· · Коментара: 0
ФК Брно Филд Пистол

Чешки “снагатор” је добро оружје, технички сјајно замишљено, беспрекорно урађено, али са НЕДЕФИНИСАНОМ НАМЕНОМ

С обзиром да нема капацитет за стрељачка такмичења, прескуп је за лов, а прегломазан за личну заштиту, овај пиштољ ће вероватно остати јединствен комад оружја који ће набављати они чији је циљ, пре свега, да привуку пажњу нечим што се разликује од уобичајених решења

1593513652_FK-Brno.jpg
ФК-Брно - Фото: Драган Шапоњић

Када сам пре неколико година први пут видео модел из младе чешке компаније, означен као ФК Брно Филд Пистол, био сам помало неодлучан у коју категорију бих га сврстао. То је велики пиштољ помало ретро дизајна, са силуетом која јасно указује на повезаност са Збројовком ЧЗ-75. Притом, испаљује зрно необичног калибра - 7,5 мм тешко 95 (или 103) греина, брзином већом од 600 м/с, способно да обори јелена или пробије меки панцир на даљини од 150 метара. 

Прочитајте још: Филигрански рад фрацуског револвера (ФОТО)

Пресек пружа савршен поглед у срце система, Фото: Драган Шапоњић

У истој компанији осмишљена је и производи се ова муниција са флашастом чауром калибра 7,5x27 мм. Занимљива коинциденција је да је и цена овог оружја нимало скромних 7500 долара. На сајму ИWА у Нирнбергу, били смо у прилици да детаљно разгледамо ово оружје, испробамо манипулацију и разговарамо са развојним тимом. 

Створен око новог метка 7,5 мм ФК

Изглед метка 7,5 мм ФК, Фото: ФК Брно

Иако сада избор конструкције делује логично, пре усвајања коначног модела било је испробано чак 40 различитих прототипова. Ово говори да је реч о оружју које је конципирано око новог, амбициозно замишљеног метка. Нови метак, са чауром чије данце има промер од 10,8 мм и дужину 27 мм, дефинитивно не можете користи из прерађеног М-1911 или Глока 20 са новом цеви, плаћеном 150 долара. Једноставно, димензије рама то не дозвољавају, па ми само Конан или Дезерт Игле падају на памет као подесни за конверзију. Сматрам да овај начин очувања ексклузивности није случајност.

Шта се добија за 7500 долара? 

Расклапа се као Збројовка ЦЗ-75, Фото: Драган Шапоњић

ФК Брно Филд Пистол је полуаутоматска конструкција заснована на Броwнинговој осцилирајућој цеви која се брави у навлаци са два лучна испуста. Окидање је СА (једноструком акцијом), а већина системских и ергономских решења преузета је са Збројовке ЧЗ-75. Цео пиштољ израђен је од висококвалитетног алатног челика, глодањем и брушењем уз минималне толеранције. Довољно је видети завршну обраду па да нестане свака сумња у погледу квалитета.

Видљиво спуштен систем повратне опруге за смањен одскок, Фото: ФК Брно

Навлака клизи унутар рама пуне дужине, а помало необична силуета условљена је техничким решењем чији је циљ смањен угао одскока цеви при опаљењу снажног метка. Идеја је да се на вођицу повратне опруге постави челични тег у облику цилиндра који ће се кретати уназад заједно са навлаком, а како је систем повратне опруге спуштен 2 цм крак полуге је скоро у оси подлактице, па је контрола оружја лакша. Или би барем тако требало да буде. 

Ергономија ограничила одскок

ФК Брно је велико оружје, Фото: Драган Шапоњић

Са масом од 1300 грама и дужином од 240 мм ФК Брно свакако има физику на својој страни и без механичких компликација. Додајте томе масу 15 метака у оквиру и добру ергономију, уз релативно лагано зрно које се испаљује и схватићете да ни трзај ни одскок нису превелики проблем, али високу цену нечим треба оправдати, зар не? Сам пиштољ је веома удобан, широк је само 25,5 мм и једина замерка могла би да се стави на помало четвртаст задњи део рукохвата. 

Али, то поправљају прецизно чекиране алуминијумске обухватне странице дршке које се нуде у више боја. За сада, нема верзије намењене леворуким корисницима нити најаве да се та опција разматра. Такође, команде кочнице и дугме утврђивача оквира не могу се пребацити на супротну страну. Сува класика - као да је осмишљен седамдесетих година прошлог века. 

Конфигурација за веће даљине, Фото: ФК Брно

Окидање је одлично, одсечно, глатко, са врло кратким ресетом и не сувише лако, баш какво и треба да буде за ловачко оружје. Штитник окидача има заобљену форму уз додати испуст за ослонац кажипрста слабије руке при дворучном хвату, што му даје помало старинску ноту. 

Такозвани “лептир” механички нишан, Фото: ФК Брно

Нишанска линија је дуга а осим класичних подесивих нишана са три тачке, у понуди је предња мушица од оптичког влакна и задњи нишан назван “лептир” - у суштини диоптер са отвором великог промера и два трапезаста бочна изреза који проширују видно поље при нишањењу на покретну мету. 

Склопиви кундак

Све команде су добро позициониране, лако се ангажују уз јасан “клик”, па се питам у којој мери је практично откочити пиштољ на педесетак метара удаљености од срндаћа или дивљег вепра који имају изузетан слух?

Када смо код даљине, произвођач гарантује да ће пет метака испаљених са 100 метара бити у квадрату димензија 100x100 мм. Није лоше, али дефинитивно није ни сензационално. Постоји приличан број серијских пиштоља са 2-3 пута нижом ценом и стандардном муницијом који то раде боље. Да не помињемо којекакве кастом дораде.

Ипак, сви знамо да то највише зависи од стрелца. Управо због тога као допунска опрема у понуди је склопив метални кундак, који стрелцу олакшава нишањење и пружа стабилнији ослонац, а ту је и могућност уградње рефлексног нишана. 

Изванредан финиш

Овде долазимо до суштинског питања - чему је намењен пиштољ ФК Брно? Да на тренутак занемаримо цену и егзотичну муницију, Филд Пистол својим димензијама и масом дефинитивно није добар избор за службено или самоодбрамбено оружје. Ако се водимо именом (теренски пиштољ) за лов ручним полуаутомским оружјем има примеренијих решења, првенствено када је реч о калибру. Енергија је важна, али је још битније да ли се може пренети на циљ. 

Тесно упасовани делови, Фото: Драган Шапоњић

Можете дати исту количину енергије шиваћој игли и кугли за куглање, али код поготка у живу мету, прилично је јасно који пројектил ће бити ефикаснији. На пример, теже зрно већег пречника у калибру 10 Ауто, испаљено из цеви исте дужине носи приближно исту количину енергије. Притом су и оружје и муниција значајно јефтинији. 

Финиш ФК Брно гарантује да после 30 сати боравка у сланој води неће бити трагова корозије, али искрено, тешко ми је да замислим некога ко иде у озбиљан лов са пиштољем који је скупљи од најновијег “Бласеровог” карабина са врхунском оптиком. 

Прочитајте још: "Ружно паче" у новом руху

С обзиром да нема реалан капацитет за озбиљна стрељачка такмичења, ФК Брно Фиелд Пистол ће вероватно остати јединствен комад оружја који ће набављати они чији је циљ, пре свега, да привуку пажњу нечим што се разликује од уобичајених решења.

Монтиран кундак у склопљеном стању није погодан за ношење, Фото: Драган Шапоњић

То је свакако добро оружје, технички сјајно замишљено, са беспрекорном израдом, снажном муницијом и недефинисаном наменом. У сваком случају, веома интересантан комад. 

Драган ШАПОЊИЋ
 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.