· · Коментара: 0
ЧАРОБНИЦЕ

Олга је разговарала са духом МРТВЕ МАЈКЕ, а муж ју је волео до краја живота - Разлог се и данас ПРЕПРИЧАВА

Кнегиња је знала тајну мелема скитских вештица, лек за постпорођајну грозницу, али и да разговара са мртвима. Када је њен унук примио хришћанство - одбацила је магију и свим срцем се окренула православљу.

Још од паганских времена Рускиње су веровале у чаробно дејство биља и користиле траве у тајним ритуалима. У пре-хришћанској ери улогу главне врачаре је обично играла жена кнеза. Једна од најпознатијих кнегиња-чаробница је била Олга Кијевска, супруга Игора Рјуриковича, владарка Кијевске Русије од 945. до 963. године.Олга је бака Владимира Великог, који примио хришћанство.

Прочитајте још: Овај напитак руских царева МОРА да прође кроз планине, пустиње и степу, а ПРОЧИТАЈТЕ и зашто

Олгина бака, искусна врачара, често је причала унуци о магичним и лековитим својствима биљака. Девојка је волела да тражи траве по псковској шуми и да плови чамцем по оближњој реци. Током једног излазка у природу она је случајно срела свог будућег мужа.

Олга је брала лековито биље Фото: Пиксабу
Олга је кнеза Игора први пут видела у шуми.

Кнез Игор је тај дан био у лову и када је стигао до реке приметио је неког младића у чамцу. Кнез је замолио дечка да га превезе на другу обалу. Чамац се приближио, и Игор је тек тада схватио да њим не управља момак него млада девојка. Кнез је био задивљен њеном лепотом и почео је да јој се отворено набацује. Али девојка је одбила његову непристојну понуду рекавши: "Зар вас није срамота, кнеже?"
Игор је оставио њу на миру, али није заборавио. И када је дошло време да се ожени, кнез није хтео да се венча ни са једном од најпознатијих лепотица у земљи него је отишао у Псков по Олгу - девојку из чамца.

Игор је био заљубљен у Олгу до смрти и сви мисле да га је зачарала уз помоћ своје бабе врачаре.

Да ли је Олга очарала кнеза природном шармантношћу или магијом биља - још увек је тајна. Млада врачара је знала много рецепата за лепоту и привлачење мушкараца - на пример, мелем скитских жена. Вештице номадских племена су правиле кашасту масу од праха коре чемпреса и покривале се њом од главе до пета. Веровало се да облог од чемпреса враћа младост и лепоту.

Кнегиња Олга је била права лепотица Фото: Youtube/ screeenshot Star Media

Игор је волео жену више од живота и био је очајан када се Олга нашла на ивици смрти током порођаја сина Свјатослава. На срећу, кнегињу су спасиле траве: тело Олге су премазали медом, налепили на њега слој листова брезе и умотали кнегињу у тканину. На такав начин порођајна грозница је била побеђена.

Умела је да прави исцељујућу ношњу од биља, а знала је и да разговара са духом мртве мајке!

Захваљујући својој баки Олга је знала како направити исцељујућу ношњу од биља и како спремити лековити медени напитак са травама. Понекад врачаре су додавале у такав чај неке магичне биљке које су изазивале духове. Према легенди и сама Олга је једном тако причала са духом своје мртве мајке.

Прочитајте још: Веровало се да Стаљин никада није пио лекове, целог живота тражио је једну БИЉКУ коју данас многи користе

После смрти Игора Олга је оставила магију и обратила се богу. Она је била прва руска владарка која је примила хришћанство - без обзира на то што је нису подржали нити поданици нити рођени син. Само 20 године након Олгине смрти њен унук Владимир Велики прешао је у хришћанство и крстио је Руску земљу.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.