· · Коментара: 0
Прибор за чишћење

Беспрекорно функционише само добро одржавано оружје

Произвођачи средстава за одржавање "хигијене" оружја труде се да ову активност учине што једноставнијом

Bore-Blitz.jpg
Боре-Блитз Фото: “Ниблинг”

Када је реч о ватреном оружју, постоје ствари које су крајње непопуларне, барем код Срба и то са обе стране Дрине. На апсолутно првом месту био би порез на оружје. Е сада, нисмо баш сигурни које би место заузело чишћење оружја, али смо убеђени да би, у сваком случају, заузело високу позицију.

Ако су добри за НАТО...

Сет по избору корисника спакован у торбицу компактних димензија, Фото: “Ниблинг”

Ипак, произвођачи прибора за чишћење оружја својски се труде да ова активност буде што мање компликована и смарајућа, а њихови производи што бољи, компактнији, једноставнији за употребу и свестранији. Такав је случај и са производима немачке компаније “Ниблинг”. Искрено говорећи, нисмо чули за њу од раније, али како су на прошлогодишњем сајму у Нирнбергу делили штанд са чувеним “Балистолом”, привукли су нашу пажњу.

Прочитајте још: Далекометно стрељаштво је подстакло развој карабинске меч муниције у широком спектру тежине

Тако смо сазнали да су они дугогодишњи сарадници и да већ одавно њихове производе користе војници у неколико НАТО земаља, као стандардни део опреме. Убрзо смо открили и зашто је то тако. На пример, четкице за чишћење цеви би се у најмању руку могле описати као првокласне. Иако смо имали прилику да испробамо четкице разних светских произвођача, “Ниблингове” су се засад показале најбољим. Можда је разлог у томе што немачки произвођач као материјал за израду користи бронзу, а не месинг као остали.

Теренски комплети

Комплети за чишћење оружја на терену Фото: “Ниблинг”

Комплети за чишћење оужја на терену интересантни су свима који оружје користе у теренским условима, попут ловаца И ИПСЦ стрелаца. Како је модуларност главна “фора” ових дана, произвођачи се труде да корисницима омогуће да саставе свој комплет, односно да одаберу компоненте за које мисле да им највише одговарају. И све то долази у торбицама прикладних димензија, тако да их је могуће носити у карго џепу на панталонама или руксаку, а омогућавају квалитетну негу оружја, што је и најбитнија особина.

Сунђери за блиставу цев

Стандардни део опреме војника у неколико НАТО земаља, Фото: “Ниблинг”

БореБлитз не можемо назвати потпуно револуционарним, јер на тржишту  постоје бројни модели “змије” за чишћење цеви. Овај производ нема месингане четкице за чишћење жлебова. Немци су се одлучили да унутар "змије" (и то на два места) ушију сунђерчиће и куглице од вулканизоване гуме одговарајућег пречника, за сваки калибар понаособ. На тај начин се текстил равномерно таре о зидове цеви, те добија најефикаснији начин чишћења поља и жлебова.

Сама употреба је врло једноставна. Конопчић са месинганим тегом, на којем је уписан калибар за који је дати БореБлитз намењен, провучемо кроз цев. На сунђерчиће нанесемо средство за чишћење, по нашем избору, при чему нема потребе за шкртарењем. Такође, могуће је да на први сунђер нанесемо солвент за чишћење, а на последњу нанесемо средство за неутрализацију и заштиту.

Првокласне четкице за чишћење цеви направљене од бронзе, Фото: “Ниблинг”

Прочитајте још: Стриж је за кратко време постао популаран, да би убрзо мистично нестао: Онда се појавио у Италији под новим именом (ФОТО)

Све ово је избор самог корисника, јер би требало да он најбоље познаје стање свог оружја и потребан ниво неге. На крају “змије” се налази мала петља, која омогућава да по потреби наместимо памучне крпице, у случају да је цев значајније запрљана. Провучени конопчић са тегом неколико пута намотамо на пластичну ручку која долази у комплету и једноставно повучемо. Целу операцију поновимо, по потреби, све док не добијемо чисту цев. Заиста, једноставније не може.

Фото: “Ниблинг”

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.