе лево и десно од центра мете.  Тестови су настављени јефтином муницијом са челичном чауром, резултати су били очекивани - групе од 3 до 5 МОА.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.