· · Коментара: 0
СУСЕДИ

Добри су да ЗАЛИВАЈУ цвеће, али не и да дођу на КАФУ - да ли знате о коме је реч?

Раније се говорило да од комшија нема бољег пријатеља и ближег рода. Ту су када се радујемо и када нам је тешко. Са великим поверењем им остављамо кључ од стана док смо на одмору.

Depositphotos_90481418_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Какви су данас комшијски односи и да ли се као раније дружимо са онима који живе поред нас? Знамо ли уопште ко су наши суседи? Да ли смо, ипак, задржали старе навике да, бар, у пролазу приупитамо једни друге за здравље и најмилије?

Прочитајте још: Радмила зна 3 ТАЈНЕ срећног живота и решила је да вам их открије

Клинички психолог Љиљана Јагодић каже да се људи удружују са другима најчешће због заједничких интересовања или интереса.

- Многе комшије и данас једни другима заливају цвеће и проветравају стан када иду на одмор - истиче Јагодићева. 


Добар комшија никад није наодмет. Увек може да вам затреба.

Можда нам је због тога што много радимо потребна особа од поверења која ће имати кључ нашег стана "за не дај боже". Осим тога, свакоме од нас је потребан неко коме ћемо помоћи. Та алтруистичка особина човека се није изгубила. Увек се лепо осећамо кад урадимо нешто добро за другог. Макар то било заливање цвећа комшији.

Да ли су комшије досадне? Фото: Депозитфото

Када вам је неко ушао у кућу, ушао вам је и у живот. Где је граница здравих комшијских односа?

Идите на кафу, јер увек можете да одете.

- Увек је боље да ви одете на кафу код њих, јер на тај начин контролишете време које ћете тамо провести - каже Јагодићева.

Нико као комшија не може да вам се нађе при руци, али и да вас изневери. Није реткост да се дугогодишње пријатељство са суседима заврши свађом и разочарањем.

- Честа је појава да се комшије свађају, чак завршавају и на суду, слично је као и са другим људима у животу истиче Јагодићева.

Вицеви
О комшијским односима је испричано много вицева: "Сви имамо комшиницу која има бржи проток информација него интернет", "А што да бринем о свом животу кад за то имам комшије", "Лакше је избацити камен из бубрега него докону комшиницу која је свратила накратко"...
Од љубави до суда!

У неком тренутку интелектуално, професионално, материјално "превазиђемо" другу особу и њено друштво нам више не прија у толикој мери. Тада долази до међусобног удаљавања, разочарања, понекад и свађе. Нарушене комшијске односе је тешко поправити, пре свега, због губитка поверења међу људима.

Раније смо све знали о комшијама, а сада ништа!

Раније смо готово све знали о комшијама, њихову ширу породицу, рођаке из унутрашњости, шта их радује и тишти, да ли су у финансијском шкрипцу или купују нови аутомобил... Сада често нисмо ни упућени у то ко живи поред нас.

- Важно је да знамо ко живи поред нас, баш због различитих навика и стила живота - сматра Јагодићева.

Прочитајте још: НИЈЕ ЧАЈ! Овај напитак има свака кућа, а прави је лек за жене

Старијем брачном пару ће сигурно сметати младе комшије које касно лежу, гласно пуштају музику... Као што ће младима сметати стари који устају рано и буде их. Вероватно сте сви чули за оне "гњаваторе" из комшилука који стално тужакају комшије у милицији или општини. И старији и млађи само желе да их други поштују и да им се нико не меша у живот. У ствари га загорчавају једни другима, мислећи само на себе и своје потребе.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.