· · Коментара: 0
МУНИЦИЈА

Чека се коначна одлука: Колико је извесно да војска САД изабере муницију са чаурама од полимера, композита или челика?

Занимљива решења конструктора муниције за различита виђења оружја за НГСВ

municija0naslovna.jpg
муниција Џенерал Динамикс, Хеклер-Кох, СИГ Сауер

Америчке оружане снаге прилично традиционално оријентисане и врло радо прихватају новине тек када се у потпуности искажу у другим армијама или у ратовима.

Прочитајте још: Да ли је одељенско оружје нове генерације револуција или промашај?

Програм одељенског оружја нове генерације оружаних снага САД које поред нових техничких решења пушака и митраљеза, посебну пажњу посвећује муницији, за коју се сматра да ће повећати перформансе оружја, почев од вероватноће погађања.

Муниција "Тру Велосити".

За муницију новог дугоцевног оружја Џенерал Динамикса задужена је компанија "Тру Велосити". Засад је поред калибра 6,8 мм, познато да је једна од основних карактеристика примена чауре од композитног материјала. У односу на традиционалне чауре од месинга, маса ове чауре је смањена за 30%.

Телескопска муниција

"Олин" је осмислио муницију за оружје конструкције ХК и “Текстрон”. Муниција је телескопског типа, што значи да је зрно у потпуности унутар чауре, односно, не вири из ње као код класичне муниције. Теоретски, то значи да је метак компактнији, али и сложенији и скупљи.

Код класичне телескопске конфигурације, ако се она уопште може назвати класичном, прво се активира барутно пуњење испод зрна, које убацује зрно у цев, а после се активира остатак барута, претходно постављен око зрна. Највећи проблем овакве конфигурације је прецизност позиционирања зрна и правилно увођење у цев. Чаура је израђена од полимера, чиме се као и у претходном случају знатно штеди на маси, а и отпорност према корозији је већа него код метала.

телескопска муниција

Прочитајте још: Далекометно стрељаштво је подстакло развој карабинске меч муниције у широком спектру тежине

С друге стране, постоје и бројни проблеми, пре свега везани за механичке особине полимера (не толико код композитних чаура), што може да изазове потребу за већом дебљином зида, а самим тим и димензија. Осим тога, упитна је отпорност на повишене температуре, традиционални недостатак полимера и композита са полимерном основом.

Челик за велике притиске

СИГ Сауер је одговоран и за муницију калибра 6,8x51 мм, која, слободно се може рећи, представља најконвенционалнији од свих прилично креативних типова у програму НГСВ. Спољашње контуре су конвенционалне, али је занимљива комбинација материјала чауре. Уместо класичне месингане чауре, користи се чаура чији је задњи део од челика, а остатак, највећи део од месинга. Није обелодањено из ког разлога је примењено ово решење, али није искључено да је то учињено управо због повећаног притиска, тј. брзине сагоревања барута због релативно кратких цеви.

СИГ Сауер је одговоран и за муницију калибра 6,8x51 мм

Прочитајте још: Тестирали смо нову снајперску муницију .416 Барретт - ево шта смо закључили

Ипак, треба сачекати коначну одлуку војске САД, а није потпуно искључено да ће се комбиновати пушка једног произвођача са муницијом другог. Све у свему, можда се треба присетити послератног периода, када је у НАТО, под утицајем САД одбијена британска муниција 7x43 мм из 1945. године, у пушци ЕМ-2 и митраљезу ТАДЕН. Уз нову технологију, нова сазнања на пољу материјала, нишана, ергономије, са савременијим зрнима, та би муниција и дан-данас могла да буде више него атрактивна и употребљива.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.