· · Коментара: 0
ДАЛЕКОМЕТНО СТРЕЉАШТВО

Од вештине стрелца и познавања екстерне балистике до параде оружја на кратким даљинама

На нашим просторима далекометна такмичења су присутна дуже од 10 година, по правилима и форми Ф Класе.

f-class-01.jpg
Фото: Барнард Прецисион и архива Калибра

Данашње далекометно стрељаштво је произашло из скоро па "древне" Палма дисциплине, која корене (уз прекиде између два светска рата), вуче од 1876. године и сматра се националном стрељачком дисциплином у Уједињеном Краљевству, Ирској, САД, Канади и Аустралији.

Оригинална Палма 1000 y мета за такмичење пушкама на црни барут

У Палма дисциплини мете удаљене 800, 900 и 1000 јарди (величина "десетке" или X/В круга је 255 мм, односно приблизно 1 МОА), гађају се са по, најечешће, 15 метака из лежећег става, без наслона, уз дозвољено коришћење такмичарског ремника и минималну тежину окидања од 500 г. Укупна маса оружја није ограничена, а дозвољени су искључиво механички нишани, тако да ништа сем микрометарских диоптера на овим такмичењима и нећете видети.

Права мера прецизности

Прочитајте још: Тестирали смо нову снајперску муницију .416 Барретт - ево шта смо закључили

На самом почетку, такмичило се са пушкама на црни барут. Упоредо са развојем пешадијског оружја усавршаване су коришћене пушке и калибри, да би се финално 1966. године (након што је Палма после дуже паузе поново "оживела"), успоставио стандард коришћења калибра .308 Wин. са зрном тежине не веће од 156 г (касније је додат .223 Рем са зрном тежине не веће од 81 г).

 Пример Палма пушке

Разлог увођења ових ограничења је једноставан: Палма такмичења су одувек била замишљења првенствено као тестирање умећа читања ветра. Како би се овај изазов одржао "до краја" и да би акценат увек остао на способности стрелца да прочита ветар, а не на опреми коју поседује, ограничење на коришћење мање аеродинамичних зрна и калибра који их лансира умереним брзинама задржала су се до данас.

 

Карактеристична дуга цев са диоптерским нишанима

Цеви пушака за Палма дисциплину су веома дуге, како због нишанске линије тако и због, истина минималног, али свакако значајног (када је "борба" са ветром у питању), добитка почетне брзине.

Ублажене пропозиције модерних такмичења

Дисциплина Ф Цласс је настала у Канади, када старији Палма такмичари због слабијег вида више нису били у могућности да се такмиче са диоптерским нишанима. Тада су одлучили да измене правила и омогуће коришћење оптичких нишана (гађа се искључиво из лежећег положаја, као и Палма).

Ф Класс Опен пушка калибра .284 Винчестер

Уз то, усвојене су још неке промене: употреба предњег и задњег наслона (биподи, механички подешавајући ослонци или врецице песка), смањење минималне силе окидања, ограничење масе оружја, укидање рестрикције на коришћење дотадашњих Палма калибара и поделу на две класе: Ф Опен и Ф ТР Таргет.

Ф Опен дозвољава коришћење било ког калибра до .35 и максималну масу оружја од 10 кг.

Ф ТР дозвољава само коришћење калибара .308 Wин. и .223 Рем. (без ограничења тежине зрна као у Палми) и максималну масу оружја од 8,25 кг заједно са биподом (једини дозвољен облик предњег наслона).

Интернационална такмичења

Такмичења се одржавају у форми кратких дистанци - од 300 до 600 јарди (или метара) и далеких - од 700-1000 јарди. Мете на кратким дистанцама су различитих димензија и одговарају вредностима угловних минута (од 1 до 0,5 МОА) на одређеној даљини, док су мете на далеким дистанцама исте величине (као у Палми од 1-0,5 МОА на 1000 јарди). Проба пре меча се подразумева, ограничена је временом, али не и бројем метака. Времена има и више него довољно, обично је за 20 метака дозвољено 20 минута. Оружје којим се наступа је способно за групе од 0,35 МОА и мање.

Увек добро посећена далекометна такмичења у бази САЈ у Батајници

Форма са далеким дистанцама од 800, 900 и 1000 јарди је нешто по чему је Ф Цласса интернационално позната и где је борба са адекватном проценом ветра још увек од пресудног значаја и највећих изазова. Светско првенство у далекометном стрељаштву (Палма и Ф Цласс)  одржава се сваке четири године.

Кратке дистанце Балканске лиге

У оквиру бивших југословенских република, годинама уназад имамо активну Балканску лигу и неколико кола такмичења која се одржавају током једне сезоне (Батајница - САЈ, Билећа, Скопље, Даниловград, Златибор - ППУ куп...), на којима се надмеће око 50 стрелаца из региона. На жалост, због недостатка адекватних стрелишта која располажу већим удаљеностима али и неких других ограничења, Ф Класа Балканске лиге је еволуирала у стрељачку дисиплину - бенчрест.

Прочитајте још: "ДОГОВОРЕНО ОРУЖЈЕ": Нова руска пушка изазвала велико интересовање јавности

Већина такмичења која се одржавају су до максималних 300 м, оних са даљинама преко 500 м има пар у целој сезони, а 100 м је постала легитимна дистанца. У таквим условима утицај ветра - примарни изазов око кога је цела форма такмичења и створена, у већини случајева је занемарив. Тако је читање ветра и познавање основне стрељачке балистике за већину такмичара остало непознаница и нужно зло уместо изазова.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.