· · Komentara: 0
Test Kales Helia RD

Od SUMRAKA do SVITANJA birajte ovaj NIŠAN

Prvi refleksni nišan austrijske kompanije čuvene po vrhunskim optičkim nišanima predstavljen je bez pompe i bombastičnih najava

kahles.jpg
kahles - Foto: Dragan Šaponjić

Tokom nekoliko meseci u svakakvim uslovima isprobavali smo kolimatore na četiri vrste oružja. Sasvim dovoljno da bismo videli kako reaguju na trzaj, različite svetlosne i temperaturne uslove (zamrzavani su na -25 C tokom 24 sata), prskani vodom, ispuštani sa visine od jednog metra...

Minimalistički dizajn

Kales Helia RD kao bek-ap na optičkom nišanu, Foto: Dragan Šaponjić

Kolimatori, red-dot ili refleksni nišani, funkcionišu jednostavno: dobro usmeren, uzak svetlosni snop projektuje tačku na polu-propusni ekran/staklo postavljeno pod određenim uglom tako da strelac vidi svetleću oznaku. Kales Helia RD je razlog zbog koga je Aimpoint "skoro pa idealan". Jednostavan, minimalistički dizajn daje mu elegantnu pojavu koja se jednako dobro uklapa sa luksuznim lovačkim karabinima kao i sa modernim službenim oružjem “nabudženog” izgleda.

Pročitajte još: Američki specijalci izabrali optički nišan – cena “prava sitnica”

Savršena nišanska slika, Foto: Dragan Šaponjić

Mat crno kućište otvorene konstrukcije štiti ekran premazan narandžastim anti-refleksnim slojem. Možda je sočivo moglo da bude manje upadljivo ali narandžasta je “ratna boja” za “Kales” kao što je zelena za “Svarovski”. Veliki ekran objedinjuje sve dobre strane ovog uređaja.

Pri korišćenju sočivo deluje mnogo veće.

Pri korišćenju deluje da je sočivo čak i veće, skoro na nivou predimenzioniranih EoTeh nišana. Naravno, to je subjektivno ali svako ko je bio u prilici da ga isproba slaže se da je nalaženje nišanske tačke munjevito i skoro instiktivno.

Jednostavna zamena baterije

Crvena tačka u centru, čak i kada je na ivici vidnog polja, Foto: D. Šaponjić

Nišan dolazi sa naradžastom zaštitom od mekog polimera koja u sebi sigurno drži rezervnu bateriju. Ovaj detalj je izazivao oprečen komentare tipa “šta će im rezervna baterija ako je sve OK”, ali jedno je sigurno - na tom mestu ni malo ne smeta, a u situaciji kada na planini vrebate opreznu divljač poslednja stvar koja vam treba je problem sa potrošenom baterijom.

Pročitajte još: Priča za sebe - mornarica NIKADA nije dobila patent za prigušivač

To neće samo da vam pokvari raspoloženje već može da potpuno upropasti skupo lovačko putešestvije. Zamena baterije je krajnje jednostavna. Poput postavljanja SIM kartice u telefon, sa desne strane kućišta izvuče se nosač baterije u koji se stavi nova i - gotovo. Nema potrebe za odvrtanjem, skidanjem urađaja, ponovnim upucavanjem.

Bez refleksije i paralakse

Zamagljen od hladnoće u zamrzivaču, Foto: Dragan Šaponjić

Komande za uključivanje i podešavanje su gumirani dugmići na levoj strani baze kućišta. Ali, najimpresivnija je slika cilja. Jednostavno, imate utisak da gledate kroz prazan ram, prozračnost i propustljivost svetlosti su toliki da i po oblačnom danu ili u sumrak nemate nikakvo ograničenje koje bi prouzrokovao sam nišan.

Pročitaje još: U ovom gradiću čim padne kiša svi BEŽE iz polja, jer tamo kamenje RASTE!

Žao mi je što fotografija nije u stanju da prenese taj utisak. Bez obzira na ugao pod kojim posmatrate cilj, na celoj površini ekrana nema izobličenja niti odstupanja od nišanske tačke, refleksija je veoma retka pojava, a paralaksa ne postoji.

Pomoćni nišan uz klasičnu optiku

Iako RD deluje tanano i elegantno, sve mehaničke testove prošao je bez problema. Ozbiljno razmišljam da ga zadržim kao rešenje za angažovanje bliskih meta tj. kao pomoćni nišan uz klasičnu optiku. Sa nišanom dolazi i montažna pločica za šine Pikatini i Viver sistema. U međuvremenu, i cena je sišla na prihvatljiv nivo, naročito kada sagledate šta dobijate za taj novac u poređenju sa drugim nišanima ovog tipa.

Praktičan dodatak za bliske ciljeve, Foto: Dragan Šaponjić

Pročitajte još: Šta donosi četvrta generacija SRS repetirki?

Za svanuće ili sumrak na tržištu trenutno nema refleksnog nišana koji može da nadmaši RD, bez obzira na veličinu. Lično, neandertalac u meni bi voleo robusniji uređaj ali “Kales” je i ovako čist pobednik barem kada su lov i sportsko streljaštvo u pitanju.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.