· · Коментара: 0
КЊИЖЕВНОСТ

Имао је ТРИ имена, а оставио је значајан траг у српској књижевности: Знате ли ко је био АЛКИБИЈАД НУША?

Иако је рођен у Београду, детињство је провео у Смедереву, а због антирежимских ставова био је принуђен да пише под псеудонимом Бен Акиба.

1594846391_Branislav-Nusic.jpg
Фото: Принтсцреен / Фацебоок / Бранислав Нушић

Име овог знаменитог писца до пунолетства гласило је Алкибијад Нуша, а иза овог имена стоји заправо Бранислав Нушић.

Нушић је био српски комедиограф и писац романа, драма, прича и есеја. Сматра се зачетником реторике у Србији, а радио је и као новинар и дипломата.

Прочитајте још: Како је настала изрека Само слога Србина спасава? Предање досеже до СВЕТОГ САВЕ, а има ПОСЕБНО ЗНАЧЕЊЕ

Овај познати комедиограф потиче из цинцарске породице, а тек кад је матурирао и уписао Правни факултет законски је променио име у Бранислав Нушић.

Познат као млад човек „поганог језика и још поганијег пера“

Учествовао је у српско-бугарском рату, после којег је објавио сатирични текст “Два раба” у којем је критиковао и на елегантан начин исмејао краља Милана Обреновића због односа према српским војницима. Текст је забрањен, а Нушић је осуђен на две године тамновања.

Прочитајте још: Знате ли којој познатој српској певачици је право име ФУНТИЊОРА ФУНТА ЛУНГА?

Без длаке на језику
Писац је назвао неку госпођу кравом и због тога је доспео на суд. Судија му је одредио новчану казну коју је он, наравно, платио.  Пре него што су се сви разишли, он упита судију: „Господине судијо, а када бих ја крави рекао да је госпођа, да ли бих и онда био кажњен?“ „Наравно да не бисте били кажњени у том случају“, одговори му судија. „Довиђења, госпођо“, одговори Бранислав Нушић оној због које је доспео на суд и напусти просторију.

Као један од најумнијих Срба у два мандата је био начелник Министрства просвете, а 1933. изабран је за редовног члана Српске академије науке и уметности.

Његове драме и комедије најчешће описују српски провинсцијски менталитет на прелазу из старог у ново доба, како се означавао улазак у XX век. "Сумњиво лице", "Госпођа министарка", "Ожалошћена породица", "Покојник", "Тако је морало бити", "Народни посланик", спадају у најзначајнија дела српске драмске прозе.

Један од најпознатијих цитата овог писца је: „Има људи који се више радују туђој несрећи, него својој срећи.“

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.