· · Коментара: 0
СВЕМИР

„Јоване, зар не желиш да се српска тробојка прва завијори на Марсу?“ Тесла је пре 128 година тајно дошао у Србију са ЗАДАТКОМ

Веома мали број људи је упознат са „Српским свемирским програмом“. Још мањи број зна да је то најстарији свемирски програм на свету. Сама идеја сеже 126 година у прошлост. Потиче, то већ не изненађује, од најумнијег Србина који је ходао земљом у последњих шест векова.

Никола Тесла је боравио у Србији 1892. године како би промовисао своју „наизменичну струју“, током „рата струја“ са Едисоном. Међутим, истина је унеколико другачија. Тесла је у Србију дошао да би остварио једну од својих најгенијалнијих идеја – а то је  „свемирски програм“.

Прочитајте још: Мука, невоља и несрећа: Следе три тешке године, али само за неке хороскопске знакове

Тесла је ову идеју крио од Американаца, желео је да народ из којег потиче буде први који ће стићи на Месец, Марс, Венеру, Јупитер... И даље, како се програм буде развијао.

Тесла убедио намеснике Фото: Youtube creenshot/ Vivid Light 888

Међупланетарни брод

Пре доласка у Србију 1892. године, контактирао је намеснике малолетног Александра Обреновића: Јована Ристића, Косту Протића и Јована Белимарковића.

Идеју су оберучке прихватили намесници Ристић и Протић, али се Белимарковић згрозио и брод назвао сокоћалом!

Тесла је у јуну 1892. уговорио сусрет са намесницима, којем су, осим ове тројице, присуствовали министар просвете Андра Митровић и физичар Ђорђе Станојевић, са којим је Тесла раније успоставио блиску сарадњу. Станојевић је виђен за директора „Српског свемирског програма“, човека у сталној вези са Теслом. Том приликом, намесницима су представљени планови за изградњу међупланетарног брода по Теслиним прорачунима.

Прочитајте још: Откривено како су настале пирамиде? На исти начин догодило се нешто и на Тибету, а о томе постоји строго чуван СНИМАК

Идеју су оберучке прихватили намесници Ристић и Протић, али се Белимарковић згрозио, како је рекао „сокоћалом“, чији су му цртежи показани. Уследио је разговор три намесника, док су Тесла, Митровић и Станојевић у суседној соби чекали да Ристић и Протић убеде Белимарковића да прихвати план. Требало им је више од два сата убеђивања не би ли Белимарковића натерали да промени мишљење.

Јоване, зар не желиш?
У Станојевићевим мемоарима стоји реченица, коју је чуо иза затворених врата, а изговорио је генерал Коста Протић: „Јоване, па зар не желиш да се српска тробојка прва завијори на Марсу?“ Белимарковић је пристао.
Коста Протић је напрасно умро, а Белимарковић се предомисио.

Тесла је напустио Београд 3. јуна, а већ сутрадан изненада умире Коста Протић. Човек, уз Митровића и Станојевића, највећи присталица Српског свемирског програма, а Белимарковић је променио мишљење.

Чудна светлост над Београдом

Ипак, ‘’Српски свемирски програм’’ је започет у августу 1892. године, када је Пашићева влада пала, а нови председник је постао Јован Авакумовић, човек близак Јовану Ристићу. На Ади циганлији је изграђена лабораторија где су, под Станојевићевим вођством и према Теслиним плановима, започели радови на успостављању „свемирског програма“.

Београђане је збуњивала чудна светлост.

Чудна грађевина збуњивала је савске аласе док је грађена, а на јесен је војска оградила простор око зграде. Те зиме, Београђане је збуњивала чудна светлост, повремено се видела из шуме на Ади Циганлији. У правцу неба извијали су се зраци зеленог, плавог и црвеног светла.

У априлу 1893. године, сва истраживања су нагло прекинута. Зграда је зврјала закатанчена, онда су дозидане помоћне зграде и на Ади је формиран затвор, који је био у употреби од 1928. до 1938. Уз помоћ оца Милана, Александар је збацио намесништво и прогласио се пунолетним. Авакумовић је смењен, нови председник владе Лазар Докић потписао је документ о обустављању „Српског свемирског програма“. Станојевић и остали научници су најурени из необичне зграде, документи су предати посланику Аустро-Угарске у Београду.

Тито је уновчио свемирски програм Фото: Youtube/ screenshot JFK Library

Тајни објекат 505

Да ли је почетком шездесетих година прошлог века Југославија тајно продала свемирски програм Америци? То је легенда, комбинација стварних и фиктивних догађаја, добро истражена у документарном филму „Хјустон, имамо проблем“ словеначког редитеља Жиге Вирца.

Изградња најмоћније тајне базе може се видети у филму "Хјустон, имамо проблем",

Заплет филма се врти око наводних тајних записа пионира југословенског свемирског програма Хермана Поточника, до којих је Тито дошао после Другог светског рата. Захваљујући томе, СФРЈ се, као трећи играч, укључила у свемирску трку и већ 1961. године имала је функционалан програм, захваљујући којем је могла послати човека у свемир.

Прочитајте још: "Тело повијено, очи су жалосно пиљиле у мене, а онда су се проламали најужаснији крици": Замак у ком је одрасла Елизабета друга крије ужасну ТАЈНУ

То су сазнали Американци и у марту 1961. године Тито је у највећој тајности продао планове председнику Америке Кенедију. ЈФК два месеца касније најављује, ничим изазван, лет на Месец. Одмах након тога, Југославија је, уз велику подршку Америке, започела невероватан економски успон.

Специјална градња
Жељава је пројектована још давне 1957. године под шифрованим називом „Објекат 505“ у реализацији Специјалног одељења грађевинске управе тадашњег Министарства одбране. Главни пројектанти и реализатори су били пуковник др Љубо Кодеља и потпуковник Васја Смирнов, руски царски емигрант.

Овај документарни филм открива како је Тито у тајности саградио „Објекат 505“, Жељаву и како је развијан свемирски програм. Подземни аеродром Жељава све до 1992. године био је најмоћнија војна база на целом европском континенту, можда и шире.

Путин развија српски програм

Током недавне посете руског председника Владимира Путина, Србија и Русија су потписале Споразум о сарадњи у области истраживања и коришћења космичког простора у мирне сврхе. Споразум је са руске стране потписао генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин, а српски потпис је ставио министар без портфеља Ненад Поповић.

Почетком 2020. године Србија је требала да има мисију у свемиру из Бајконура.

Милан Мијовић, докторант свемирског права и председник Канцеларије Србије за свемирске науке  (SERBSPACE) сматра да постоји широк спектар области којима Србија може да се бави, од свемирског права и политике, до науке.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

On May 27 we launch into a new era of human spaceflight. We launch for the first time in 9 years from American soil, with American Astronauts on an American rocket. We launch together with our partners at @SpaceX as part of our Commercial Crew Program. We #LaunchAmerica. Pictured here is SpaceX’s Crew Dragon spacecraft that will carry @nasaastronauts Bob Behnken and Doug Hurley to the @iss. It will lift off on a Falcon 9 rocket, from Launch Complex 39A in Florida, for the Demo-2 mission, the final flight test for SpaceX. The mission will validate our partner's crew capabilities to return American spaceflight from American soil since the end of the space shuttle program so that we can continue preparing our #Artemis missions to the Moon -- and beyond. #letsdothis #crewdragon #spacex #nasa

A post shared by NASA (@nasa) on

- Можемо приступити разним програмима и успоставити сарадњу са свемирским агенцијама које нуде бесплатне сателитске снимке - каже Мијовић.

Прочитајте још: Ко је Валентина Терешкова, жива легенда Русије? Прва жена која је летела у свемир, а лик њене ћерке красио је омот свима познате ЧОКОЛАДЕ

Првог квартала 2020. године Србија је званично требала да има мисију у свемиру лансирањем сателита ФЕЕС у ниску Земљину орбиту. Висина је 575км, орбита је ССО, синхронизована са Сунчевом. Све је требало да буде изведено руском ракетом „сојуз“ с космодрома „Бајконур“ у Казахстану или „Васточни“ у Русији.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.