· · Коментара: 0
ЛЕТОВАЊЕ

Када је Зевс делио Грчку боговима, Хелиос није био ту: Онда је пало обећање и из воде је изронио Родос

Прочитајте грчке митове и према омиљеном богу одаберите где желите да проведете лето: ако се дивите Зевсу летујте на Криту, а уколико волите сунце на Родосу.

Atina.jpg
Фото: Пиксабеј

Острво Хиос је било пустиња док није рођена Посејдонова ћрка Хиона. Хиони на грком значи снег, а од када је она рођена ово острво је плодно.

Пећина у којој је рођен Зевс
Фото: Пиксабеј

Прочитајте још: На два сата од Београда: Купајте се у друштву Ђиђи Хадид или идите на пена парти са Кејт Мос

Они који поштују врховног бога Зевса треба да летују на Криту. Управо на овом великом острву, које је имало снажну морнарицу, рођен је Зевс.

Острво Икарија добило је име по Икару, првом "пилоту" који се крилима приближио сунцу и пао у море.

У пећини Дикти, у источном делу острва, сакрила се његова мајка Реа, јер је његов отац Крон јео своју децу. Реа се породила и Крону дала камен умотан у пелене, он га је прогутао и Зевс је спашен. Ипак, седиште Зевсовог култа било је у Олимпији, на Пелепонезу. Ту се налази и његов храм и кип који је важио за једно од седам светских чуда.

Аполоново светилиште
Фото: Пиксабеј
Артемидин храм се налазио у Ефесу, јер је Мала Азија била део Грчке.

Самос је синоним за Херу, Зевсову супругу и богињу плодности. Остаци њеног храма налазе се на овом плодном острву које је далеко чувеније по вину и Питагори.

Најлепши бог Аполон је имао светилиште у Делфима, близу Атине. У околини Атине се налазе летовалишта Вуљагмени и Глифада, па је добра полазна тачка не само за Делфе, него и Посејдонов храм. На рту Сунион, најјужнијој тачки Атике, налази се храм моћног бога мора. Изграђен је од белог мрамора, а ово место треба посетити у смирај дана, јер сунчеви зраци полако пролазе кроз стубове храма као кроз чешаљ.

На Родосу сија сунце 360 дана годишње захваљујући заштитнику - богу Хелиосу!
Посејдонов храм на Суниону
Фото: Пикасабеј

У Атини, на Акропољу се налази најчувенији грчки храм посвећен богињи Атини. Поред Партенона налази се и Хефестово светилиште, најбољег ковача Старог века.

Хад, односно пакао, налази се близу Парге. Река Ахерон је бистра и по њој се организује рафтинг или туристи једноставно уживају у неком од ресторана крај воде. Ова река води у Хад!

Ту се одиграла тужна сцена између Орфеја који се окренуо за Еурудиком. Ту је Хад на превару заробио Персефону четири месеца годишње, јер је толико зрна нара појела. Ту је свакодневно радио Харон и превозио мртве преко реке Стикс.

Близу Парге је Хад
Фото: Пиксабеј

Прочитајте још: Више од милион Срба лане летовало је у Грчкој, а ево шта је најновији ХИТ у овој земљи

Бог сунца Хелиос одабрао је Родос за свој дом. Према легенди Зевс је поделио Грчку међу боговима, а Хелиос није био присутан па је остао "кратких рукава".

Хелиос је био веома љут, а Зевс му је обећао да ће добити прву земљу која изрони из мора и тог тренутка се десило чудо - појавио се Родос. Хелиос је био пресрећан и одмах га је "окупао" зрацима сунца.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.