· · Коментара: 0
Тест Калес Хелиа РД

Од СУМРАКА до СВИТАЊА бирајте овај НИШАН

Први рефлексни нишан аустријске компаније чувене по врхунским оптичким нишанима представљен је без помпе и бомбастичних најава

kahles.jpg
кахлес - Фото: Драган Шапоњић

Током неколико месеци у свакаквим условима испробавали смо колиматоре на четири врсте оружја. Сасвим довољно да бисмо видели како реагују на трзај, различите светлосне и температурне услове (замрзавани су на -25 Ц током 24 сата), прскани водом, испуштани са висине од једног метра...

Минималистички дизајн

Калес Хелиа РД као бек-ап на оптичком нишану, Фото: Драган Шапоњић

Колиматори, ред-дот или рефлексни нишани, функционишу једноставно: добро усмерен, узак светлосни сноп пројектује тачку на полу-пропусни екран/стакло постављено под одређеним углом тако да стрелац види светлећу ознаку. Калес Хелиа РД је разлог због кога је Аимпоинт "скоро па идеалан". Једноставан, минималистички дизајн даје му елегантну појаву која се једнако добро уклапа са луксузним ловачким карабинима као и са модерним службеним оружјем “набуџеног” изгледа.

Прочитајте још: Амерички специјалци изабрали оптички нишан – цена “права ситница”

Савршена нишанска слика, Фото: Драган Шапоњић

Мат црно кућиште отворене конструкције штити екран премазан наранџастим анти-рефлексним слојем. Можда је сочиво могло да буде мање упадљиво али наранџаста је “ратна боја” за “Калес” као што је зелена за “Сваровски”. Велики екран обједињује све добре стране овог уређаја.

При коришћењу сочиво делује много веће.

При коришћењу делује да је сочиво чак и веће, скоро на нивоу предимензионираних ЕоТех нишана. Наравно, то је субјективно али свако ко је био у прилици да га испроба слаже се да је налажење нишанске тачке муњевито и скоро инстиктивно.

Једноставна замена батерије

Црвена тачка у центру, чак и када је на ивици видног поља, Фото: Д. Шапоњић

Нишан долази са нараџастом заштитом од меког полимера која у себи сигурно држи резервну батерију. Овај детаљ је изазивао опречен коментаре типа “шта ће им резервна батерија ако је све ОК”, али једно је сигурно - на том месту ни мало не смета, а у ситуацији када на планини вребате опрезну дивљач последња ствар која вам треба је проблем са потрошеном батеријом.

Прочитајте још: Прича за себе - морнарица НИКАДА није добила патент за пригушивач

То неће само да вам поквари расположење већ може да потпуно упропасти скупо ловачко путешествије. Замена батерије је крајње једноставна. Попут постављања СИМ картице у телефон, са десне стране кућишта извуче се носач батерије у који се стави нова и - готово. Нема потребе за одвртањем, скидањем урађаја, поновним упуцавањем.

Без рефлексије и паралаксе

Замагљен од хладноће у замрзивачу, Фото: Драган Шапоњић

Команде за укључивање и подешавање су гумирани дугмићи на левој страни базе кућишта. Али, најимпресивнија је слика циља. Једноставно, имате утисак да гледате кроз празан рам, прозрачност и пропустљивост светлости су толики да и по облачном дану или у сумрак немате никакво ограничење које би проузроковао сам нишан.

Прочитаје још: У овом градићу чим падне киша сви БЕЖЕ из поља, јер тамо камење РАСТЕ!

Жао ми је што фотографија није у стању да пренесе тај утисак. Без обзира на угао под којим посматрате циљ, на целој површини екрана нема изобличења нити одступања од нишанске тачке, рефлексија је веома ретка појава, а паралакса не постоји.

Помоћни нишан уз класичну оптику

Иако РД делује танано и елегантно, све механичке тестове прошао је без проблема. Озбиљно размишљам да га задржим као решење за ангажовање блиских мета тј. као помоћни нишан уз класичну оптику. Са нишаном долази и монтажна плочица за шине Пикатини и Вивер система. У међувремену, и цена је сишла на прихватљив ниво, нарочито када сагледате шта добијате за тај новац у поређењу са другим нишанима овог типа.

Практичан додатак за блиске циљеве, Фото: Драган Шапоњић

Прочитајте још: Шта доноси четврта генерација СРС репетирки?

За свануће или сумрак на тржишту тренутно нема рефлексног нишана који може да надмаши РД, без обзира на величину. Лично, неандерталац у мени би волео робуснији уређај али “Калес” је и овако чист победник барем када су лов и спортско стрељаштво у питању.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.