· · Коментара: 0
ПРЕДАХ

Кикинда је једини град на свету који има ПОСЕБАН МЕСЕЦ СОВЕМБАР - Ево одговора у чему је ТАЈНА! (Фото)

У жељи да помогну локалној економији кинески туристи викенде проводе у Вухану како би граду који је највише страдао помогли да се што пре опорави. Истраживање Кинеске академије друштвених наука показало је да се на првом месту жеља кинеских туриста налази Вухан.

Мамут Кика, музеј у касарни Марије Терезије, једини суви млин у Србији, лагуна за риболовце, највећа бундева, кафана у којој се пије на сат, а не на чашу. И то није све, Кикинда има месец који нико нема - совембар! То су све разлози због којих овог лета треба посетити Кикинду.

Прочитајте још: Најпопуларнији сувенир НА СВЕТУ кошта 117 динара и купио га је сваки ТУРИСТА, а да ли сте знали да су измишљени због КОСМОНАУТА?

Галерија Тера

Поред бројних туристичких атракција и невероватних манифестација, по свему јединствених на свету, Кикинда има посебан адут. "У банатској равници су највећи брегови људи чију срдачност не можете да прескочите" - слоган је кикиндског туризма.

У банатској равници су највећи брегови људи.

- Код нас може да се проведе леп и садржајан викенд било када у години, а не само у време Дана лудаје - каже Јасмина Миланков из Одсека за развоја Града Кикинда.

Поред Народног музеја у којем се чува оригинални  скелет чувеног мамута Кика и изложбе о историји овог дела Баната, Кикинда има и највећу галерију скулптура од теракоте. "Тера" чува 400 скулптура великог формата које су радили уметници последње четири деценије. Још хиљаду скулптура налази се у атељу у Старој циглани.

Лудаја капиталац
Овогодишњи Дани лудаје заказани су за 19. септембар и сви очекују да ће бити оборен рекорд од 640 килограма!
Кика се налази у Народном музеју, а испред је огромна реплика која је изузетно фотогенична.

Сувача, суви млин за млевење житарица је прави бисер индустријског туризма. Изграђена је 1899. године и, иако и данас савршено ради, не користи од 1945. године. Због пирамидалног крова је посебна атракција за љубитеље лепих фотографија.

Сова у центру Кикинде

- Захваљујући совама које су одабрале Кикинду за зимско станише новембар смо преименовали у "совембар" и сваке године Дејвид Линдо доводи групе британских "брдвочера - истиче Јасмина Минаков.

Кикинда има посебан месец - совембар.

Крошње дрвећа у јесен Кикинда је препуна ових птица са крупним очима, али има их и сада. "Кућице" сова ушара могу се видети током читаве године у дрвећу на Градском тргу српских добровољаца. Емисија БиБиСија о совама и Кикинђанима имала је 500 милиона прегледа!

Дани лудаје, Такмичење у туцању ускршњим јајима и Борба гусана три су најзанимљивије манифестације овог дела Србије, а све се одржавају у "кикиндском атару". Гусани се могу видети током читаве године, понекада и њихова неочекивана туча, али да се пије на сат може увек у кафани "Бело пере".

Прочитајте још:  Бразилац је дошао у Србију са 19 година и остао, игра фолклор и ПОРУЧУЈЕ: Ово морате видети!

Кикинда је риболовачки сан, јер се овде, код Банатског Великог Села налази језеро Лагуна где су пецароши очистили депонију и средили. Сада је ово језо прелепо место за спортски риболов.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.