· · Komentara: 0
FK Brno Fild Pistol

Češki “snagator” je dobro oružje, tehnički sjajno zamišljeno, besprekorno urađeno, ali sa NEDEFINISANOM NAMENOM

S obzirom da nema kapacitet za streljačka takmičenja, preskup je za lov, a preglomazan za ličnu zaštitu, ovaj pištolj će verovatno ostati jedinstven komad oružja koji će nabavljati oni čiji je cilj, pre svega, da privuku pažnju nečim što se razlikuje od uobičajenih rešenja

1593513652_FK-Brno.jpg
FK-Brno - Foto: Dragan Šaponjić

Kada sam pre nekoliko godina prvi put video model iz mlade češke kompanije, označen kao FK Brno Fild Pistol, bio sam pomalo neodlučan u koju kategoriju bih ga svrstao. To je veliki pištolj pomalo retro dizajna, sa siluetom koja jasno ukazuje na povezanost sa Zbrojovkom ČZ-75. Pritom, ispaljuje zrno neobičnog kalibra - 7,5 mm teško 95 (ili 103) greina, brzinom većom od 600 m/s, sposobno da obori jelena ili probije meki pancir na daljini od 150 metara. 

Pročitajte još: Filigranski rad fracuskog revolvera (FOTO)

Presek pruža savršen pogled u srce sistema, Foto: Dragan Šaponjić

U istoj kompaniji osmišljena je i proizvodi se ova municija sa flašastom čaurom kalibra 7,5x27 mm. Zanimljiva koincidencija je da je i cena ovog oružja nimalo skromnih 7500 dolara. Na sajmu IWA u Nirnbergu, bili smo u prilici da detaljno razgledamo ovo oružje, isprobamo manipulaciju i razgovaramo sa razvojnim timom. 

Stvoren oko novog metka 7,5 mm FK

Izgled metka 7,5 mm FK, Foto: FK Brno

Iako sada izbor konstrukcije deluje logično, pre usvajanja konačnog modela bilo je isprobano čak 40 različitih prototipova. Ovo govori da je reč o oružju koje je koncipirano oko novog, ambiciozno zamišljenog metka. Novi metak, sa čaurom čije dance ima promer od 10,8 mm i dužinu 27 mm, definitivno ne možete koristi iz prerađenog M-1911 ili Gloka 20 sa novom cevi, plaćenom 150 dolara. Jednostavno, dimenzije rama to ne dozvoljavaju, pa mi samo Konan ili Dezert Igle padaju na pamet kao podesni za konverziju. Smatram da ovaj način očuvanja ekskluzivnosti nije slučajnost.

Šta se dobija za 7500 dolara? 

Rasklapa se kao Zbrojovka CZ-75, Foto: Dragan Šaponjić

FK Brno Fild Pistol je poluautomatska konstrukcija zasnovana na Browningovoj oscilirajućoj cevi koja se bravi u navlaci sa dva lučna ispusta. Okidanje je SA (jednostrukom akcijom), a većina sistemskih i ergonomskih rešenja preuzeta je sa Zbrojovke ČZ-75. Ceo pištolj izrađen je od visokokvalitetnog alatnog čelika, glodanjem i brušenjem uz minimalne tolerancije. Dovoljno je videti završnu obradu pa da nestane svaka sumnja u pogledu kvaliteta.

Vidljivo spušten sistem povratne opruge za smanjen odskok, Foto: FK Brno

Navlaka klizi unutar rama pune dužine, a pomalo neobična silueta uslovljena je tehničkim rešenjem čiji je cilj smanjen ugao odskoka cevi pri opaljenju snažnog metka. Ideja je da se na vođicu povratne opruge postavi čelični teg u obliku cilindra koji će se kretati unazad zajedno sa navlakom, a kako je sistem povratne opruge spušten 2 cm krak poluge je skoro u osi podlaktice, pa je kontrola oružja lakša. Ili bi barem tako trebalo da bude. 

Ergonomija ograničila odskok

FK Brno je veliko oružje, Foto: Dragan Šaponjić

Sa masom od 1300 grama i dužinom od 240 mm FK Brno svakako ima fiziku na svojoj strani i bez mehaničkih komplikacija. Dodajte tome masu 15 metaka u okviru i dobru ergonomiju, uz relativno lagano zrno koje se ispaljuje i shvatićete da ni trzaj ni odskok nisu preveliki problem, ali visoku cenu nečim treba opravdati, zar ne? Sam pištolj je veoma udoban, širok je samo 25,5 mm i jedina zamerka mogla bi da se stavi na pomalo četvrtast zadnji deo rukohvata. 

Ali, to popravljaju precizno čekirane aluminijumske obuhvatne stranice drške koje se nude u više boja. Za sada, nema verzije namenjene levorukim korisnicima niti najave da se ta opcija razmatra. Takođe, komande kočnice i dugme utvrđivača okvira ne mogu se prebaciti na suprotnu stranu. Suva klasika - kao da je osmišljen sedamdesetih godina prošlog veka. 

Konfiguracija za veće daljine, Foto: FK Brno

Okidanje je odlično, odsečno, glatko, sa vrlo kratkim resetom i ne suviše lako, baš kakvo i treba da bude za lovačko oružje. Štitnik okidača ima zaobljenu formu uz dodati ispust za oslonac kažiprsta slabije ruke pri dvoručnom hvatu, što mu daje pomalo starinsku notu. 

Takozvani “leptir” mehanički nišan, Foto: FK Brno

Nišanska linija je duga a osim klasičnih podesivih nišana sa tri tačke, u ponudi je prednja mušica od optičkog vlakna i zadnji nišan nazvan “leptir” - u suštini diopter sa otvorom velikog promera i dva trapezasta bočna izreza koji proširuju vidno polje pri nišanjenju na pokretnu metu. 

Sklopivi kundak

Sve komande su dobro pozicionirane, lako se angažuju uz jasan “klik”, pa se pitam u kojoj meri je praktično otkočiti pištolj na pedesetak metara udaljenosti od srndaća ili divljeg vepra koji imaju izuzetan sluh?

Kada smo kod daljine, proizvođač garantuje da će pet metaka ispaljenih sa 100 metara biti u kvadratu dimenzija 100x100 mm. Nije loše, ali definitivno nije ni senzacionalno. Postoji priličan broj serijskih pištolja sa 2-3 puta nižom cenom i standardnom municijom koji to rade bolje. Da ne pominjemo kojekakve kastom dorade.

Ipak, svi znamo da to najviše zavisi od strelca. Upravo zbog toga kao dopunska oprema u ponudi je sklopiv metalni kundak, koji strelcu olakšava nišanjenje i pruža stabilniji oslonac, a tu je i mogućnost ugradnje refleksnog nišana. 

Izvanredan finiš

Ovde dolazimo do suštinskog pitanja - čemu je namenjen pištolj FK Brno? Da na trenutak zanemarimo cenu i egzotičnu municiju, Fild Pistol svojim dimenzijama i masom definitivno nije dobar izbor za službeno ili samoodbrambeno oružje. Ako se vodimo imenom (terenski pištolj) za lov ručnim poluautomskim oružjem ima primerenijih rešenja, prvenstveno kada je reč o kalibru. Energija je važna, ali je još bitnije da li se može preneti na cilj. 

Tesno upasovani delovi, Foto: Dragan Šaponjić

Možete dati istu količinu energije šivaćoj igli i kugli za kuglanje, ali kod pogotka u živu metu, prilično je jasno koji projektil će biti efikasniji. Na primer, teže zrno većeg prečnika u kalibru 10 Auto, ispaljeno iz cevi iste dužine nosi približno istu količinu energije. Pritom su i oružje i municija značajno jeftiniji. 

Finiš FK Brno garantuje da posle 30 sati boravka u slanoj vodi neće biti tragova korozije, ali iskreno, teško mi je da zamislim nekoga ko ide u ozbiljan lov sa pištoljem koji je skuplji od najnovijeg “Blaserovog” karabina sa vrhunskom optikom. 

Pročitajte još: "Ružno pače" u novom ruhu

S obzirom da nema realan kapacitet za ozbiljna streljačka takmičenja, FK Brno Field Pistol će verovatno ostati jedinstven komad oružja koji će nabavljati oni čiji je cilj, pre svega, da privuku pažnju nečim što se razlikuje od uobičajenih rešenja.

Montiran kundak u sklopljenom stanju nije pogodan za nošenje, Foto: Dragan Šaponjić

To je svakako dobro oružje, tehnički sjajno zamišljeno, sa besprekornom izradom, snažnom municijom i nedefinisanom namenom. U svakom slučaju, veoma interesantan komad. 

Dragan ŠAPONJIĆ
 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.